Maison Klipfel-Lorentz

07/05/2018 - Een paar weken geleden konden we een deel van het gamma van Maison Klipfel-Lorentz uit de Elzas proeven, in gezelschap van hun ambassadrice Anne-Sophie Lorentz.

Het domein bezit wijngaarden op drie Grands Crus in de Bas-Rhin: Wiebelsberg en Kastelberg in Andlau en Kirchberg de Barr in Barr (13 ha kalkachtige mergel). Te midden van deze laatste Grand Cru is er ook Clos Zisser, een monopole, eigendom van de familie Klipfel sinds 1830.
De familie Klipfel waren een van de eerste om op dit terroir vendanges tardives uit te voeren, meer dan 50 jaar eerder dan het ontstaan van de Grands Crus!

Pijlers van Barr

De familie is sterk gelinkt aan de stad en de wijnstreek van Barr : Louis Klipfel (1903-1983) was niet alleen een van de kopstukken van het wijnbouwsyndicaat van Barr en de Association des Viticulteurs d’Alsace, maar was ook burgemeester van Barr. Zijn schoonzoon André Lorentz (overleden in 2016) was op zijn beurt, buiten wijnbouwer, voorzitter van de Foire des Vins de Barr, grootmeester van de Confrérie Saint-Etienne en lid van de Académie des Vins de France.

Maar over naar de degustatie van dit gamma dat, wanneer ik het vergelijk met proeverijen in vorige jaren, meer aan precisie won, vooral wat het beheer van suikers betreft.

Domaine André Lorentz Alsace Riesling 2016

Een riesling van een helling met een lichte indruk van petroleum, maar heel fijn. Een wijn die er staat, met duidelijke zuren maar niet bijtend. Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Domaine André Lorentz Collection Héritage Alsace Grand Cru Kirchberg de Barr Riesling 2016

Deze grote wijn verdient het om over te gieten in een karaf of hem tenminste wat lucht te geven. Eens dat is gebeurd biedt hij schitterende aroma’s van citroen en pompelmoes, maar bezit hij vooral ook een enorme geciseleerde smaak, even fijn als torenspits van de kathedraal van Strasbourg en met een minerale finale – van de zandsteen van de Vogezen, natuurlijk! Een zeer mooie wijn die reeds heel aantrekkelijk is voor zijn leeftijd. Evenwel nog wat wachten, als u dat kunt tenminste.

Domaine André Lorentz Alsace Grand Cru Kirchberg Clos Zisser Pinot Gris 2016

Een pinot gris zoals we graag hebben, rijk maar met voldoende pit : citrus, passievrucht en kweeperenpasta met daarbovenop een tikje gerookt. De smaak is mooi droog en rechtlijnig, met in de licht minerale finale het rijpe fruit dat terugkomt.
Van dezelfde origine en hetzelfde wijnjaar is er ook de Muscat, fijn en karaktervol.

Hospices de Strasbourg Klipfel Alsace Grand Cru Kirchberg Pinot Gris 2014

Deze wijn die in foeders werd opgevoed in de historische kelders van de Hospices de Strasbourg verraste ons. Eerst is het een Kirchberg – zilt, mineraal en heel direct – alvorens het een pinot gris is. Maar is dat niet hetgene wat we verwachten van een Grand Cru? En het hout ? Dat is hier enkel een manier van opvoeden, geen toegevoegd specerij of kunstgreep. Een zeer mooi resultaat in dit moeilijke wijnjaar (dat van Aziatische fruitvlieg of Drosophila suzukii).

Domaine André Lorentz Alsace Gewurztraminer 2016

Uiterst elegant voor een gewurztraminer, meer verleidelijk dan bedwelmend, als u begrijpt wat we bedoelen. De florale, muskusachtige en kruidige aroma’s zijn er, maar in een meer fijne materie gegoten. Ook het zoete zit heel goed verwerkt.

Maison Klipfel Crémant d’Alsace Brut Chardonnay

Dit huis maakt ook crémants, waarvan deze op basis is van chardonnay.
Herinner u dat dit druivenras in de Elzas enkel toegelaten is voor de appellation Crémant d’Alsace, waar deze druif het trouwens goed doet. Deze crémant is expressief met impressies van witte bloemen en wit fruit, fijn en relatief krachtig.

Om af te sluiten nog een vermelding voor de cuvée Domaine André Lorentz Gentil 2016, waarmee een ietwat vergeten traditie uit de Elzas wordt verdergezet: assemblagewijnen (hier op basis van pinot blanc, pinot gris, muscat en gewurztraminer).

www.klipfel.com
www.amavins.be

Hervé Lalau

 Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

2 reacties

  • vanhollebeke joost says:

    beste
    Waar kan ik de wijnen van dit domein kopen in Belgie?
    mvg
    joost

Geef een reactie