Côtes-du-Rhône-Villages Vaison-La-Romaine

01/03/2017 - Vaison-la-Romaine is een van de drie nieuwe Villages die de naam van de gemeente aan de benaming Côtes-du-Rhône-Villages mag toevoegen. In avant-première (want de eerste wijnen worden die van 2016) vormden we ons reeds een klein idee, zowel in de wijnstreek als in het glas.

Van deze drie nieuwe gepromoveerde gemeenten (de twee andere zijn Suze-la-Rousse en Sainte-Cécile) is Vaison ongetwijfeld de meest bekende. Beroemd dankzij de Gallo-Romeinse sites, zowel als de omgeving op zich, is Vaison een ideale vakantiebestemming en een plek om even te ontsnappen aan alle drukte.
Maar de streek bezit nog meer troeven, onder meer op wijngebied.

Homogeen maar ook divers is de regio.
Homogeen, dit voor de geologie. Wanneer we de kalk en de zandsteen niet meetellen die in de wijngaarden aan de oppervlakte komen, is de regio hoofdzakelijk (776 ha, waarvan 649 ha aangeplant) samengesteld uit een substraat dat dateert uit het Mioceen, mergelachtig aan de basis en vervolgens zanderig en zandsteenachtig (ik citeer onze vriend-geoloog Georges Truc).
Divers, dit voor het landschap. We hebben het over een heuvelachtige streek ten zuiden van de Ouvèze die zich uitstrekt over een tiental kilometer van Saint-Roman tot Vaison, passerend langs Buisson, Villedieu en Saint-Marcellin. Een golvend gebied waar wijngaarden bijna nooit alleen staan maar te midden van een vallei liggen of op de flank van een heuvel, tussen bosschages en velden met wilde grassen en kruiden, in een fraai harmonisch geheel van vormen en kleuren.

19 producenten

Deze opvallend pittoreske wijnstreek wordt enkel van Roaix, Rasteau en Cairanne gescheiden door de lijn van bergkammen van het Massif de Saint-Marcellin-Saint-Roman.
Negentien productie-units verwerken de druiven van deze nieuwe herkomstbenaming, waarvan zes coöperaties. De totale productie wordt geraamd op 9000 hectoliter (waarvan 70% door de coöperaties).
Van de vijf gemeenten waar we wijngaarden vinden, is slechts een vijfde van de oppervlakte weggelegd voor ‘Villages Vaison-la-Romaine’. De rest van de druiven kan aangewend worden voor gewone Côtes-du-Rhône-wijnen. Het is duidelijk dat enkel de beste wijngaarden in aanmerking komen.
Opmerkelijk is dat Vaison ook nogal wat biologische wijnbouwers telt.
Als voorproef geven we u alvast twee wijnen die binnen de nieuwe herkomstbenaming vallen, twee wijnen die we enkele weken geleden ter plaatse proefden (maar momenteel nog onder de benaming Côtes-du-Rhône-Villages aangeboden worden).

Barbanot Cuvée Grand Alizier 2012

Dit domein van 25 hectare ligt ten oosten van Vaison, vlak bij Séguret. De wijnstokken staan aangeplant tussen 280 en 350 meter hoogte op een bodem met vrij veel keien.
Deze cuvée die een houtrijping kende, bezit opvallend veel rood fruit. De smaak is best wel kruidig maar tegelijk elegant en robuust, met goed aanwezige tannines, niet al te ruw, wat samen voor een verfijnde maar ook volle wijn zorgt.
www.barbanot.com

Roche-Audran Cuvée Nature 2015

Dit familiedomein dat ook wijngaarden in Visan en Châteauneuf-du-Pape bezit, beschikt in de gemeente Buisson over iets meer dan 16 hectare wijnstokken die biodynamisch bewerkt worden.
Deze cuvée op basis van 100% syrah is een wijn zonder zwavel, maar niet zonder pit. Hij kan omschreven worden als fijn, fruitig, floraal en gerookt. En waar ik graag nog het woord evenwichtig aan toevoeg.
Het is een wijn die niet al te vol is, maar ook niet te licht. Hij stinkt niet en evenmin is het een soort van veredeld vruchtensap, de mooie aanzet van bloedsinaasappel niet meegeteld. Kortom, een vin nature dat een échte wijn is, met kruidige indrukken van garrigue die we af en toe tegenkomen in de wijngaarden van Buisson.
Van dezelfde producent vond ik ook de cuvée César 2014 erg goed. Een krachtige wijn, maar persoonlijk zou ik nog even wachten om er optimaal van te genieten.
www.roche-audran.com
http://pikowines.com/fr

 

Hervé Lalau

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie