Lievelingswijnen/Bubbles : Puyguéraud – Cantarelles

28/04/2015 - Hieronder volgt een fraaie wijnselectie naar aanleiding van onze jongste degustaties.

Château Puyguéraud Francs-Côtes de Bordeaux Nicolas Thienpont 2011

PUYGUIRAUD

Buiten Vieux Château Certan en Le Pin, heeft de familie Thienpont meer dan 15 eigendommen in Bordeaux, waarvan het kasteel Puyguéraud door Georges Thienpont in 1946 werd aangekocht. Na een lange en werkintensieve herstructurering werd de aanplant van de wijngaard beëindigd eind van de jaren 1970. De eerste oogst komt er in 1983. Vandaag produceert Nicolas Thienpont zo’n 135.000 flessen.
In het glas herken je meteen merlot ondersteund door cabernet franc en een toets van malbec die aan de wijn accenten van specerijen meegeeft. Een verrassing voor een wijn uit de nabijheid van de AOP’s Saint-Emilion en Pomerol. Na een fruitig aroma, even donker als de kleur van de wijn, volgen indrukken van gekonfijte paprika en toetsen van hout. In de mond ontvouwt zich een mooie afgeronde structuur met een lichtzoete toets aangevuld met goede en rijke tannine. De afdronk is rijkelijk fruitig, wat de wijn een eindeloze smakelijkheid bezorgt. Een wijn met een mooi potentieel, passend bij een stukje lamsvlees met groene kruiden en mosterd. € 17,25  www.nicolas-thienpont.com
www.desvins.be

Costières de Nîmes 2012 – Domaine des Cantarelles – Jean-François Fayel in Bellegarde

cantarelles OK

Het domein grenst aan de Camargue en bevindt zich helemaal in het uiterste oosten van het plateau van Costières. De wijngaard profiteert van de nabijheid van grote plassen; dieper gelegen zorgt een freatisch vlak (of grondwaterspiegel) voor een regelmatige watertoevoer, wat vooral belangrijk is tijdens de zomerdroogte. De rolkeien zijn op hun beurt een soort van warmteregelaar.
Als een onvervalste wijn van het zuiden bestaat hij hoofdzakelijk uit grenache, aangevuld met syrah. De kleur is donker en goed ondersteund, terwijl de geur overduidelijk doet denken aan dikke en donkergekleurde vruchtenpulp. Beide eigenschappen voorspellen een smakelijke wijn. En smakelijk is hij! Zoals verwacht komt zijn ultra comfortabele textuur mooi naar voren en loopt die uit tot in de finale waar nog enkele toetsen van donkere chocolade aan toegevoegd worden.
Deze volle maar zeer goed gemaakte wijn is lang niet zwaar, zoals we zouden denken, maar eerder rechtlijnig en fris. € 9,90 http://domaine-cantarelles.fr/
www.adbibendum.net

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie