Landschappen in de Côtes du Rhône, een bijzondere architectuur

20/026/2016 - Wijn is meer dan eenvoudigweg het product van een goed gestuurde vergisting, wijn is synthese. Of beter gezegd, wijn is de kwintessens van een veelvoud van dingen.

Charte Paysagere environnementale des Cotes du Rhone /

De feiten

Een vage term om over alles te praten waaruit deze culturele drank is samengesteld. Bodem, wijnstok, wijnbouwer, klimaat … al deze zaken refereren naar de aarde, naar het tastbare, het concrete, naar wat de druif voedt, opvoedt en transformeert. Maar om het verhaal compleet te maken moeten we er ook de cultuur van de omgeving aan toevoegen, de lokale invloeden en die van buitenaf, de knowhow, en precies dat is wat de transformatie van de druif persoonlijker maakt. Al deze dingen schetsen het landschap waarin de druif zich goed voelt, de ene keer tussen de rotsen, de andere keer op de vlakte, en nog een andere keer tussen de gleuven van een ravijn. Wijnlandschappen zijn heel divers en zorgen voor een groot deel voor de wijnstijl en de wijnen die op deze bijzondere plekken gemaakt worden.

De studie

Het syndicaat van de Vignerons des Côtes du Rhône bekeek deze bijzondere maar tegelijk samenhangende landschapsarchitectuur van heel dichtbij en identificeerde zestien verschillende wijnlandschappen in de vallei van de Rhône. Een reeks entiteiten die tegelijk heel verschillend zijn, herkenbaar maar ook anders, en die allemaal samen voor een patchwork zorgen dat ver van uniform is maar toch stuk voor stuk telkens andere wijnlandschappen zijn.

De studie stopt niet bij het eenvoudig opsommen van deze landschappen, maar is een bruikbaar werkinstrument om ze naar waarde te schatten, te beschermen, verder te ontwikkelen en laten ontdekken. Deze studie vormt bovendien de link tussen al deze verschillende entiteiten en de Rhône die daartussen slingert.

Het vervolgverhaal

Op deze pagina’s vindt u een vervolgverhaal in acht delen, een kroniek die het telkens zal hebben over twee verschillende landschappen.
Het is de ideale gelegenheid om langsheen de stroom de variëteit en de rijkdom van de wijnstreek van de Côtes du Rhône van heel dichtbij te leren kennen.

Het eerste deel gaat over de grote verschillen van de heroïsche wijnstreek van het noorden en de wijnstokken binnen handbereik die we ten zuiden van Avignon vinden.

 Marc Vanhellemont

Charte Paysagere environnementale des Cotes du Rhone /

Geef een reactie