MALVOISIE

16/07/2020 - Kleine voorstelling op niveau! Klassiek maar niet slecht om terug even naar de basis te gaan.
Andere druivenrassen volgen.

Oorsprong:

Roussillon.

Synoniemen:

Tourbat, Malvosie Tourbat.

Evolutie van de plant

Bot in de gemiddelde periode uit.
Bloeit ook in een gemiddeld normale (niet te vroeg) periode.
Het verkleuren heeft eveneens in een gemiddelde periode plaats.
Rijpt vrij laat.

Verbouw- en teelteigenschappen

Goede weelderige plant.
De takken groeien soms in een struikgewasachtige vorm.
Zeer gevoelig aan een tekort van magnesium.
Dikke pel die goed weerstand biedt aan botrytis-rot.
Redelijk pulpachtig van inhoud.
Deze wijnstok komt maar laat tot ontwikkeling, hij vraagt een droge en zeer warme bodem.
Erg gevoelig aan allerlei plantziekten en plantverdelgers:

Technologische mogelijkheden

Malvoisie-wijnen zijn doorgaans, naargelang de bodem, goed gealcoholiseerd en krijgen een stevige zuurheid mee.
De wijnen hebben een goed typerend aroma met tonen van rijpe appel in de jonge wijnen, die naarmate de wijnen verouderen meer naar belegen gekookt fruit en honing ruiken.

Deze druivenvariëteit van Catalaanse oorsprong vindt men in het Middellandse-Zeegebied onder diverse namen. In de Aude heet hij Bourboulenc, in Corsica Vermentino en in Sardinië Torbato Sarde. Deze laatste benaming vertoont gelijkenis met zijn tweede naam in de Roussillon, want daar wordt hij ook wel Tourbat of Malvoisie Tourbat genoemd.

Fenologisch gezien vertoont hij een gemiddeld tijdstip van uitbotting, bloei en kleuring (véraison). Bijzonder is wel zijn zeer late rijpheid, zodat hij een droge, warme terroir nodig heeft. Hij heeft een middelmatige weerstand, met een hoge gevoeligheid voor magnesiumtekort en ongedierte als mijtachtigen, trips en krekelachtigen.

Door zijn dikke pel is hij uitstekend bestand tegen Botrytis. Zijn alcoholisch potentieel varieert al naargelang het terroir en hij ontwikkelt een zeer goede aciditeit. Qua aroma’s vinden we een mélange van rijpe appel en bloemige noten bij de jonge wijnen en een evolutie van gestoofd fruit naar honing bij het verouderen. Dat dit een stevige knaap is, blijkt uit de volle, vette mond. Met 50 ha is hij niet bijster sterk vertegenwoordigd in de Roussillon; toch levert hij er zowel droge witte wijn (Château Planère) als zoete wijn (Domaine Lhéritier). Ook in andere kelders, zoals “La cave de Rivesaltes” en het “domaine Sarda-Mallet”, komt hij goed tot ontplooiing.

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie