Houten vat versus terracotta bij La Cabotte

24/09/2018 - La Cabotte is een parel in de zuidelijke Rhône en stal de voorbije jaren meermaals ons hart. Dit 30 ha grote domein wordt op biodynamische wijze geleid door de gepassioneerde  wijnbouwers Eric Plumet en Marie-Pierre d'Ardhuy.

Een groot deel van hun wijngaarden situeert  zich in de appellatie  Côtes du Rhône Villages Massif d’Uchaux met zijn rijke bodem van zandsteen, kalk en wat silex.

We kregen  de kans om hun  100% Clairette te proeven in twee versies  uit het zonnige jaar 2015: enerzijds de Sauvageonne gevinifieerd en opgevoed op de eigen droesem in – zeven tot negen jaar oude – houten vaten van 224 liter en anderzijds  dezelfde cuvée , zelfde millésime maar iets later geoogste druiven,  maar een ander etiket en geen eigen  naam, gevinifieerd en opgevoed  op eigen droesem in dolia (grote amforen) van 220 liter.  Beide  beendroge cuvées zijn op basis van  clairette met slechts een rendement van 27hl/ha en hebben  beiden ook  een beheerste alcohol van 13,5°.

De eerste heeft een  licht gouden  kleur met parelmoer . Een rijke neus van een gemengde boomgaard in bloei en rijpe kweepeer. Na het opwalsen duidelijke mineraliteit met wat   citrustoetsen.  In de mond veel fris fruit dat mooi persisteert en gracieus gestructureerd  is rond diezelfde  mineraliteit. Een lange sappige staart met een smakelijk bittertje op het einde. Laat de bouillabaisse maar aanrukken met als dessert een fris stukje geitenkaas.

De “amfoorversie” – met iets later geoogste druiven – heeft een diepe  goudgele kleur. Een impressionant rijke neus van  abrikozen versierd met wat witte bloempjes en schilfers amandel  en na enige tijd hoogwaardige  appelcider .  In de mond een rijke krachtige wijn, rond en smeuïg maar tegelijk elegant dankzij de mineraliteit. Een sappige staart met  toetsen van anijs en dropjes. Alweer dat smakelijk bittertje om in schoonheid te eindigen. Geef mij nu maar kalfsblanquette en als dessert mag de hele kaaskar komen aanrollen.

Kiezen ? Neen, want dat is verliezen.  De verschillen dragen bij tot het feest. Dus twee verschillende wijnen en elke cuvée heeft zijn eigen identiteit die er mag zijn. Over smaken en goestingen kan immers worden gediscuteerd. Wel lijkt het zo dat de amfoor bijdraagt tot een rijkere  expressie van de clairette, waar de houten vaten de clairette op een fijne manier maquilleren. In beide gevallen genoten we echter van twee verschillende  blonde schone hartendieven.

www.cabotte.com
www.dulst.be  – www.vinikusenlazarus.be

Johan De Groef

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie