Korte trip naar Saint-Amour

13/02/2020 - Enkele weken geleden stelden een vijftiental wijnbouwers van deze cru in de Caveau de Saint-Amour hun jongste wijnen voor aan de pers. Wij waren erbij.

In de voormiddag luisterden we naar de boeiende uiteenzetting van een geoloog, meneer Best, die de diversiteit van de bodems van Saint-Amour verduidelijkte, kaarten in de aanslag. Deze bodems zijn het resultaat van een eeuwenoude maar ook zeer bewogen geologische geschiedenis. En de diversiteit daarvan vonden we terug in de wijnen. Maar wat we ook terugvonden, was de diversiteit op gebied van vinificatiemethodes. Sommigen wilden duidelijk terug naar bourgognes op oude wijze, met veel extractie en veel hout. Anderen kozen voor een soort van snoepjes, met wijnen die helaas diepgang misten. En nog andere wijnmakers verwarden floraal met groen. Ook wijnen met sporen van Brett proefden we. Maar gelukkig waren er ook heel precieze wijnen met een knap evenwicht tussen het smakelijke van het druivenras en een interessante diepgang, wijnen waar we de expressie van de bodem of de signatuur van de wijnmaker in terugvonden, of allebei.

Deze verscheidenheid bracht ons echter af en toe in de war, vooral omdat het een relatief compacte appellatie betreft (318 hectare) en er met één druivenras wordt gewerkt, de gamay beaujolais. Maar laat ons positief blijven en over de wijnen praten die we wel goed vonden – in Saint-Amour, net zoals elders, is de appellatie niet eenstemmig. Goed uitkijken en proeven is dus de boodschap!

Saint-Amour in cijfers

  • Oppervlakte : 318 hectare
  • Productie : 17.500 hectoliter
  • Aantal druiventelers: 118.

 

Geologie, een kleine schets

 We gaan daarvoor ver terug in de tijd. Zo’n 540 miljoen jaar geleden koelde de toekomstige gneiss van Saint-Amour af richting de Zuidpool. Ongeveer 140 miljoen jaar later voerde de tektoniek ons naar de Steenbokskeerkring, op het moment dat onderzeese vulkanische uitbarstingen voor de beroemde “blauwe steen” zorgden, een dioriet die we onder meer op de Mont Brouilly en de Côte du Py tegenkomen.
Vervolgens was het de beurt aan de vorming van het supercontinent Pangea, ongeveer 340 miljoen jaar geleden, met enorme magmatische uitbarstingen die voor een immense granietbubbel zorgden, de huidige saproliet.
In het Trias werd deze regio overheerst door zee en zand, en dat laatste transformeerde zo’n 240 miljoen jaar geleden tot zandsteen. Wat later, ongeveer 140 tot 190 miljoen jaar geleden, verscheen er roze zandsteen, gevolgd door klei en mergel in verschillende kleuren. Het Jura zorgde voor kalkafzettingen van Gryphaeidae (oesters), de typische “pierres dorées” en schist. Nadien, zo’n 130 miljoen jaar geleden, stak de regio zijn kop opnieuw boven water – we bevinden ons op het einde van het Juratijdperk.

In het Tertiair veroorzaakte de Alpiene gebergtevorming, ongeveer 30 miljoen jaar geleden, de ineenstorting van de Bressaanse vlakte tot een diepte van 1500 meter. In deze zeer onrustige geologische periode ontstonden tal van breuklijnen, erosies en grondverschuivingen die ervoor zorgden dat vaak veel oudere bodemlagen de meer recente gingen bedekken.
Er waren een paar miljoenen jaren tijd nodig opdat het breukdal zich zou opvullen, tot in het begin van het Kwartair. Dit tijdperk kende meerdere ijstijden. In de Beaujolais waren echter enkel de toppen bedekt met gletsjers.
Dit kort overzicht is een snelle en schematische manier om de geologische complexiteit van de Beaujolais aan te tonen, en meer bepaald die van Saint-Amour die in tegenstelling met andere crus niet gedomineerd wordt door graniet. 

Geografie

Saint-Amour, te vinden in het noorden van de Beaujolais, ligt op een hoogte tussen 240 en 438 meter. De wijngaarden zijn hoofdzakelijk naar het zuiden gericht en de gemiddelde hellingsgraad bedraagt 8,4%, waardoor het de minst steile cru is. Wat de bodems betreft zien we enkel een granietachtige uitstulping en een paar granietrijke aders. Delen kalkachtig conglomeraat en mergel vinden we vlak bij het dorp Saint-Amour-Bellevue.

De twee grote breuklijnen die we in het wijngebied van Saint-Amour aantreffen, zorgen ervoor dat bodems van kiezelachtige zandsteen uit het Trias op de Mont de Besset, te vinden in het uiterste westen, vlak naast bodems van blauwe steen in het centrum en in het noorden liggen. In het oosten vinden we kalkachtige formaties en resten van klei met vuursteen.
Opmerkelijk zijn de formaties aan de voet van de hellingen en de oude afzettingen, die heel gevarieerd zijn en vaak zeer veel keien bevatten, en die we op meer dan de helft van de wijngaarden terugvinden. Dit verklaart wellicht de verschillende en vaak heel uiteenlopende nuances die we in de wijnen van Saint-Amour proeven, bovenop de signatuur van de wijnmaker.

Onze selectie

Domaine des Pins

Met de komst van de nieuwe eigenaar in 2016 werd er voor dit domein van 10 hectare groot, waarvan 8 hectare in de AOP Saint-Amour, serieus geïnvesteerd, zowel in de kelder als in de wijngaarden. Aan het roer staat Joseph de Sonis (tevens voorzitter van de cru Saint-Amour) en hij stelt 4 verschillende Saint-Amours voor, afkomstig van een bepaald perceel of blends.

Gourmandise 2018 – Saint Amour
Donker granaatrood bezit deze wijn mooie toetsen van rood fruit. Aangenaam en vol van smaak bevalt hij door het fluwelige van zijn textuur, zijn smakelijke en knapperige bessen, het wafelachtige van zijn sappige tannines en zijn kruidige frisheid.
De wijnstokken van 15 jaar oud staan aangeplant op oude aanslibbingen.
Vinificatie: semi-carbonique en opvoeding van 6 maanden op de fijne droesem. 

La Folie 2017– Saint Amour

Donker granaatrood met als eerste geurindrukken enkele toetsen van hars en gegrild. De strakke textuur geeft de volle en kruidige smaak, met indrukken van kruidnagel en menthol, meer structuur. Een mooie en vooral ook harmonische wijn, tegelijk elegant en smakelijk.
La Folie is geen uitgevonden naam, het is een lieu-dit in Saint-Amour waarvan de alluviale bodem met veel keien rijk is aan zandsteen. De wijnstokken zijn 60 jaar oud.
Vinificatie: semi-carbonique zonder toevoeging van zwavel.
www.domainedespins.fr
www.qualivino.be – www.topwijnen.be – www.ramaekers-wijnimport.be – www.vinsbrunin.com

Hamet-Spay 

 De kelder van dit familiaal domein van 18 hectare bevindt zich in Saint-Amour-Bellevue. Ze produceren nog andere wijnen, alsook een Bourgogne Blanc. Detail: het huis van de familie was ooit eigendom van de dichter Alphonse de Lamartine.

Vers l’Eglise 2015 – Saint Amour
Een zeer zachte wijn en ook na vier jaar bezit hij nog steeds heerlijk zwart fruit en een mooie ronde smaak. 

Clos du Chapitre 2018 – Saint Amour
Een vrij rijke en zonnige Saint-Amour, zowel in de geur (frambozenconfituur) als in de smaak. En het fluwelige van deze wijn maskeert bovendien de mooie tanninestructuur niet. Oude wijnstokken.
https://hamet-spay.fr/
www.dewitwines.be/nl/

Château de Lavernette

Op dit domein dat destijds werd opgericht door de monniken van Tournus, volgden reeds dertien generaties Lavernette en de Boissieu elkaar op. Dit domein produceert zowel wijnen van de Mâconnais als de Beaujolais, waaronder deze twee in Saint-Amour. 

Le Châtelet 2016 – Saint Amour
Granaatrood met een peperige geur waaruit ook impressies van fruitgom, rode aalbessen, wilde pruimen en frambozen ontsnappen. De frisse en elegante smaak bezit een vineus karakter waarvan we vooral de ingehouden kracht interessant vinden. Qua aroma’s vallen de gekonfijte kersen in maraschino op, gekoppeld aan een vleugje gerookt en specerijen die de bessensmaak onderstrepen.
Opvoeding van 22 maanden in houten pièces.

Côte de Besset 2017 – Saint Amour
Ander wijnjaar en ander terroir. Voor deze Saint-Amour met zijn granaatrode kleur met amethist hebben we te maken met een bodem van graniet en blauwe steen. De gegrilde geur herinnert aan broodkorst met kriekengelei. De smaak is meer ingetogen en de tannines vallen meer op, wat in de finale voor fraaie zuren zorgt, met daarnaast over de hele lengte fruit dat aan zoete kersen, zwarte bessen en dikke krieken doet denken.
Opvoeding van 22 maanden in barriques, waarvan 10% nieuwe vaten.
www.lavernette.com
https://auxmillesimes.be/ https://anthocyane.be

Domaine des Fonds

De kelder van Florent Berrod bevindt zich in Fleurie, maar hij bezit daarnaast zowel wijngaarden in Saint-Amour als in Moulin-à-Vent. In totaal bezit hij 16 hectare, waarvan een groot deel oude wijnstokken zijn van meer dan 60 jaar oud. 

Saint-Amour 2016
De florale geur doet aan damascenerrozen denken. De luchtige, zijdezachte en heerlijke smaak bezit ook een mooie structuur. De druiven worden ontsteeld. De wijnstokken staan aangeplant op een hoog gelegen heuvelrug met een bodem van zandsteen.
Opvoeding in tanks.
http://domainedesfonds.business.site 

Domaine Matray

Samen met hun dochter Célia runnen Lilian en Sandrine Matray dit domein waarvan de kelder zich in Juliénas bevindt. Hun 14 hectare wijngaarden liggen verspreid over 6 crus, waaronder een deel in Saint-Amour. 

Saint-Amour 2018
Granaatrood met roze en geurend naar confituur van krieken, aardbeien en frambozen. Een zachte en fruitige wijn, maar waarvan de zoete indruk knap gecounterd wordt door een minerale frisheid met een korreltje zout. Deze frisheid wordt op zijn beurt geboost door het tanninerijk reliëf. Oogst van volledige druiventrossen.
Maceratie semi-carbonique en opvoeding in tanks.
https://domainematray.fr/

Domaine Chardigny

Pierre-Maxime en Victor-Emmanuel Chardigny namen in 2015 het familiedomein over: 20 hectare wijngaarden die ze onmiddellijk omschakelden naar bio. Ze produceren 2 wijnen in Saint-Véran en 2 in Saint-Amour. 

À La Folie 2017 – Saint-Amour
De lieu-dit La Folie is blijkbaar perfect voor deze smakelijke en zeer aangename wijn, vol van smaak met rijp fruit en een vlezige en sappige structuur, gevolgd door een mooie finale met zachte specerijen. Oude wijnstokken van 60 jaar oud.
Opvoeding van 2/3 in tanks en 1/3 in barriques. 

Le Clos du Chapitre 2017 Saint-Amour
Middelmatig granaatrood, discreet van geur maar met een vlezige smaak die de nog zeer ruwe tannines mooi omkaderen. Een karaktervolle wijn met een volle en stevige structuur. Uitstekend potentieel. Oude wijnstokken van 60 jaar oud die biologisch worden verbouwd.
Koude maceratie van 5 dagen. Gedeeltelijke opvoeding in barriques.
www.domaine-chardigny.com
https://wijnenvanassche.be

Domaine de Pierre Moulin

Van het domein van Fabien Duchampt, waarvan de kelder zich in Quincié bevindt, selecteerden we een wijn van een bepaald perceel met een ondergrond van graniet en blauwe steen. 

Côte de Besset 2017 – Saint-Amour
Deze cuvée vonden we goed omwille van zijn mooie strucuur – haast ruwe tannines die het fruitige van de wijn mooi in evenwicht brengen. Knappe zuren ook met accenten van krieken en een puntje bitter dat aan bloedsinaasappel doet denken. Een zeer directe stijl.
fabienduchampt@free.fr 

Domaine des 3 Plaisirs

 Dit domein van iets meer dan 8 hectare groot wordt gerund door Fabien Adoir, de 4e generatie van de familie in dit wijnbedrijf. 

Saint Amour 2018
Het eerste plezier vinden we vooral in de vrij florale geur terug die schommelt tussen pioenen en viooltjes. Ten tweede is er het vlezige dat erg prettig is, dat van rijp en knapperig fruit in de smaak. En ten derde is de harmonische finale bijzonder aangenaam, afgewerkt met enkele gerookte accenten. Gamay van 60 jaar oud.
fabien.adoir@sfr.fr 

Domaine de la Pirolette

De naam van dit domein dat zich boven de kerk van Saint-Amour bevindt, refereert naar een witte bloem: la pirole. Maar de wijnen van dit domein van 15 hectare groot zijn wel degelijk rood. De gevarieerde bodems waarop de wijnstokken staan, zorgen voor meerdere cuvées. 

Cuvée Poulette 2016 – Saint Amour
Materie, rijp fruit en veel energie voor deze cuvée afkomstig van 70 jaar oude wijnstokken met een opvoeding in betonnen eieren.
http://domainedelapirolette.com/

Hervé Lalau en Marc Vanhellemont

Dossiers IVV, klik hier

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est thumb_7501_tourisme_big.jpg.

Geef een reactie