Lievelingswijnen: Château Argentiès – Domaine Brusset

15/02/2016 - Twee habitués in onze rubriek Lievelingswijnen!
Er is Château Argentiès die onlangs nog in december geselecteerd werd met zijn cuvée Alaric 2014 en er is Domaine Brusset die in 2015 tweemaal weerhouden werd: in mei met dezelfde wijn die we vandaag voorstellen maar dan van jaargang 2012 en in oktober met de Cairanne blanc Les Travers 2014.
Trouwe klanten dus van deze rubriek.

Château Argentiès « Pièce Noble » 2014, Languedoc

piece noble argentiesEen naam zoals deze roept meteen beelden op van grote fortuinen en aristocratische middens. En een klein beetje is dat ook hier het geval, althans wat de fortuinen betreft. Zo investeerden Blen en Pierre-Alain Grossenbacher sedert 2011 een kleine 6 miljoen euro voor de aankoop en de renovatie van het domein dat in totaal 400 ha groot is en 36 ha wijngaarden telt, gelegen aan de voet van de Mont-Alaric in de streek van Corbières. Hun verhaal leest als een sprookje, van een rijke zakenman uit Zwitserland die in Californië een mooie Ethiopische dame ontmoet tijdens een diner van het Canadese consulaat in Los Angeles.
Veel meer dan glamour of een bevlieging is Argentiès & Escaudies van bij aanvang een levensproject en een keuze om van dit oud bijgebouw van de abdij van Lagrasse in de Languedoc echt iets bijzonder te maken. De wijngaarden, voor het grotendeel van een eerbiedwaardige leeftijd, liggen verdeeld over kleine percelen tussen bos en garrigue. Ideale condities trouwens om de wijngaarden biologisch en biodynamisch te bewerken, een keuze die van bij de start werd gemaakt. Uiteraard wordt er manueel geoogst (25 tot 30 hl/ha), net zoals de druiventrossen voor een extra controle over een sorteertafel gaan. Elk perceel wordt apart gevinifieerd met handmatige pigeages en enkel de lekwijn wordt gebruikt. De bedoeling is grote wijnen te maken die bevestigd worden tot in de kleinste details. Maar laat ons dat van dichterbij bekijken, in het glas dus.
Deze Pièce Noble is een mix van grenache (62%) en syrah (38%) met een diepe kleur van donkerpaarse inkt. Van in het begin is de geur bijzonder opulent, heel vlezig met kwistige impressies van bramen en zwarte kersen. De smaak is vol en breed, fruitig en dens maar ook levendig, en gaat perfect samen met de goed gesmeerde tannines. Op de achtergrond proeven we zachte, aromatische en fraaie aardse smaken van garrigue en zoethout. Conclusie: een zuidelijke wijn, groots opgezet, waar we het liefst van al iets bij eten. € 18,00 www.argenties.com
Delhaize
Alaric 2014 

Argenties-chateau-1

Gigondas « Les Hauts de Montmirail » 2014
Domaine Brusset

LesHautsDeMontmirail2014GigondasDomaineBrussetWe hebben het hier niet over een ontdekking maar over een bevestiging, want de wijnen van Domaine Brusset worden regelmatig geselecteerd in wijnproeverijen van de zuidelijke Rhône. Laurent Brusset, de kleinzoon van André die het domein destijds in 1947 oprichtte, runt vandaag het bedrijf. Nogal wat wijnliefhebbers linken de naam Brusset aan cairanne, maar vandaag interesseren we ons voor het perceel uit één stuk in Gigondas dat gelegen is op 300 meter hoogte, een prestigieuze wijngaard aan de Dentelles de Montmirail en ongetwijfeld een van de kroonjuwelen van de familie.
Het perceel bevindt zich op een flank van het gebergte, net onder de grote strook van kalk uit het Jura, en staat aangeplant met grenache (55%), mourvèdre (25%) en syrah (20%). De wijnstokken staan ‘en banquettes’ (smalle terrassen) op een bodem van klei- en kalkpuin en hebben regelmatig af te rekenen met de wispelturigheden van de mistral. De werkomstandigheden zijn hard in deze condities en de opbrengsten zitten vrij laag (maximaal 25 hl/ha) maar er wordt perfect rijp geoogst. De oogst gebeurt uiteraard manueel en er wordt streng geselecteerd, gevolgd door ontristen en kneuzen van de druiven. Daarna vindt er een koude pre-fermentaire maceratie plaats en een inkuiping van ongeveer 3 weken met pigeages en temperatuurcontrole. De opvoeding van de wijn vindt plaats in Franse eikenhouten vaten met een zeker percentage nieuwe vaten al naargelang de structuur van de jaargang.
Van bij aanvang hebben we te maken met een forse en karaktervolle wijn, met een dynamiek en een kracht die aan het terroir doet denken waar hij vandaan komt. De kleur is fonkelend kardinaalrood en de geur is gerookt met toetsen van garrigue. De smaakaanzet is heel intens en rijk, met impressies van zwarte bosvruchten, aangename tannines en subtiel gebrande tonen. Maar het is ook een zeer elegante wijn, tegelijk genuanceerd en diepgaand. Een wijn die het ongetwijfeld goed doet in combinatie met everzwijn en reebok. € 25,60 www.domainebrusset.fr
www.tacos.be www.colruyt.be www.vionwijnen.be O.G VINS
Les Hauts de Montmirail 2012 en Cairanne blanc Les Travers 2014

VillageCairanne1

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie