In Buzet, Domaine Salisquet

06/01/2020 - De appellatie Buzet kon ons tot hiertoe weinig overtuigen. Maar kijk, uiteindelijk is er toch een domein, en er zijn er wellicht nog andere, die dat wel kan! Het zou trouwens dom zijn om de wijnen van deze wijnbouwster te negeren.

Twee flessen

Audrey Chassenard verstuurde me twee flessen, op aanraden van haar neef Egmont die haar verzekerde dat ‘Marc Vanhellemont ze onmiddellijk zou proeven’. Wat hij ook deed, en met veel plezier, want dit zijn twee wijnen die me zeer aanstaan.

La Gravetille 2016 – Buzet – Domaine Salisquet

Violet granaatrood met een fijne geur van kersenpulp, licht kirschachtig, en flink gepeperde en gekonfijte aardbeien bedekt met een laagje gelei van mandarijnen met munt. De smaak is heerlijk fris en wordt nog frisser door een vleugje koolzuurgas. Maar ook de vlezige textuur, alsof je in een knapperig stuk fruit bijt, is bijzonder aangenaam. De specerijen zitten errond en zorgen ervoor dat de bessen meer gedetailleerd overkomen. De tanninestructuur, die duidelijk waarneembaar is, versmelt in deze aromatische massa. Een wijn die friszuur start en zacht eindigt, met een mooie finale waarin al deze aroma’s terugkomen. Een smakelijke wijn die perfect is om met stel vrienden op te klinken, zomaar, onverwachts.  
Assemblage van merlot, cabernet sauvignon en cabernet franc die aangeplant staan op bodems van kalk en kiezelachtige klei. De oogst verloopt deels manueel, deels machinaal. Vinificatie in open inox tanks met het onderduwen (pigeage) van de schillenkoek tijdens de gisting om de tannines en de extractie te controleren. Opvoeding van 12 maanden in houten vaten van 500 liter.

Caraud 2016 – Buzet – Domaine Salisquet

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est vin-rouge-caraud.png.

Violet karmijnrood met geurimpressies van wilde pruimen, zwarte bessen en salie met een flinke mespunt peper, dit alles onderstreept door zoethout en afgewerkt met het typische parfum van rozen in de knop. De smaak start met een heerlijk en fruitig bitter dat rond het tanninereliëf zit. Dit zorgt voor een brede indruk, een rijkdom die strak is opgebouwd. Een minerale strengheid besmeurd met het friszuur fruit van in de geur, maar nu met munt geparfumeerd. Dit fruitige wordt richting de finale zeer lang en vrolijk, alsof we uit een scherpe haarspeldbocht komen en eindelijk kunnen genieten van deze karaktervolle wijn.
Blend van cabernet sauvignon, merlot en een beetje cabernet franc die aangeplant staan op kalkbodems met een ondergrond van klei en kiezel. Manuele oogst, ontsteeld en gekneusd. Gisting en opvoeding in houten vaten.

Audrey Chassenard

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est chassenard1.jpg.

Audrey besloot haar beroep als fotografe in Bordeaux op te geven, om in Buzet wijnbouwster te worden. Na een wijnopleiding van 1 jaar, wijnbouw en wijnmaken, nam ze in 2009 een deel wijngaarden over van haar vader, die aangesloten was bij de Cave de Buzet. Haar eerste wijn lanceerde ze het jaar daarop. Omdat ze ervan overtuigd is dat in de landbouw het milieu moet gerespecteerd worden, schakelde ze van in het begin over naar bio. Ze bezit 10 hectare wijngaarden.
En kijk, door haar wijnen heb ik me opnieuw verzoend met de appellatie Buzet!
www.domaine-salisquet.fr

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie