Louis Tête & Château de Jaume: Beaujolais & Maury van karacter!

26/10/2016 - Deze keer selecteerde ons proefpanel zonder aarzelen deze twee uitzonderlijke plezierwijnen die perfect combineren bij de typische smaken van de herfst. Gezondheid!

Beaujolais Villages Les Combes 2013 Louis Tête

Excellence BVillagesCharcuterie, grillades, gepaneerde kalfslapjes of gerechten met een tomatensaus staan te springen om gecombineerd te worden met deze heerlijke beaujolaiswijn. Een en al plezier is deze wijn op basis van 100% gamay, afkomstig van een bodem van graniet en klei.
De kleur is robijnrood met een hint van oud roze. We ruiken heel licht confituurachtig rood fruit, florale indrukken van viooltjes, specerijen en een vleugje koffie. De smaak is vrij direct en vol, met een aangename en frisse start. Naar het midden toe wordt de wijn wat stroever, met goed aanwezige tannines maar niet overdreven, waardoor het karakter bevestigd wordt. De finale is erg prettig, met fijne en persitente zuren en een voldoende lange afdronk die voor uitstekende herinneringen zorgen. Een fraaie Beaujolais-Villages, een zoals we graag hebben. www.tete-beaujolais.com
www.couleurvin.bewww.leymarie.bewww.est-vin.bewww.veluvins.be – GVF Vin info@gvfvin.be

tete

Château des Jaume 2014 Cru Maury sec

chateau-des-jaumeDe kleur is granaatrood met een hint van bister en de geur doet denken aan gedroogde vijgen en geplette pruimen afgewerkt met tijm, salie en muskaatnoot. Dat laatste zorgt voor een licht gerookt accent en onderstreept de rijpheid van het fruit. De smaakaanzet is fris, een frisheid die versterkt wordt door een fijn bitter van zoethout en citrusschil die tegelijk het soepele van de bessen op de voorgrond plaatsen. Zwarte bessen, aardbeien en blauwe pruimen zorgen voor een sappige en intense smaak. De fijne maar niettemin goed aanwezige tannines versterken de structuur en het karakter van deze wijn. Tegelijk zorgen ze voor een licht ruwe textuur, als een soort van crêpe de chine met daarop specerijen en fruit geborduurd.
Assemblage van 70% grenache en 30% carignan, afkomstig van een oppervlakte van 4 hectare met een zwarte schistbodem in de gemeente Tautavel. De druiven worden ontsteeld, krijgen een koude maceratie van 4 dagen en worden vervolgens gedurende 3 weken vergist. De opvoeding vindt plaats in tanks.
Vanaf wijnjaar 2011 wordt de appellatie Maury, die tot dan enkel voor Vins Doux Naturels bestemd was, ook gelinkt aan droge wijnen (ex Côtes-du-Roussillon-Villages). De nieuwe appellatie Maury Sec deelt hetzelfde terroir dan de versterkte wijnen, in de gemeenten Maury, Tautavel, Saint-Paul en Rasiguères. De wijnen moeten minimaal 60% grenache noir bezitten, maar deze hoeveelheid mag in de samenstelling niet boven de 80% gaan.
Colruyt – www.placeauxvins.be  – La Terre et la Vigne / Huy – Bufrapex – www.warejacob.com

jaume-1

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie