In de loop van de belletjes: Dioiswijn!

De Diois parfumeert delicaat zijn belletjes in zachte Clairette en frisse Crémant.
Ten zuidoosten van Valence baant de Drôme zich een weg doorheen het heuvelachtige landschap. Tussen Crest en Luc-en-Diois liggen de 31 gemeenten van de appellatie. Men vindt er talrijke diepe valleitjes en naar het zuiden georiënteerde amfitheatertjes. Het is een land van contrasten, overschaduwd ten oosten door de Vercors en ten westen opgewarmd door het Rhônedal. De Mistral brengt zowel warmte als koelte. In de winter zorgen de nabije Alpen daarbij voor vrieskou. Deze appellatie brengt twee schuimwijnen: Clairette de Die en Crémant de Die.

Clairette, een specifieke vinificatiemethode.

Clairette wordt met ten minste 75% muscat à petits grains gemaakt en ten hoogste 25% clairette. Na het persen worden de sappen sterk afgekoeld in de gistingskuipen. Deze plotse koude vertraagt de gisting, maar behoudt beter de aroma’s. Halverwege de gisting bottelt men de wijn, op het moment dat het sap nog ten minste 55 g onvergiste suiker/l heeft. De gisting gaat verder in de fles en het sap blijft 4 maanden lageren op de gist. De vergistbare suikers in de fles, veroorzaken een natuurlijke “prise de mousse” of schuimvorming. Aan het einde van dit proces is de wijn een schuimwijn met ten minste 35 g restsuiker. De “méthode dioise” vraagt geen suikertoevoeging en is een traditionele en unieke wijnbereiding die een aangenaam aromatische en laag gealcoholiseerde wijn geeft, slechts 7 tot 9% alc. De huidige technieken met koude en druk vermijden een overdosis van zwavel en dus ook de nare gevolgen van hoofdpijn nadien.

Crémant de Die.

In vrij recente (1993) Crémant kan alleen clairette verwerkt worden. De AOC eist dat de wijn volgens de strikte regels van de “ex-méthode champenoise” gemaakt wordt. Het oogsten, ontvangen en persen van de druiven verloopt volgens een precies opgelegd lastenkohier. De druiven worden in hun geheel geperst in een “crémant”-pers, volgens het principe dat 150 kg druiven ten hoogste 100 liter sap geven. Na een volledige gisting heeft men een droge witte wijn. In tegenstelling tot de Clairette, wordt de tweede gisting gerealiseerd na toevoeging van “liqueur de tirage”, een mengeling van suiker en gist. De flessen lageren gedurende ten minste 9 maanden, daarna “gedegorgeerd” en met een “liqueur de’expédition” aangerijkt. Een Crémant moet een druk in de fles hebben van ten minste 3,5 bar.

Profiel van de appellatie

De oppervlakte van de drie Diois-appellaties bedraagt 1.400 ha, zowel voor schuim- als stille wijnen. De jaarlijkse productie van de Clairette de Die bedraagt 74.000 hl met een gemiddeld rendement van 50 hl/ha en 6.000 hl voor de Crémant met een jaarrendement van 7500 kg/ha. De derde appellatie brengt een gewone witte wijn op basis van de clairette. Deze Coteaux de Die is jaarlijks goed voor 200 hl met een rendement van 50 hl/ha. Die laatste werd samen met de Crémant gecreëerd. De wijngaard is al sedert de Oudheid bekend. Plinius de Oude schreef er in 77 al over als hij het over de Vocondes, de lokale bevolking, had. Die dompelden de gistingsrecipiënten onder koud stromend water zodat de wijn zijn belletjes behield. Vandaag bedraagt de totale productie zowat 10 miljoen flessen..

Clairette en Crémant, over bodem en aroma’s gesproken.

Niet alleen de wijnstokken en bereiding zijn voor Crémant en Clairette verschillend. Zo groeit de muscat à petits grains bij voorkeur in een bodem van leisteenmergel, de “terres noirs du Diois”. Hij geeft aan de Clairette aroma’s van roos, verse muskaatdruif en rijpe peer. De restsuiker geeft aan de wijn zijn natuurlijke zoetheid met evenwel een laag alcoholgehalte. Uitstekend van aperitief tot vier-uur-wijntje. Bij voorkeur zonder begeleiding, maar kan met fruitdesserten.

De clairettedruif groeit het best op een keienbodem. De volledige vergisting van de suikers geeft meer alcohol en een drogere schuimwijn, die meer brut en mineralig is. Fijne belletjes en aroma’s van groene appel en citroen. Goed aperitief, sommige cuvées kunnen mee aan tafel.

Het plezante zit hem in de naamvorming van de twee schuimwijnen. In de Clairette de Die wordt gedeeltelijk of helemaal geen clairettedruif verwerkt, maar 70 tot 100% muskaatruif. De Crémant is uitsluitend op basis van clairette en vervoegt de groep van de acht Franse en Luxemburgse Crémants.

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie