L’Autochtone en John Wine, wanneer de natuur spreekt

13/11/2018 - L’Autochtone en John Wine zijn allebei wijnen zonder toegevoegde sulfieten. Beide vallen in de smaak door hun fruitig karakter en soepele tanninestructuur. Twee goed gemaakte wijnen die bijzonder prettig zijn om te drinken.

L’Autochtone

Gemaakt van 100% cinsault, even zeldzaam als de 100% carignan van 10 jaar terug.

L’Autochtone Cinsault 2017 – IGP Saint Guilhem le Désert – Domaine du Causse d’Arboras

De granaatrode kleur met paars heeft iets fluwelig. In de geur bemerken we het geluk wanneer we bloemen ruiken die pas opengaan. De hints van reseda, rozen en jasmijn zorgen voor elegantie en raffinement. Het fruit komt erna, rood vooral, en doet denken aan kersen en frambozen met een toets van garrigue en aardbeiboomvruchten met rozemarijn. Door zijn frisse smaak verleidt deze wijn onmiddellijk, maar ook door zijn soepele maar goed aanwezige tannines en zijn smeuïge en ronde textuur die tegelijk ietwat puntig is. Een cinsault die ons wil laten kennismaken met zijn speels karakter dat evenwel een beetje wild overkomt. Kortom, een tegelijk smakelijke en landelijke wijn, heerlijk oprecht.


De cinsault voor deze wijn staat aangeplant op een kalkachtig plateau van 320 m hoog aan de voet van de Mont Saint-Baudille die de vlakte van de Hérault scheidt van het kalksteenplateau van Larzac. De wijnstokken zijn gemiddeld 35 jaar oud en genieten van de koelte op deze hoogte. De manuele oogst wordt ontrist en gekneusd, vervolgens gevinifieerd in betonnen cuves zonder enige toevoeging van gisten of sulfieten. De wijn wordt ongefilterd gebotteld.
www.jeanjean.fr/domaine-causse-arboras
La Basse Cour – Cora

John Wine

Volledig op z’n Amerikaans legde deze lonesome rider honderden kilometers af op de route 66 van de Wild Wild Roussillon, stormen en beproevingen trotserend op zoek naar een wijn zonder zwavel. Het was in de Catalaanse valleien van de Agly, bij Domaine Cazes, dat hij vond wat hij zocht: NO SULFITE WINE …

John Wine 2017 – Côtes du Roussillon – Domaine Cazes

Glanzende kleur van granaatrood met amethist, onmiddellijk ruikend naar braambessen en vijgen met peper en komijn. De andere geuren, florale deze keer, doen denken aan wilde rozen en viooltjes. De smaakt lijkt somber, ingetogen en eerder kil van karakter … maar dat is slechts schijn om al onze aandacht te trekken. Van zodra we ons laten vangen fonkelt hij als geen ander, subtiel en krachtig tegelijk, en overstelpt hij ons door zijn fruitige rijkdom en zonovergoten parfums.


Assemblage van 50% syrah, 40% grenache en 10% mourvèdre van 30 jaar oud die aangeplant staan op kalkachtige kiezel met een onderlaag van klei vermengd met puin van schist en keien van kwartsiet. De oogst vindt plaats heel vroeg ‘s ochtends om afwijkingen tegen te gaan. Het inkuipen en de vergisting aan 25°C verlopen zo soepel mogelijk. Dagelijks wordt de wijn 1 tot 2 keer overgepompt. Na 10 dagen wordt de wijn uit de kuipen gehaald en apart gehouden om alle bacteriologische risico’s te vermijden. Voor de malolactische gisting wordt de wijn terug in tanks gedaan. De wijn krijgt een opvoeding van 3 maanden in tanks en wordt gefilterd en gebotteld tegen het eind van de winter. Domaine Cazes verbouwt al zijn wijngaarden reeds 20 jaar biologisch en/of biodynamisch.
Met het beeld voor ons van een cowboy met een opwindend leven, vol verrassingen en avonturen, wordt deze wijn best jong gedronken, wanneer zijn onstuimig karakter door allerlei beproevingen doorheen de jaren nog niet is afgezwakt.
www.cazes-rivesaltes.com/nos-vignobles
www.palaisduvin.bewww.cinoco.comwww.vineus.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie