Malaga Boven

23/09/2019 - Malaga, een paradijs voor zee- en strandtoeristen , heeft nog méér in petto. Andalucia is immers ‘hot’. Gelukkig vind je er ook verfrissing in wijnen op basis van autochtone druiven, gemaakt door dynamische jonge en oudere wijnboeren.

Victoria Ordoñez

Victoria Ordoñez – dochter van de pionier wijndistributeur José Maria Ordoñez – bouwde samen met haar zoon Guillermo een klein maar ambitieus project uit: de ooit befaamde  droge wijn uit de heuvels rond Malaga op basis van de Pedro Ximenez  doen herleven.
Naast haar topcuvées Voladeros en Monticara, vielen wij voor de charmes van haar instapwijn.

La Ola del Melillero 2017 –  D.O. Sierras de Malaga

De naam verwijst naar de golf die aanrolt wanneer de boot uit de haven van Malaga richting Melilla uitvaart. La Ola is een blend van 70% Pedro Ximenez en 30% Moscatel, beide afkomstig van zeven kleine perceeltjes in de heuvels rond Malaga. De 30 tot 100 jaar oude stokken staan op een bodem van leisteen op een hoogte van 800 tot 1000 meter.
Omwille van kwaliteit en frisheid worden de druiven – met een scherpe rendementsbeperking van 900kg/ha, begin augustus al handmatig geoogst en met muilezels getransporteerd. 40% wordt vergist op nieuwe Franse eiken vaten  en de overige 60% vergist in Inox vaten. De wijn krijgt vervolgens 8 maanden opvoeding op eigen droesem.
Blinkende hel lichtgele kleur. Een verleidelijk subtiele neus van witte bloemetjes met wat munt en citrus. In de mond opnieuw heel veel citrusfruit met licht exotische toetsen. Verrassend fris met een kruidig randje en beheerst hout. Een rijke en elegante wijn, evenwichtig met diepgang met in de finale een smakelijk bittertje.
www.victoriaordonez.com
www.labuenavida.be

Toro Albala

Toro Albala kennen we als dé wijnmaker van zoete dessertwijnen op basis van de Pedro Ximenezdruif ; zijn selectie don P.X.’en hebben een bijna mythische status.

Dos Claveles 2018, D.O.Montilla-Moriles, Toro Albala

We werden verrast door zijn droge frisse instapwijn. Dos Claveles verwijst naar de rode anjers in de typische bloemenrijke binnentuinen van Cordoba. De rijpe Pedro Ximénezdruiven worden vroeg geplukt en ondergaan maceratie en gisting op inox vaten.
We krijgen een heldergele wijn met een erg aromatische neus van perziken, knapperige appels en een exotische toets van ananas. Deze 100% Pedro Ximenez behoudt voldoende frisheid en de sappigheid in de finale wordt licht ziltig onderlijnd.
Voortaan kan je dus al bij het aperitief starten met de P.X.meester himself.
www.toroalbala.com
www.labuenavida.be

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie