Lievelingswijnen : Mas Amiel, oxidatieve verbuiging

22/04/2016 - Mas Amiel toont in drie opeenvolgende decennia zijn meesterschap aan op gebied van oxidatieve veroudering en Maury. Een heel aparte wereld die we met plezier ontdekken.

MA VINGT ANS d’ÂGE – Maury

20AnsdAgeMauryMasAmiel1De kleur van zwarte koffie met een hint van bister oogt verleidelijk en we kunnen nauwelijks wachten om eraan te gaan ruiken. Schitterende aroma’s zijn het, brede oxidatieve geurimpressies die fraai ontwikkeld zijn. Er is dat zeer karakteristieke accent van rancio vermengd met walnotenpuree en jodium. We herkennen er verder niet alleen opspattend zeewater in, maar ook fijne aroma’s van gebrand die aan een tikje verbrande karamel van een crema catalana doen denken, aan kandijsuiker en aan het ietwat dierlijk parfum van muscovado. Ook gedroogde kruiden ruiken we. De smaak aarzelt tussen zoet, zuur en bitter. Om niet te moeten kiezen worden deze gevlochten in een strak vlechtwerk waaruit elke smaak met mondjesmaat maar regelmatig vrijkomt. We herkennen er de bitters in, maar deze worden licht getransformeerd in minerale en aardse tonen van gentiaan en zoethout. Ook gekonfijte citrus herkennen we, heerlijk zoet-zuur, vermengd met het smeuïge van pruimenpuree. Dit alles wordt gevolgd door een hint van leder, dennennaalden, gedroogde vijgen en dadels, zwarte peper … en zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan.

MA TRENTE ANS d’ÂGE – Maury

30AnsdAgeMauryMasAmiel1De mooie kleur van amber en gebrande oker met een hint van baksteen springt meteen in het oog. We ruiken tal van heerlijk zachte aroma’s en kunnen haast niet wachten om te proeven. Eerst is er chocolade gekruid met cubebepeper, korianderzaad en kina, maar ook elegante groene tonen van garrigue met tijm, salie en muskaatnoot komen voorbij. Daarna zorgen impressies van gedroogde algen voor een zilte toets. De smaak is zacht. Een fris bitter met de smaak van citroengelei en zoethout wordt getemperd door de smeuïgheid van de textuur, heel zacht, en de lengte van de wijn. Vervolgens zorgt een tanninerijke impressie voor een mineraal reliëf dat het fijn pittige van deze wijn heropstart, waardoor de aroma’s van cacao, koffie en dat licht gebrande dat aan iets te ver gebakken zandkoekjes en praliné doet denken, meer tot uiting komen.

MA QUARANTE ANS d’ÂGE – Maury

40AnsdAgeMauryMasAmiel1Meer helder draait de okerbruine kleur geraffineerd rond in het glas. De geur roept tal van herinneringen op waar iedereen wel iets in kan terugvinden: impressies van geboend leder, een hint van gedroogde meiklokjes, rozen in de knop, opspattend zeewater, een bed van dennennaalden, een hoopje losse tabak, een mespunt cayennepeper … met na elke draai in het glas nog meer parfums die vrijkomen. Op de smaak staat geen leeftijd, nog bijna jeugdig fris is hij, met fruit en bloemen van een pas samengesteld boeket en citrusschil met een swingend bitter. Vervolgens komen de milde parfums van zacht gebrande tonen van romige mokka, smeuïge karamel en een opvallend accent van kina opzetten, een reeks bitters die in elkaar gevlochten worden met jodium en stukjes vuursteen die zijn ranciokarakter beamen. Maar net voor hij ons wil verlaten, zorgt hij voor nog een laatste emotie. Een vlucht naar een etherische oneindigheid, lichter dan lucht, maar zeer goed merkbaar op de tong, een impressie die vervolgens voor altijd in ons geheugen gegrift staat.

Vinificatie

De drie decennia zijn op basis van dezelfde assemblage: 90% grenache, 5% macabeu en 5% carignan die aangeplant staan op een ondergrond van verbrokkelde schist en zwarte mergel. De ligging van de wijngaarden die volledig naar het zuiden georiënteerd zijn, staat garant voor een optimale rijpheid. De druiven worden manueel geoogst en volledig ontsteeld. Er wordt sur grains gemuteerd, gevolgd door een maceratie van 30 dagen waardoor alle materie, aroma’s en polyfenolen geëxtraheerd worden, druiven die garant staan voor een mooie en evenwichtige structuur tussen fruit, alcohol en suikers.
De wijnen krijgen een opvoeding van 1 jaar in glazen bonbonnes die buiten staan en gaan nadien in eikenhouten foeders van 350 hl tot wanneer ze gebotteld worden.

CEVER-BOBONNES-FrontTe drinken wanneer we er zin in hebben, in alle rust, om te relaxen of puur voor het plezier. Of in combinatie met enkele fijne plakjes jamón ibérico of een toastje met ansjovis en kappertjes. Maar ook als starter kan hij geserveerd worden, met een terrine van wild, een salade van linzen met varkenssnuit, met niet te veel azijn maar goed gepeperd, bijvoorbeeld. Daarna kan hij eventueel gecombineerd worden met lièvre à la royale, een topcombinatie, of meer eenvoudig met een stoofschotel, stoofvlees of hutsepot (fantastisch met de gestoofde groenten). Aarzel ook niet om er kazen bij te serveren, vrijwel alle types passen erbij. Ook desserts natuurlijk, maar in harmonie, zoals bittere chocolade, praliné, geroosterde pijnboompitten … En om te eindigen, indien u van een goede sigaar houdt, met een habano als perfecte afsluiter van een smakelijke maaltijd.
http://masamiel.fr/
www.young-charly.com

Marc Vanhellemont

Bannièrel

 

 

 

Geef een reactie