Lievelingswijnen: Pena – Santa Inés

12/08/2015 - Hieronder volgt een fraaie wijnselectie naar aanleiding van onze jongste degustaties.

Château de Pena Côtes du Roussillon Villages 2012 en 2013

pena l

Donkerrood gekleurd met hints van fluweelachtig paars en karmijn, geurt hij naar garrigue, alsof we er doorheen waden, met een duidelijke toets van jeneverbes. Wat later volgen kruisbes, appel, braam en een vleugje peper. Verrassend is de romige en sensuele textuur in de mond, die de smaakpapillen voortdurend verleiden. Vruchtengelei met zoete kruiden in het verlengde. De muskusachtige geur van walnootblad nuanceert de delicate bitterheid van zwarte olijven. De tanninestructuur ontvouwt zich als een fris en zijdeachtig reliëf, nauwelijks merkbaar. De lengte gaat in tegen deze mediterrane toon. Deze 2012 geeft zich nu al en laat zich best proeven in de late namiddag bij een barbecue met vrienden.
De 2013 lijkt eenvoudiger, hoewel dit een misleidende eerste indruk is. Aanvankelijk gesloten, ontwikkelt hij later een mooi architecturaal skelet. Je moet al een echte kenner zijn om op het puntje van de tong het fruitige potentieel te herkennen. Compact en gedrongen maar heel beloftevol: wees dus verstandig en geduldig!
Hoofdzakelijk syrah, grenache en carignan met wat mourvèdre afkomstig van gronden bestaande uit zwarte leisteen. De wijn rijpt gedurende 8 maanden in betonnen kuipen op zijn droesem. www.chateaudepena.com
Metro Belgique

Secano Interior Coelemu Santa Inés Cinsault 2013

SANCIN13RF00750_detail l

Haal uw GPS boven en laten we ons even situeren.
Santa Ines is een merk van De Martino/Santa Teresa, waarvan de kelder zich in de Maipo-regio bevindt. De wijn komt echter uit de Itata-vallei, 500 km verder naar het zuiden.
Het label geeft de DO Secano Interior/Coelemu aan. Coelemu is een gemeente van Itata.
De vermelding Secano Interior verdient wat meer uitleg. Volgt u nog steeds?
Traditioneel is wijnkundig Chili opgedeeld in valleien die zich uitstrekken van de Stille Oceaan tot de Andes. Omwille van de grote diversiteit naargelang de maritieme invloed en de hoogte van elk van deze min of meer parallellopende valleien, voegde men de facultatieve vermeldingen Costa en Cordillera toe. DO Secano Interior is een ander concept. Vooreerst is de regio dwars gelegen en strekt die zich uit van Maipo tot Bio-Bio. Daarnaast, en meer belangrijk, is de appellatie gekoppeld aan de druivenvariëteiten: Alleen wijnen van país en cinsault zijn toegelaten. Grosso modo gaat het om oude traditionele wijngaarden, geteeld in gobeletvorm, niet geïrrigeerd. Dit alles om u te vertellen dat het hier niet om een ‘gewone’ Chileense wijn gaat, maar om een oude specialiteit.
De wijn heeft een vrij lichte kleur met een tint van granaat. De geur ontwikkelt veel fruit met kersen en bessen. Heel soepel en elegant in de mond, nauwelijks waarneembare tannine, zoete specerijen, wat rokerige tonen – ongetwijfeld merkén, een gerookte kruidenmengeling van de Mapuche. Serveer licht gekoeld als aperitief of met pluimvee – met Baskische kip, bijvoorbeeld. 12,95   http://www.demartino.cl/
www.adbibendum.net

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie