Manseng, nobele kwaliteit van de Gascogne

21/03/2016 - Petit en gros manseng zijn dé druivenrassen van de Gascogne en hebben iets nobel: het zijn de druiven van de mansi, de herenhuizen, druiven die voorbehouden zijn voor hun betere wijnen ...

Hun kwaliteiten komen steevast bovendrijven tijdens proeverijen en dat terwijl ze reeds favoriet zijn van menig kenner. Tijdens een recente proeverij in de streek zelf was ons proefpanel zo enthousiast dat we besloten er een volledig dossier aan te wijden, met een aantal fraaie wijnen om dat te staven. De geselecteerde wijnen illustreren al deze kwaliteiten, net zoals de diversiteit van de producenten die deze kwaliteiten tot uiting brengen. Zowel kleine familiebedrijven komen aan bod, coöperaties als handelshuizen.

Sterke karaktersCŽpage de Gros Manseng

Alleen of in een assemblage, zelfs in zeer kleine proporties, manseng (gros of petit, al naargelang) zorgt altijd voor een zekere aromatische weelderigheid, voor een vetje, maar ook voor een aantrekkelijke en friszure vlezigheid. De wijnen kunnen droog zijn, halfdroog of zoet, al naargelang de intentie van de wijnbouwer en de condities van het wijnjaar. Manseng is ook bijzonder geschikt voor passerillage (indrogen) en de vorming van edelrot. Kortom, hun vele gezichten en sterk karakter laten niemand onverschillig.
In Gascogne zijn petit en gros manseng dé druivenrassen van Pacherenc du Vic-Bilh, maar we vinden ze ook terug, alleen of in gezelschap, in de samenstelling van wijnen van Saint-Mont en Côtes de Gascogne. Nog wat verder vinden we ze terug in Jurançon (droog of zoet) en in de AOC’s Béarn en Tursan. Buiten Frankrijk, dankzij de Basken, vinden we ze terug in Uruguay, maar ook in Australië en in de Verenigde Staten komen we manseng tegen. Nadat zowel petit als gros manseng bijna volledig verdwenen waren door hun lage opbrengsten (in de jaren 1950 was er amper sprake van een 50-tal hectare), is manseng alleen al in Frankrijk vandaag goed voor meer dan 3000 hectare.

Een zeer oude familie

Petit en gros manseng behoren tot dezelfde familie, maar zijn (logischerwijze) verschillend door de grootte van hun bessen. Petit manseng, met de kleinere bessen dus, zorgt in het algemeen voor meer finesse. Gros manseng is in vergelijking meer productief. Maar in nogal wat wijnen treffen we beide aan, onder de naam manseng, heel eenvoudig.
Genetische studies toonden aan dat petit manseng een van de druivenrassen is die het dichtst bij de wilde lambrusque staat. Het is dus een van de oudste bestaande druivenrassen, wat wellicht zijn groeikracht en goede resistentie tegen ziektes verklaart. Toch is zijn exacte origine nog niet helemaal duidelijk. Terwijl nogal wat ampelografen de bakermat van deze druif situeren aan de voet van de Pyreneeën, denken anderen dat hij de weg van Compostela volgde (zoals bastardo en pedro ximénez bijvoorbeeld). Zij denken trouwens ook dat petit manseng familie is van alvarinho of albariño, wat echter nog moet bewezen worden.
Goed om weten is dat er geen verband is tussen onze petit en gros manseng en manseng noir, het blauwe druivenras van de familie van de cotoïden (zoals tannat, malbec en négrette). Niettemin gaat het ook daar over zeer oude druivenrassen.
Naast hun organoleptische kwaliteiten zijn petit en gros manseng geen grote alcoholbommen. De wijnen ervan kunnen dus evenwichtig en rijp zijn, zonder dat ze zwaar overkomen . De schillen van manseng zijn vrij rijk aan polyfenolen en precies daarom worden al te lange maceraties vermeden. Tot slot verdragen ze allebei vrij goed hout, een beetje zoals sémillon.
En nu, op naar de proeftafel!

CDG1@MichelCarossio1

 

Gascogne: selectie van Côtes de Gascogne,
Saint-Mont en Pacherenc du Vic-Bilh

Droge witte wijnen uit Côtes de Gascogne

L’esprit Passion Gros Manseng sec 2014 Côtes de Gascogne Domaine de Magnaut

Goudgeel met groene schijn, ruikend naar gedroogde abrikoos, amandelpasta en gelei van peer onderstreept en opgefrist met menthol: een goed begin! Pittig van smaak, eigen aan de wijnen van Gascogne, en vergezeld van smeuïgheid. Een lieflijkheid die bijzonder charmant is. En dan is er dat fijn bitter met de smaak van citroenschil en die lengte met accenten van komijn en korianderzaadjes, allemaal zaken waardoor we helemaal overstag gaan.
100% gros manseng van 15 jaar oud die aangeplant staan op klei en kalkachtige keien. Gevinifieerd en opgevoed in inox tanks. www.domainedemagnaut.com

Terres Blanches 2015 Côtes de Gascogne Domaine Chiroulet

Fonkelend wit, bijzonder aantrekkelijk van kleur. Fijne aroma’s van citrus, blaadjes amandelbloesem, een vleugje peper, een druppel vetiver … erg mooi allemaal. En dan die smaak … Ach, ’t is om zeep. Een heel gevaarlijke wijn is dit! Als we niet opletten is de fles in één keer leeg. Een frisse sappigheid overvalt ons, een mix van citroen met mandarijn en witte perzik van zodra we er een eerste slok van nemen. Nadien volgen de eerder waargenomen geurimpressies in koor elkaar op.
Assemblage van 60% gros manseng en 40% sauvignon van 15 jaar oud, aangeplant op kalkachtige colluvia en witte klei.
De oogst vindt heel vroeg in de ochtend plaats wanneer het nog fris is. Schilinweking van 6 uur voor de sauvignon en onmiddellijke persing voor de gros manseng. Nauwgezette persing onder stikstof. Vergisting aan 18°C in inox tanks en opvoeding in contact met de fijne lies met bâtonnages. De wijn bezit 5 g/l restsuiker. www.chiroulet.com

gasc sec

Gros Manseng sec 2015 Côtes de Gascogne Domaine de Saint Lannes

Goudgeel met lichtgroene schijn, geurend naar gekonfijte pompelmoes en nog andere citrusvruchten, waaronder citroen en sukade. Bij deze citrustonen komen florale accenten opzetten, oranjebloesem en honingbloemen gekruid met witte peper. De wijn is licht van smaak, luchtig zelfs, met een smeuïge textuur die lichtjes zoet lijkt met de smaak van appel en groene pruimen. Een prettige en smakelijke witte wijn met een gekruide afdronk.
100% gros manseng die op een kalkbodem met een onderlaag van klei staan aangeplant. De wijn bezit 7 g/l restsuiker. www.saint-lannes.fr

Grand Vin 2014 Côtes de Gascogne Domaine de Cassaigne Plaimont Producteurs

Fonkelende lichtgele kleur, geparfumeerd met ciderappel, rijpe peer, zwarte peper en een lichte toets van gerookt. De wijn is breed van smaak met daarin gekonfijt fruit als engelwortel, rabarber en sukade, omwikkeld met een reepje marshmallow. Een licht houtachtige textuur versterkt de structuur, waarbij het geheel gedomineerd wordt door een aangename pittigheid.
Assemblage van 80% gros manseng en 20% colombard aangeplant op een kalkbodem. Schilinweking van enkele uren. Alcoholvergisting aan 20°C. De wijn wordt deels opgevoed in vaten gedurende 4 tot 6 maanden. Hij bevat 2 g/l restsuiker. www.chateaudecassaigne.com

Gros Manseng Sélection 2015 Côtes de Gascogne Domaine des Cassagnoles

Een bijna witte kleur voor deze wijn met groene schijn. In de geur flirten abrikoos, perzik en sterfruit met elkaar, waarbij er in de smaak andere vruchten bijkomen. Knapperige peer, witte aalbes en mirabel zorgen voor een vlezig sap dat tegelijk friszuur en peperig is. In de lengte komen specerijen zoals komijn, lavas en kardemom opzetten.
100% gros manseng van 15 jaar oud die aangeplant staat op een kalkbodem met een onderlaag van klei en op boulbènes dat in Gascogne zanderige klei is. Schilinweking en opvoeding in contact met de fijne lies in tanks. De wijn bevat 5,6 g/l restsuiker. www.domainedescassagnoles.com

Halfzoete en zoete witte wijnen uit Côtes de Gascogne

Wat zo verrassend is aan wijnen van de Gascogne, is hun contrast tussen zoet en zuur dat soms ronduit verbazend is. Een evenwicht dat we naar Frans model niet zo vaak tegenkomen.

Été Gascon 2015 Côtes de Gascogne Domaine Pellehaut

Mooi goudgeel van kleur met parfums van heerlijk gekonfijt fruit, vooral citrusvruchten, maar ook gelei van kweepeer en sappige peer ruiken we. In de smaak die tegelijk licht en sappig is vinden we al die parfums terug, met daaraan toegevoegd zachte specerijen zoals kurkuma en korianderzaad. En dan is er nog die onophoudelijke frisheid die de wijn van een bijzondere dynamiek voorziet.
Assemblage van 80% gros manseng en 20% chardonnay van 15 jaar oud aangeplant op enerzijds kalkpuin met een ondergrond van klei en anderzijds boulbènes. Vinificatie en opvoeding in tanks. De wijn bezit 47 g/l restsuiker met een pH van 3. www.pellehaut.com

Gros Manseng Côtes de Gascogne Domaine de Papolle 2015

Zeer heldere kleur van lichtgeel, geurend naar abrikoos, gele perzik en mango. Deze impressies worden in de smaak opgefrist door pepermunt en gekleurd met een streepje witte truffel, zeer weelderig van smaak maar toch met de nodige frisheid. In de afdronk doet hij denken aan een likeur, heerlijk.
Een 100% gros manseng van 15 jaar oude wijnstokken op boulbènes en sables fauves (zeeafzettingen uit het Mioceen). Vinificatie in inox tanks met een korte rijping van 3 weken in houten vaten, opnieuw gevolgd door een opvoeding in tanks in contact met de lies. De wijn bezit 35 g/l restsuiker met een pH van 3,16. www.papolle.fr

Goutte de Lune 2013 Côtes de Gascogne  Domaine les Remparts

Goud met een groene schijn, ruikend naar tomatenblaadjes en amandelbloesem. In de smaak krijgen we impressies van kweeperengelei, gedroogde abrikoos en amandelspijs met een onvergetelijke frisheid die de wijn super elegant maakt en bijzonder aangenaam.
100% petit manseng aangeplant op een kalkbodem. De wijn bezit 62 g/l restsuiker. www.domainelesremparts.com

gasc moe 1

Premières Grives 2015 Côtes de Gascogne Domaine du Tariquet

Mooi goudgeel en geurend naar geplette mispel, kweeperengelei, citroentaart en gedroogde abrikoos. In de smaak valt het zoete nauwelijks op omdat het zeer goed in evenwicht gebracht wordt door een bijna pittige frisheid. Een frisheid die heel licht parelend is door het puntje koolzuur en die tegelijk een boost krijgt door een delicaat bitter dat aan licht gepeperde sinaasappelschil doet denken.
100% gros manseng van 25 jaar oud aangeplant op een bodem van kalk en sables fauves. Schilinweking van 8 tot 12 uur. Trage fermentatie aan lage temperatuur. Opvoeding in tanks. De wijn bezit 56,7 g/l restsuiker voor een pH van 3,38. www.tariquet.com

Vintus Apogée 2013 Côtes de Gascogne Domaine Malartic

Groengoud van kleur lijkt het alsof de wijn een geur uitademt van appelen die pas uit de oven komen, gemixt met geroosterde tonen, licht geboterd en gekaramelliseerd. Aan al deze impressies wordt vruchtvlees van abrikoos en mango toegevoegd. De smaak die weliswaar zoet is, is ook heel fris en wordt onderstreept door zoethout. Kortom, een dynamisch evenwicht.
Assemblage van 55% petit manseng en 45% gros manseng van 12 jaar oud die aangeplant staan op boulbènes. Onmiddellijke persing en vergisting in inox tanks. Opvoeding van 4 maand in contact met de fijne lies in tanks. De wijn bezit 60 g/l restsuiker. www.domainedemalartic.com

Victoire 2011 Côtes de Gascogne Domaine d’Arton

Victoire, dat is Victoire de Montesquiou, aan wie deze cuvée werd opgedragen en die in haar boek L’Art de vivre au fil des jours schreef: ‘Ik heb de smaak van geluk te pakken en heb zin om die te maken.’ Geluk dat vinden we ook in deze wijn terug, afkomstig van geselecteerde gros en petit manseng van bepaalde percelen. Een geluk dat start met een bijzonder weelderige aanzet – zeer rijp fruit, gekonfijte citroen, gedroogde abrikoos, zachte honing en bruine suiker, maar tegelijk ook elegant en levendig – en gevolgd wordt door een samensmelting van zoet en zuur dat rond een chutney van mango verweven zit en ontzettend lang blijft nazinderen.
Assemblage van gros en petit manseng. Opvoeding van 1 jaar in houten vaten van 420 liter. De wijn bevat 70 g/l restsuiker. www.arton.fr

Petit Manseng 2014 Côtes de Gascogne Domaine Maubet

Net zoals goede werkbijen maakten Nadège en Sylvain Fontan een wijn met een geur van honing en acaciabloesem. In de smaak nemen witte truffel, gedroogd fruit en noten (amandelen, gedroogde abrikoos) het over, in de finale aangevuld met enkele tonen van gebrand die het geheel nog complexer maken. Nu drinken of bewaren, aan u de keuze.
100% petit manseng van 15 jaar oud op boulbènes aangeplant. Schilinweking van 12 uur en fermentatie van 15 tot 30 dagen. Opvoeding van 2 maand in contact met de lies. De wijn bevat 67 g/l restsuiker. www.vignoblesfontan.com

La Soleillerie 2014 Côtes de Gascogne Domaine Picardon

De vrij klassieke aroma’s van kweepeer en citrus van deze druivenrassen vermengen zich hier met een iets meer ongewone toets van tomatenblaadjes; ook het warme seizoen speelt een rol in de geur. Dit alles wordt bevestigd in de smaak, waarbij al dat zoete gemixt wordt met mooie zuren. Ondanks het zoete hebben we toch een vlotte wijn. Deze Soleillerie zorgt hoe dan ook voor zon in het glas!
Assemblage van 80% gros manseng en 20% petit manseng die aangeplant staan op boulbènes en kalkbodems. Opvoeding van 3 maand in contact met de fijne lies. De wijn bezit 65 g/l restsuiker. www.picardon.fr

Petit Manseng 2014 Côtes de Gascogne Domaine de Miselle

Groengoud bezit hij een uitdagende geur van gekonfijte impressies die doen denken aan kweepeer, warme druiven, geplette peer, geschaafde amandel, kurkuma en zoethout. Extra elegant wordt hij door de amandelbloesem, jasmijn en tomatenblaadjes. De zeer geraffineerde smaak bezit een hint van peper. De smeuïgheid maakt de wijn uitermate zacht, bijna erotisch. Een pittige toets zorgt met brio voor een fraai evenwicht en maakt de wijn frisser. Een vleugje bitter met de smaak van zoethout versterkt deze frisheid. Een van meet af aan zeer aantrekkelijke wijn maar met diverse niveaus: bij elke slok komt er meer complexiteit vrij.
100% petit manseng van 15 jaar oud op sables fauves aangeplant. Schilinweking. Opvoeding in contact met de fijne lies van 6 tot 9 maanden. De wijn bezit 65 g/l restsuiker voor een pH van 3,5. www.miselle.com

