Lievelingswijnen : Domaine La Traversée – Laurens Deblaere

11/03/2016 - Kompas richting zuid, richting de Languedoc en de Rhône voor twee wijnen met ongeveer dezelfde druivenrassen. Geslaagde wijnen vooral, elegant en smakelijk.
Terwijl ook beide regio’s troeven zat hebben!

Terrasses du Larzac – Domaine La Traversée  2013
Languedoc

traverséeGavin Crisfield, een rasechte Ier, houdt hardnekkig vast aan een bepaald idee en is moeilijk van zijn stuk te brengen. Hij startte zijn carrière als sommelier in Londen waar hij tien jaar werkte. Maar zijn liefde voor wijn, die almaar groter werd, leidde hem naar de uitlopers van het plateau van Larzac om zich daar als wijnbouwer te vestigen. Natuurlijk ging dat niet vanzelf. Zo leerde hij de stiel in Domaine de La Sauvageonne in St-Jean-de-la-Blaquière, alvorens hij voor eigen rekening startte. Vandaag ontfermt hij zich over een wijngaard van 4 ha in Saint-Privat, voor 100% biologisch. Het is een samenstelling van vier geologisch heel verschillende percelen: schist, zandsteen, vulkanisch en kalkachtig. Deze staan aangeplant met vier verschillende druivenrassen: cinsault, carignan, grenache en syrah, elk apart gevinifieerd en met hun eigen gistcellen. Zijn zoektocht naar finesse en harmonie zorgde ervoor dat hij voor de vinificatie betonnen eieren gebruikte (te zien op het etiket) en ovalen foeders van Franse eik voor de opvoeding (18 maand).
In het glas proeven we meteen de intentie van deze wijnbouwer, van een man die eerst en vooral op zoek gaat naar elegantie en complexiteit. De aanzet is vlezig en zacht, met ronde tannine en bijzonder zachte smaakindrukken. U hebt het reeds begrepen, dit is een heerlijke en zalige wijn. Niet meteen goedkoop, maar absoluut de moeite waard. €27.50  www.latraversee.fr
www.vin-etc.be

Gavin Crisfield  

Côtes du Rhône Villages 2014 Laurens Deblaere

Côtes du Rhône Villages 2014 Laurens DeblaereGranaatrood met paarse schijn, heel gracieus in het glas. De geur doet denken aan fijne specerijen en gedroogd fruit, een beetje zoals een Engelse cake die afgewerkt is met gekonfijte kersen, krenten, stukjes abrikoos en op smaak gebracht met een vleugje kurkuma en iets meer pittige kardemom en komijn. Het fruit daarentegen is ongelooflijk fris, maar ook vlezig van smaak. Vruchtvlees van krieken wordt vermengd met het smakelijke en sensuele van frambozen en aardbeien. Specerijen onderstrepen al dat fruit. Het mineraal accent, mat als klei, komt in het midden opzetten en houdt aan tot in de finale die een zeer fruitige afdronk bezit.
De wijn is een mix van 60% grenache, 30% mourvèdre en 10% syrah die enerzijds staan aangeplant op rode en blauwe klei en anderzijds op een kalkachtige zandbodem. De druiven worden manueel geoogst, voor 100% ontsteeld en vergisten 3 weken. Daarna verblijft de wijn 6 maanden in tanks. Deze 2014 is het eerste wijnjaar voor een wijn waar Laurens vertrok van percelen in Séguret, Roaix en Le Crestet op de hoger gelegen delen van Vaison-la-Romaine. Deze uitgeweken Belg behaalde zijn diploma van oenoloog aan de universiteit van Dijon en vestigde zich uiteindelijk in Roaix in de vallei van de Rhône, waarbij hij eerst ervaring opdeed op het domein van Hospices de Beaune, in Nieuw-Zeeland en in enkele domeinen van Châteauneuf-du-Pape. Laurens Deblaere
www.gofortaste.be

Laurens Deblaere

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie