Lafage: één familie, veel wijnen

14/12/2017 - De familie Lafage (zeven generaties wijnbouwers) is oorspronkelijk afkomstig van Maury. Vandaag bevinden de zetel van het bedrijf en de vinificatieruimtes zich op de weg van Canet naar Perpignan, een streek waar zich een deel van de wijngaarden van de familie bevinden, de andere liggen in Fenouillèdes en Les Aspres. In totaal hebben we het over 160 hectare. De familie Lafage bezit daarnaast ook nog een handelshuis of négoce.

Het bedrijf mag dan enorm gegroeid zijn, de structuur is nog steeds familiaal. Jean-Marc Lafage houdt zich bezig met de wijngaarden, Eliane met de vinificaties, allebei met beide voeten op de grond – of het terroir, zoals u wilt. De export is vandaag zeer belangrijk en maakt een groot deel van het verkoopcijfer uit. Jean-Marc en Eliane Lafage deden tijdens talrijke stages in het buitenland ontzettend veel ervaring op en het verwondert dan ook niet dat dit koppel heel open is naar de wereld toe. Maar om mensen van elders te overtuigen om wijnen van hier (van bij hen dus) te kopen, daar moeten ze ‘la gueule de l’endroit’ (een eigen smoel, vrij vertaald) voor bezitten, om het met de beroemde uitspraak van Jacques Puisais te zeggen.

Sommige cuvées zetten bepaalde accenten van het terroir heel precies in de verf, tot op niveau van het perceel. Andere benaderen het druivenras op een heel eigen en vaak verrassende manier of er wordt geëxperimenteerd met nieuwe assemblages. Hoe dan ook eist Jean-Marc dat de kwaliteit van de wijn er staat: ‘Er komt een moment dat er vrede moet gesloten worden tussen gedrevenheid en traditie en een vooruitblik op de toekomst … Een schitterend vat wijn maken op een bepaalde plek, of een of andere uithoek, is ongetwijfeld heel opwindend, maar onze ambitie, die van Eliane en mezelf, ligt elders. We doen ons best om alles zo goed mogelijk te maken. We redeneren over het geheel van de productie, zonder dat we daar krachttoeren voor moeten uithalen … Het is op de volledige productie dat we willen beoordeeld worden.’

Deze vier wijnen vond ik alvast zeer goed :

Château Saint-Roch Blanc Vieilles Vignes Côtes du Roussillon Villages 2016

Van bij aanvang valt deze wijn op door zijn verleidelijk en rijk palet van florale geuren en specerijen (venkel, anijs). In het begin is de smaak een tikje gerookt met citrustonen. Het levendige dat volgt is minder zuur dan bitter, met fijne hints van citruszeste. De finale doet denken aan tropische aroma’s van ananas, banaan en mango. Een mooie reis.
www.oliviervins.com – www.entrepotduvin.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.twinus.be – www.lesamisduvinmalle.be

Château Saint-Roch Roubials Côtes du Roussillon Villages (rouge) 2015

Griottekersen, pruimen, wierook, heel veel specerijen, en steeds die fraaie levendigheid die we ook in de witte cuvée tegenkomen, hier knap geïntegreerd in een sappige wijn, heel breed, met een goede tanninestructuur. Wat kan het Franse zuiden toch mooi zijn, vooral als er een frisse bries waait, eentje die voor een vrolijk accent in de wijn zorgt.

De 44 hectare wijngaarden van Château Saint-Roch liggen in de Vallée de l’Agly, met helemaal boveaan het kasteel van Quéribus. De wijnstokken staan aangeplant op hellingen met een bodem van klei en schist op een onderlaag van kalk, tussen 120 en 470 meter hoog.
www.oliviervins.com – www.entrepotduvin.be – www.wijnhandelvandenbossche.be – www.twinus.be – www.lesamisduvinmalle.be

Famille Lafage IGP Côtes Catalane Narassa 2015

Narassa is een cuvée op basis van een selectie percelen in de Vallée de l’Agly. Hoofdzakelijk zit er dus grenache in, maar ook syrah maakt er deel van uit. De grenache, van druivenstokken van meer dan 60 jaar oud, staan aangeplant op zwarte schist en worden in diverse etappes geoogst en vervolgens geselecteerd om enkel de meest rijpe druiven over te houden.

Wanneer we dit lezen verwachten we ons aan een monster. Maar nee, toch niet. De fles mag dan zwaar zijn, de wijn is dat niet. Ook het houtgebruik is een heuse meevaller (20% van de cuvée zag demi-muids, de rest kreeg een opvoeding in betonnen cuves). De geur van de wijn doet denken aan zwarte kersen en rijpe frambozen, maar niet confituurachtig. De smaak roept eerder impressies op van granaatappel, vermengd met leder, rozemarijn en munt. In de vrij frisse finale lijken we tussen de garrigue te staan waar de tramontane doorheen blaast. Als het aan ons ligt blijven we hier nog even …
www.vaneccelpoel.be – www.vitisvin.be – www.portovino.be – http://lescavesdebordeaux.be – http://wijnengoyens.be – www.sobelvin.be

Grenache au Cube 2016 Vin de la Communauté Européenne

Deze allesbehalve gewone cuvée is een blend van drie keer grenache van oude wijnstokken, afkomstig van drie zuidelijke terroirs: Roussillon, Aragon en Languedoc. Het is niet alleen een stijloefening, het is ook een mooie wijn, een uitzonderlijke wijn, explosief fruitig (aardbeien, bramen) en zonnig. Oké, toegegeven, het is ‘een mooie baby’, zoals we van een speler van het rugbyteam van Perpignan zouden zeggen. Maar tegelijk is hij ook elegant, met een geduchte fluweligheid waarvoor we uiteindelijk bezwijken, niet door een duw van een rugbyspeler maar door het zachte van de tannines.

Trouwens, hoedje af voor het idee om diverse terroirs te vermengen, wat bewijst dat er wel meer manieren zijn om een blend te maken. En misschien nóg interessanter is dat dit idee van echte terroirliefhebbers komt.
www.vaneccelpoel.be

www.domaine-lafage.com

Hervé Lalau


Voor meer “Portret”, klik hier

Geef een reactie