Lievelingswijnen/Bubbles : Charles Smith – Château Godeau

07/04/2015 - Hieronder volgt een fraaie wijnselectie naar aanleiding van onze jongste degustaties.

Charles Smith Boom Boom! Syrah 2012 – Washington State

SMISYR11RF00750

Het bijtend karakter van in zijn jeugd heeft hij wat verloren, in het voordeel van een complexer aromaprofiel. Cayennepeper en harissa maskeren een tijdje het explosief fruit – Boom! Maar de zachte smaak maakt van deze wijn een echte charmeur. Heel genereus zorgt hij onophoudelijk voor donkere pruimenconfituur en gelei van blauwe bosbessen en burlatkersen, omringd door een kringelende rook die dit delicaat parfums opneemt maar het ook sterker maakt. Een smakelijke wijn waarvan het sappig volume ons hele smaakpalet schaamteloos inneemt.
De 97% syrah en de 3% viognier, waarvan de oudste stokken in 1980 werden aangeplant, worden samen gevinifieerd. Ze komen van diverse terroirs met verschillende bodemstructuren en klimaten, van zand tot kiezel, van het zachte klimaat aan de oevers van de Columbia River tot het koele van de Rattlesnake Mountains (Yakima) die tot 1100 meter hoog gaan. Tot aan de botteling rustte de wijn op zijn droesem.
Californiër en voormalig manager van de Deense rockband The Ravonettes raakte Charles Smith helemaal in de ban van wijn en vestigde hij zich in 1999 in Walla Walla, in het zuidoosten van de staat Washington. Al gauw veroverde hij een plek onder de zon – wat niet moeilijk is aan deze kant van de Cascade Range. Vandaag wordt hij gezien als een van de beste wijnmakers van het noordwesten van de Verenigde Staten. € 17,90 www.charlessmithwines.com
www.adbibendum.net 

Château Godeau Saint Emilion Grand Cru 2011

Kers, aardbei, braambes, rode bes, deze deftige bordeaux biedt ons een prachtige fruitmand aan! Maar ook een mespuntje peper. De smaak stelt allesbehalve teleur, met smakelijkheid gelinkt aan kracht en structuur. De tannines zitten goed vervat, zijdezacht en gedrenkt in fruit, mokka, vleesjus, zoethout en Espeletteper (lang niet mis). En wat een mooie textuur! En wat een fraai houtgebruik, alsof het om een zeldzame specerij gaat.
Sedert 2012 werd het wijnkasteel overgenomen door de familie Florisoone, voormalige eigenaars van Calon-Ségur. Het domein telt 5,5 ha op het kalkachtig plateau in de gemeente Saint-Laurent-des-Combes. Hun buren zijn La Mondotte.
Opvallend is de grote hoeveelheid merlot in de samenstelling: 95%. En de afwezigheid van cabernet sauvignon, aangezien de resterende 5% cabernet franc is. € 19,50 www.chateaugodeau.com
www.espacevin.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie