Lievelingswijnen IVV : Louis Chèze – Bouchard

Hieronder volgt een fraaie wijnselectie naar aanleiding van onze jongste degustaties.

Syrah 2012 CHEZE-syrah ok
IGP Pays des Collines Rhodaniennes – Louis Chèze

De strengheid waarmee Louis Chèze te werk gaat, wordt opnieuw duidelijk in deze prachtige wijn van 100% syrah afkomstig van de noordelijke Rhône.
Deze IGP-wijn is het resultaat van een doorgedreven selectie van percelen met een granietrijke bodem en een keur van de allerbeste druiven.
Een houtlagering van 6 maand maakt het geheel complexer.
De traditionele en donkere kleur met blauwe toetsen à la Yves Klein is zoals verwacht prachtig.
De eerste geurindrukken doen denken aan viooltjes en leder.
Na een tijdje komen daar rijpe rode vruchten bij, peperige toetsen en garrigue, typisch voor het druivenras. De geur evolueert naarmate de wijn opwarmt.
Het is prettig om de wijn beetje bij beetje te schenken, waardoor deze evolutie duidelijker wordt.
De smaakaanzet is zacht, bijna zoet, maar vergis je niet. Deze wijn is rechtlijnig met een minerale expressie die onderstreept wordt door een elegante toets van peper en fraai versmolten tannines.
Zij die van spelletjes houden kunnen hem in een proeverij plaatsen van wijnen uit appellations van de noordelijke Rhône waar hij eventueel als ‘stoorzender’ kan optreden, zonder dat het een spelbederver wordt.
Door zijn frisheid kan hij makkelijk zo gedronken worden, maar de foodies onder ons kunnen hem ook bij een hertenfilet plaatsen of bij jonge duif geparfumeerd met tijm, gerookte varkensrib, merguez, gebraden piepkuiken, rosette de Lyon, spekkaantjes of een picodon van de Ardèche.

€8.19

www.domainecheze.com
www.vinarte.be

 

NOUV 3 Beaune 1er Bouchard ok

Beaune du Château 1er Cru 2009 Bouchard Père et Fils

Zachte kleur die aarzelt tussen wit, groen en een gouden fonkeling. Subtiele neus van witte bloemen, zachte specerijen, fijne wortels en een vleugje humus, geuren die doen denken aan ochtendnevel waar de eerste zon doorbreekt.

De smaak ligt er helemaal in het verlengde van en bouwt zijn structuur rond florale en fruitige impressies op een ondergrond van specerijen. Een aangename, aromatische en prettige wijn die lang blijft nazinderen.

Deze cuvée bestaat reeds sinds 1907 en wordt elk jaar gemaakt volgens dezelfde assemblage van 5 Premier Cru-percelen die geselecteerd worden omwille van hun aanvullende kwaliteiten: Aigrots, Sizies, Sur-les-Grèves, Teurons en Tuvilains.
De oogst gaat in kleine kistjes en de persing verloopt in twee tijden met het wegnemen van het eerste sap.
De houtlagering neemt 12 maand in beslag, waarvan 15% op nieuw hout.

€30.00

www.bouchard-pereetfils.com
www.palaisduvin.be

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

 

Geef een reactie