Languedoc: 10 jaar terug in de tijd

20/08/2018 - Een uitzonderlijke wijndegustatie van topdomeinen uit de Coteaux du Languedoc, wijnen van 2007 en 2008.

Waterstress was in 2007 een belangrijk gegeven voor de wijnstreek van de Languedoc. In de herfst en winter viel er bijzonder weinig neerslag, bijna 50% minder dan normaal. In de lente die daarop volgde viel er wel wat regen, waardoor een deel van de winterse neerslag gecompenseerd werd, maar de zomer was ontzettend droog. Tot eind juni was de lente zeer warm, maar de zomer was eerder fris. Toch was dat voor het wijnjaar een van de sleutels tot succes, met matige temperaturen ’s nachts in de maand augustus en ronduit koele nachten in september. Deze frisse nachten waren gunstig voor het verkleuren van de schillen en voor een trage rijping van de druiven, met zachte en rijpe tannines tot gevolg.

In 2008 haalde de natuur zichzelf weer voor een deel in, omdat het opnieuw regende, zij het niet extreem. In de herfst en winter regende het bijna 30% minder dan in een normaal jaar, maar dat tekort werd gecompenseerd door relatief veel neerslag in de lente, die ervoor zorgde dat de waterreserves in de onderste bodemlagen opnieuw werden aangevuld, waardoor de groeicyclus tijdens de lente uitstekend kon hervatten. De zomer van 2008 was vrij warm met meer dan 850 uren zon. Het begin van de maand augustus was nog steeds warm, maar vanaf 15 augustus tot eind september werd het een pak frisser, met temperaturen die ’s nachts soms tot 4°C daalden. Dat is de reden waarom 2008 uiteindelijk een laatrijp en fris wijnjaar was, met druiven die vrij veel zuren bezaten, interessant voor het evenwicht maar niet voor extractie of hoge concentraties.

De degustatie

Château L’Engarran – Cuvée Quetton 2008
AOC Languedoc Saint Georges d’Orques

Een warm terroir met rolkeien uit het Villafranchien en een koeler wijnjaar resulteren in deze blend van syrah, mourvèdre en grenache voor een goed evenwicht tussen zuren en alcohol, ondanks de vrij geprononceerde tannines. De tijd kon deze maar deels verfijnen.
www.chateau-engarran.com
www.winetime.be  – www.anverres.be  – Colruyt

Ermitage du Pic Saint Loup – Cuvée Gaucelm 2008
AOC Languedoc Pic Saint Loup

Op dit terroir waar het meeste neerslag viel in de Languedoc, zorgde de grenache van 80 jaar oud (massale selectie) voor een wijn die heel rechtlijnig is, fris en goed standhoudt. Deze wijn bezit nog steeds mooi fruit. Mede verantwoordelijke voor deze fraaie wijn met z’n opmerkelijk minerale finale, is de bodem van klei en kalk.
www.ermitagepic.fr

Domaine de Montcalmès 2008 – AOC Languedoc Terrasses du Larzac

De bodem hier is rode aarde (kleiachtig en ijzerhoudend) vermengd met calcaire lacustre (kalkafzetting oorspronkelijk uit een meer). Het terroir is minder regenachtig en warmer dan dat van Pic Saint-Loup. Niet verwonderlijk dat we hier te maken hebben met een meer omwikkelde wijn, die niettemin fris en rijzig is. Karakteristiek voor dit domein is de extreem elegante tanninestructuur, te danken aan een artiest op gebied van houtlagering.
http://domainedemontcalmes.fr

Prieuré Saint-Jean de Bébian 2008 – AOC Pezenas

Drie schrale bodemtypes met veel keien: klei-kalkachtig met rolkeien uit het Villafranchien, calcaires lacustres en basalt. Schitterende geur van zwart fruit, witte peper en nootmuskaat. 10 jaar oud en we proeven nog steeds het terroir door de spanning en het rechtlijnige van deze wijn, aangevuld met accenten van tapenade en specerijen, terwijl de rijping in barriques ook kenmerkend blijft.
www.bebian.com
www.lechemindesvignes.be

Domaine d’Aupilhac – Cuvée La Boda 2007 – AOC Languedoc Montpeyroux

Deze wijn is een blend van twee terroirs en vier druivenrassen: enerzijds Aupilhac, terrassen met flanken van klei en kalk met kalkpuin, afgewisseld in functie van de helling met blauwe mergel uit het Helvetien; en anderzijds Cocalières, een vulkanisch amfitheater op rotsachtig moedergesteente met wijnstokken die in 2007 nog jong waren. Dit is de reden waarom deze wijn meer breed dan diep is, een waarin de kracht van het eerste terroir vermengd wordt met de frisheid van het tweede.
www.aupilhac.com

Mas Jullien 2007 – AOC Terrasses du Larzac

Languedoc heeft veel te danken aan het werk en de persoonlijkheid van Olivier Julien. 2007 zorgde in deze wijn voor een groot evenwicht en een tanninestructuur die nog tijd voor zich heeft. Carignan, mourvèdre, grenache en syrah profiteerden van de minerale frisheid die het kalkpuin in deze warme zone met zich meebrengt. We proeven rode en zwarte vruchten met impressies van zoethout en garrigue.
masjullien@free.fr
www.cavedesoblats.com

Château Pech Redon – Cuvée l’Epervier 2007 – AOC Languedoc La Clape

Een goed geconcentreerde wijn op basis van 60% syrah en 40% grenache, afkomstig van een kalkachtige bodem. De tanninestructuur is nog zeer present, ook al gomde de veroudering van 10 jaar de ruwe kantjes reeds weg. De geur doet denken aan coulis van zwarte bessen, balsemachtige toetsen en rozemarijn. We bemerken diepte in deze wijn, een sappige en genereuze vineuze smaak, alsook een peperige finale die goed standhoudt.
www.pech-redon.com
www.wine-not.be  – www.cavedesoblats.com   – www.sobelvin.be  – www.cantinadelmulino.ch   – www.gazzar.ch  – http://cave-a-jules.ch  – http://languedoc-weine.ch  – www.vinoblesse.nl  – info@crelier.ch

Domaine Peyre Rose – Clos des Cistes 2007 – AOC Languedoc

Marlène Soria, nog zo’n grote wijnpersoonlijkheid! Haar wijnen weerspiegelen haar karakter, net zoals het terroir dat doet: klei-kalkachtige hellingen met veel keien in Saint-Pargoire. Deze blend bestaat uit 85% syrah en 15% grenache. Na 10 jaar zorgt dat voor een eerste geurindruk van bloemen, alvorens over te gaan naar complexe aroma’s van zwarte olijven, truffel, cistus, garrigue, braambessen, pruimen en leder. De kalk en de licht maritieme invloed zorgden voor extra frisheid die deel uitmaakt van het evenwicht van deze volle en vlezige wijn met een finale die goed aanhoudt.


Alles bij elkaar genomen toonde deze degustatie aan dat goede wijnen van de Languedoc uitstekend kunnen verouderen, waarbij ook de diversiteit van deze terroirs op hellingen invloed hebben op de persoonlijkheid van deze wijnen. Met wijnen uit meer recente wijnjaren is dat ongetwijfeld niet anders, met wellicht nog meer finesse en precisie dankzij de evolutie van het werk in de wijngaarden en in de vinificatieruimtes.

Bernard Arnould
Foto : “Vignoble a l’aube Saint-Jean de Bébian”

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie