Kaviaar & Fino

07/12/2018 - Voor de feesten, laat ons eens gek doen en voluit voor luxe kiezen. De combinatie die we voorstellen zijn de eitjes van de steur en het resultaat van de flor, deze keer ‘en rama’.

De partners

Voor de kaviaar gaat mijn keuze naar de Imperial Gold (van 12 jaar) van bij Caspian Tradition en waarvan ik de ateliers vorige maand bezocht. Binnen het gamma van dit bedrijf, met roots in Iran, is deze kaviaar de meest vaste en complexe variëteit. Zilt maar niet zout van smaak, stevige bolletjes met fraaie accenten van jodium en hazelnoot, pakte deze kaviaar mijn hele palet in, zonder dat het verzadigd werd. Voor thuis nam er een klein doosje van mee (en nee, ik lepel dat niet in één keer uit), waardoor ik deze kaviaar opnieuw kon proeven en beter over een passende combinatie kon nadenken. Het toeval wou dat ik enkel dagen later, na mijn bezoek aan Caspian Tradition, naar Gonzalez Byass reisde en waar ik hun breed gamma sherry’s proefde, inclusief enkele nieuwigheden met accenten van gedroogde vruchten en noten. Toen ik duidelijke accenten van hazelnoten in een sherry herkende, moest ik opeens aan mijn potje kaviaar denken, en bedacht ik dat dit wel eens een topcombinatie zou kunnen zijn. Het was met de Tio Pepe en Rama 2018 dat ik deze gedachte had, een ongefilterde en ongeklaarde versie van het belangrijkste sherrymerk van deze holding.

62 vaten

Deze sherry uit 2018 ontstond 9 jaar geleden en is een selectie van 62 vaten, rustend in de historische kelders van La Constancia en Rebollo. Deze selectie werd met veel liefde gemaakt door Antonio Flores, de master blender en dichter in zijn vrije tijd, voor wie deze sherry ‘de bodem, de zon, het opspattend zeewater van Jerez … en de tijd die voorbijgaat’ betekent.
En tijdens het proeven kon ik hem geen ongelijk geven. Deze wijn is een symfonie van een heleboel parfums, van gedroogde vruchten en noten over frangipane tot citroen en jodium. De smaak is al even complex, van kruiden en specerijen over brood en gebak tot groene olijven, aangevuld met een licht krijtachtige textuur. Kortim, een prachtwijn ! Zelden proefde ik een droge wijn die zo harmonisch is. Het etiket, dat elk jaar verandert, is een reproductie van oude etiketten die het bedrijf helemaal in het begin gebruikte, als een terugkeer naar hun roots.

Droge en gretige zoen

Maar over naar het resultaat van deze combinatie: werkte die? En of, heel goed zelfs! Niet alleen door de impressie van de hazelnoten, die voor een directe link zorgt, maar ook door het droge van de fino, die in schril contrast met het smeuïge van de kaviaar voor een geweldige combinatie zorgt. Een huwelijk van contrasten, waar in het beste geval beide partners beter van worden, dat is hier duidelijk het geval. De zilte kant van de sherry koppelt alles netjes aan elkaar, als een droge en gretige zoen die een onvergetelijke indruk nalaat.

www.cinoco.com

Hervé Lalau

 Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

 

Geef een reactie