Lievelingswijnen : Brusset – Vign. Mont Ventoux

21/10/2015 - Hieronder volgt een fraaie wijnselectie naar aanleiding van onze jongste degustaties.

Les Travers 2014 Cairanne blanc Domaine Brusset

LesTravers 2014 Cairanne Blanc Domaine Brusset

Het begint een gewoonte te worden. Elke keer wanneer Laurent Brusset ons een wijnstaal verstuurt wordt het weerhouden! Dat kan zo niet blijven doorgaan. Maar wat moeten we doen wanneer de kwaliteit van zijn wijnen niet naar beneden gaat?
Citrusgeel van kleur ruikt hij naar anijs en kalksteenschilfers, brem en muskaatnoot, citrus en wit fruit. Van in het begin valt de frisheid op. De smaak is delicaat met impressies van garrigue waarin tijm en salie zit, maar ook aroma’s die aan boomgaarden met peren en witte perziken doen denken zitten erin. En dan is er nog die onweerstaanbaar smeuïge textuur.
Les Travers in wit is een mix van 30% clairette, 30% grenache, 20% roussanne, 10% marsanne en 10% viognier die enerzijds staan aangeplant op kalkbodems en anderzijds op zanderige ondergronden. Na de manuele oogst en het persen vergist 80% van de most in inox cuves en 20% in nieuwe vaten met regelmatige bâtonnages. De malolatische gisting wordt niet meteen nagestreefd, maar ook niet echt tegengehouden. 9.99€  www.domainebrusset.fr
www.colruyt.be

Altitude 500 2012 Ventoux les Vignerons du Mont Ventoux

500 Altitude

Deze karmijnrode wijn ruikt naar griottekers, gevolgd door lavendel en mimosa. Daarna komen er impressies van peper en garrigue opzetten waarin vooral salie en tijm opvallen. De smaak is vlot, fris en fijn. Ook daar herkennen we opnieuw griottekers in, maar dan aangevuld met rode aalbes en framboos. Fijne en strakke tannines met een zijdezachte textuur omwikkelen dat geheel. De lengte die fruitig is en goed gekruid zorgt er eveneens voor dat dit een smakelijke wijn is, een die bijblijft.
Altitude 500 refereert naar de hoogte waar de wijnstokken voor deze wijn staan aangeplant. Georiënteerd naar het zuiden en zuidoosten hebben we het over 75% grenache en 25% syrah die op een arme ondergrond staan, een dikke laag kalkpuin met wat bruine klei.
In 2000 besloot deze coöperatie zijn terroir meer naar waarde te schatten. Na een studie van de diverse percelen werd hun productie onderverdeeld in specifieke zones qua van hoogte en bodemstructuur. Hierdoor ontstonden verschillende wijnen. Zo is de cuvée 500 de oudste wijn, ondertussen aangevuld met de 400 en 450.
Deze wijn kreeg een opvoeding in inox cuves. 8.00€  www.bedoin.com
www.desvins.be www.mouchart.be www.lvdj.be www.davino.be www.bodegas.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Banniere Sud de France 960px X 180px_3

 

Geef een reactie