Laurent Cazottes, distillateur

23/04/2015 - Wie bezwijkt er niet voor de geraffineerde rijkdom van de likeuren en eaux-de-vie van Laurent Cazottes? De fantastische aroma’s ervan distilleren zich keer op keer in de smaak. Eén slok, en we zijn verkocht. Enkele impressies van de meest opmerkelijke ...

72 tomates 2013Cazottes (2)

Gouden kleur met groene schittering. De geur doet duidelijk denken aan tomaat, aan een tomatenplant vol groene tomaten die rijpen in de zon. Een druppel marc loopt langs het glas, waaruit een geur ontsnapt van peper en amandelen. De nauwelijks zoete smaak is eerder krokant, alsof we op de zaadjes van een tomaat bijten, met een verborgen zoute toets, als een licht bitter maar super elegant. Nadien, net voor we deze geparfumeerde traan inslikken, komen er tegelijkertijd accenten van hout en mineralen opzetten die alles vasthouden en onze papillen helemaal dronken voeren.

 

Fleurs de sureau 2012

liqueur de sureau

Met zijn kleur van granaat en amber, ruikt hij naar vlierbloesem. Het is duidelijk dat Laurent de essentiële aroma’s niet uitbuit, maar eerder de finesse ervan concentreert. Plots ruikt de vlierbloesem anders, aangevuld met peper, een vleugje kamfer en een animale toets. Licht friszuur contra zoete en zachte impressies, wordt de smaak extra fris door lichte tannines gekruid met aromaten die indrukken nalaten van munt, salie en walnootbladeren. € 27,00  

Folle Noire 2012

folle-noire-cazottes_001

Met zijn kleur van granaat, lichtjes omringd met bister, ruikt deze likeur heel sterk naar rozijnen maar ook naar artisjok, merkwaardig. De parfums die volgen lopen eerder parallel met de eerste geurindruk, waarbij eerst rode bessen en zure kersen tevoorschijn komen met daarop rozen in de knop en accenten van wierook. Tannines en suiker zorgen voor een krokante indruk die tegelijk ook bijzonder fris is. In de lengte komt de artisjok opnieuw opzetten met een peperig bitter dat helemaal op het einde zacht explodeert. € 23,00

Guignes et Guins 2012

guignes-guins-cazottes_001

Aantrekkelijke kleur van satijnzacht en amberkleurig roze. De geur doet denken aan gekonfijte krieken, maar ook aan maraskijnkersen, gedroogde abrikozen, perziken op siroop en gelei van bittere sinaas. Aroma’s die afgewerkt worden met een hint van vleesjus en kersensteeltjes, betoverend. Een duidelijk friszuur, bijna pittig, zorgt voor aangename nuances van blonde tabak bij deze fruitige geuren die aangevuld worden met toetsen van rode thee en veenbessenconfituur. De smaak verlaat ons zonder omkijken, met op het puntje van onze tong een vleugje bitter van walnoten, als een zalige kus waar we met plezier aan terugdenken.

Liqueur de Prunelles Passerillées 2012

liqueur-prunelle-passerillee-cazottes_001

Amberkleurig rood ruikt deze likeur overduidelijk naar pruimen, een zachte vlezigheid van ingeweekte pruimen die bijzondere impressies van gerookt, benzoë en propolis nalaten. Daarna volgen vanillegeuren met kardemom, waar heel subtiel ook accenten van bergamot en jasmijn in vervat zitten. De smaak is pittig, tanninerijk en veel onstuimiger dan verwacht. Over onze tong rollen impressies van walnoten die heerlijk bittere indrukken nalaten van gentiaanwortel en cacaobonen.

Eau-de-vie, herinneringen en momenten van puur geluk

Ik hou van het verleden. Ik verzamel oude papieren, bankbiljetten, coupures en tal van souvenirs in dozen die ongeveer mijn hele zolder in beslag nemen. Maar vooral verzamel ik al meer dan veertig jaar herinneringen aan spraakmakende degustaties en onvergetelijke ontdekkingen die ik zorgvuldig opeenstapel en in mijn geheugen opsla, als kostbare souvenirs.
Souvenirs en vage herinneringen die ik opdis en waar ik momenten van puur geluk uithaal. Als jonge sommelier in de Elzas herinner ik me de ochtenden, nog voor dag en dauw, dat ik naar de distilleerderij trok en aan de zijde van François Bortzmeyer de wetenschap van het distilleren wou begrijpen, deze meester van fruitlikeuren en eaux-de-vie in de gemeente Gunstett. Ik wachtte koortsachtig af tot de eerste geuren vrijkwamen en de resultaten van de eerste assemblages konden geproefd worden.
In het begin is alles goed.

alambic-cazottes_006
Dat was lang vooraleer ik Laurent Cazottes en zijn schitterende producten leerde kennen. Hier worden de vruchten eerst ontpit, laat men ze indrogen, inweken, waarna er geassembleerd en gedistilleerd wordt, met een torenhoog respect en veel liefde voor het vak.
Veertig jaar later zorgt dat voor opschudding, verwarring en pure sensatie! Ik herkende het walnotenbrouwsel van mijn oma erin terug, kwam in aanraking met de absolute perfectie van een Poire Williams. Daarnaast ontdekte ik de fantasie, de revelatie en het karakter van een glas ingedroogde wilde pruimen. Ook raakte ik totaal verslingerd aan een likeur van cedercitroen en werd ik weggeblazen door de aroma’s van een ongelooflijke tomatenlikeur.
Veel proefplezier!
Jean-Michel Jaeger

 

clip

de Clip

 

De distilleerderij

Het bedrijf bevindt zich in Villeneuve-sur-Vère, in het departement Tarn. Laurent Cazottes startte er in 1998 en runt samen met zijn echtgenote Marina het domein dat zijn vader hem naliet, een voormalige brandewijnstoker, zij het voor eigen gebruik. De aromatische rijkdom van de producten komt zeer zeker van de bodem die slechts een tiental centimeter bewerkbare grond bezit op een sokkel van ‘actieve kalk’, maar ook van de biologische en biodynamische teelt. Zonder de talrijke oogstmomenten te vergeten van fruit dat op dat moment perfect rijp is, vruchten die naderhand ontpit en ontsteeld worden (steeltjes kunnen voor een houtsmaak zorgen), waarbij ook andere groene delen zoals de bloemkelken verwijderd worden omdat die eveneens ongewenste smaken kunnen achterlaten. www.distillerie-cazottes.com
www.fruitsdelapassion.bewww.rob-brussels.bewww.titulus.be

Geplukt door Jean-Michel Jaeger en gedistilleerd door Marc Vanhellemont 

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

 

guignes-cazottes_001.

 

 

Geef een reactie