Ken Forrester, goochelaar met chenin…

23/02/2018 - Enkele jaren geleden ontdekte ik de wijnen van Ken Forrester tijdens een wijnreis in Zuid-Afrika. De Chenin Association had destijds op het domein van Kleine Zalze een proeverij georganiseerd met enkel cheninwijnen.

Van deze degustatie onthield ik drie dingen. Eén: chenin doet het uitstekend in Zuid-Afrika, ook al lijkt hij nauwelijks op die van de Loire. Twee: hij kan diverse identiteiten aannemen (droog, zoet, sprankelend, licht, krachtig). En drie: als de God Chenin in Zuid-Afrika bestaat, dan is Ken Forrester zijn profeet.

Een mooi stukje chenin

Ken produceert niet uitsluitend chenin, maar als we hem vragen wat hij meeneemt naar een onbewoond eiland, zegt hij : ‘een chenin’. Hij verzamelt trouwens cheninwijnen, Zuid-Afrikaanse maar ook Franse. Wat hem betreft ‘is chenin de riesling van de Loire, een wijn die nooit verveelt, tegelijk toegankelijk en complex, en met een mooi bewaarpotentieel’. Bovendien past deze druif zich ook gemakkelijker aan diverse klimatologische omstandigheden aan (op gebied van vochtigheid), beter dan andere druivenrassen. Hoe dan ook is het klimaat hier aan de Kaap globaal gezien warmer en droger dan in de Loirevallei.

Ken komt uit de restaurantwereld (hij was zelfs voorzitter van de Zuid-Afrikaanse horecavereniging) en werd wijnbouwer in 1993, nadat hij via een openbare verkoop een verlaten wijnboerderij kocht in het gehucht Zandberg, aan de voet van de Helderberg (ten zuiden van Stellenbosch). Sommige van de wijnstokken ervan waren reeds meer dan honderd jaar oud. Sedertdien werd het oud huis in Hollandse stijl gerestaureerd en werden ook de wijngaarden flink onder handen genomen. Ken Forrester weet zich goed te omringen en krijgt momenteel hulp van een buitengewoon wijnmaker, zijn vriend Martin Meinert, die eerder ervaring opdeed bij Vergelegen en vandaag een eigen wijndomein bezit: Devon Crest.

Door een recente proeverij van drie wijnen van Forrester, in rood en in wit, moest ik opnieuw aan deze goochelaar van Zuid-Afrikaanse wijnen denken.

Petit Chenin Blanc 2017

Alles wat klein is, is aardig, zeggen ze. Zoals Petit Chablis, die vaak een beetje krampachtig op zijn ‘grote’ broers wil lijken. En wat met deze Petit Chenin? Hij is best aardig, maar zeker niet krampachtig en nog minder onopvallend. Heel direct levert hij ons toetsen van pomelo, ananas en groene appel. In de smaak komen daar nog mirabellen en peer bij. Breed en lang, dus zo klein is hij nu ook weer niet!
‘Vin de négoce’, maar op basis van streng gecontroleerde druiven.

The FMC 2015

FMC staat voor Forrester Meinert Chenin. Deze wijn is het stokpaardje van Ken (en kent veel succes in wijngidsen). Hij is op basis van druiven van een perceel dat in gobelet staat aangeplant, met wijnstokken van 40 jaar oud, op een bodem van ‘clovelly’ (alluviaal zand met veel klei) en gericht naar het zuiden-zuidwesten (dus eerder koel, aangezien we in het zuidelijk halfrond zitten). De druiven worden volledig rijp geplukt en vergisten in barriques van Frans eikenhout, zonder toevoeging van extra gistcellen. De wijn wordt opgevoed in contact met de lies gedurende 12 maanden.
Uitzonderlijk flatterende geur van mandarijn, mango en gele passievrucht. Maar wat nog meer opvalt is de smaak: heel weelderig, breed, diep en kruidig, meer gegrild dan houtachtig, en in meerdere lagen. Ook de finale is erg mooi, met accenten van kweepeer, honing en abrikoos.

The Gypsy 2012

Op het gevaar af een wijn te maken die sterk gelijkt op een Rhônewijn (richting Châteauneuf-du-Pape), is het beter omdat meteen goed te doen. Het is de redenering van nogal wat Zuid-Afrikaanse wijnmakers, te meer die van Ken Forrester die met veel zorg zijn grenache, syrah en mourvèdre van oude wijnstokken apart vinifieert, zonder schrik te hebben van extractie, noch van de wijn op te voeden ‘de tijd die nodig is’.

Deze wijn, een blend van hoofdzakelijk grenache en iets minder dan een derde syrah (met al naargelang de wijnjaren minder of meer mourvèdre), dankt zijn naam aan zijn uitbundige kant. ‘Larger than life’, deze wijn.

We houden van zijn zwart fruit dat goed rijp is, zijn specerijen en kruiden van de maquis – of moeten we ‘fynbos’ zeggen ? – zijn zachte tannines, volle smaak, kracht, ruw kantje, dierlijke toets en losbandigheid.

Is het een wijn die niet door iedereen geapprecieerd wordt? Wellicht niet. IVV respecteert in elk geval zijn keuze, want het is inspirerend om in een wijnstreek van de Nieuwe Wereld zo’n ambitieuze wijnen te vinden.

www.kenforresterwines.com
www.vinsetcompagnie.be

Hervé Lalau

Voor meer “Portret”, klik hier

 

Geef een reactie