gasc moe 2

Gros Manseng 2014 Côtes de Gascogne Domaine du Rey

Groengeel met een geur van citrusgelei en gelei van rozen, acacia en paardenbloem. Deze impressies worden gekruid met oosterse specerijen zoals cubebepeper, kardemom en sandelhout. Zeer mooi en evenwichtig van smaak met een guitige zoete toets en een schalkse frisheid. Vervolgens komt er een delicieus bitter opzetten met een lichte toets van gentiaan die al deze aroma’s versterken en de wijn langer maakt. Een wijn die in de afdronk nazindert met een reeks impressionante tonen van wit fruit als appel, peer, meloen en aalbes, maar ook citrusvruchten als mandarijn en bloedsinaasappel.
100% gros manseng van 30 jaar oud op kalkachtige colluvia aangeplant. Opvoeding van 10 maanden. De wijn bezit 51 g/l restsuiker voor een pH van 3,1. www.domainedurey.com

Jardin d’Hiver 2014 Côtes de Gascogne Domaine la Hitaire

Groengeel ruikt hij naar gekonfijte abrikoos, perziken op siroop, citroentaart, gelei van pompelmoes en bittere sinaasappel, waaraan impressies van jodium en gegrild worden toegevoegd. De lichte en luchtige smaak, die nog versterkt wordt door het puntje koolzuur, lijkt in het begin wat tenger. Een perceptie die echter snel wordt omgezet in een langoureuze zoetheid met een kruidig karakter.
Assemblage van 80% gros manseng en 20% petit manseng van 25 jaar oud die aangeplant staan op kalkbodems en sables fauves. Schilinweking van 8 tot 12 uur met een trage fermentatie aan lage temperatuur. De wijn wordt aan -2°C in tanks opgeslagen om de frisheid te bewaren. Hij bezit 71,5 g/l restsuiker voor een pH van 3,28.  www.la-hitaire.com

Mansengs 2014 Côtes de Gascogne Domaine de Laxé

Licht goudgroen van kleur heeft hij iets licht gebrand in de geur, waarna vervolgens het fruit komt opzetten, citrusvruchten voorop, met een vleugje witte peper die aan sappige peer wordt toegevoegd en een hint van ijzerkruid. De smaak is vrij breed met een fraaie zoete toets, een delicaat bitter en een gekruide lengte ondersteund door een puntje bitter van zoethout.
Assemblage van 80% gros manseng en 20% petit manseng die aangeplant staan op kalkachtige colluvia. Klassieke vinificatie en opvoeding in tanks. De wijn bezit 45 g/l restsuiker. www.domaine-laxe.com

26216-650x330-autre-producteurs-plaimont-vin-de-pays-de-l-aveyron1Saint-Mont

Cirque Nord 2014 AOC Saint Mont Plaimont Producteurs

Een absolute aanrader, tegelijk zeer aromatisch van geur (citroen, sukade, mandarijn) en zeer verleidelijk van smaak door zijn levendigheid, zilte toets, finesse en fraaie textuur – heel even denken we zelfs aan een grote riesling. Zijn mooie finale opent als een bloemkroon met florale accenten. Deze heel recente cuvée dankt zijn naam aan wijnstokken die op percelen met een bonte ondergrond van klei staan aangeplant, helemaal bovenaan een helling in de vorm van een amfitheater. Mooi bewaarpotentieel, maar hebben we zin om te wachten?
Assemblage van 60% gros manseng, 25% petit manseng en 15% petit courbu. Alcoholvergisting in houten vaten aan lage temperatuur. Opvoeding in contact met de lies en wekelijkse bâtonnage gedurende 12 maand. De wijn bezit 4 g/l restsuiker voor een pH van 3,35. www.plaimont.com

Château Saint-Gô 2014 AOC Saint Mont Plaimont Producteurs

Lichtgoud van kleur met een geur van marshmallow en gekonfijte engelwortel die aan de marmelade van ananas en gelei van pompelmoes worden toegevoegd. Vervolgens krijgen we impressies van lindethee met een vleugje zoethout, wat steranijs en limoen met vetiver. De smaak is fris, goed droog en vlot, met een aangename smeuïgheid. Uit deze goed gemaakte wijn komen duidelijke aroma’s van citrus vrij, maar ook van kruisbes, rabarber, peer en gember. Pittig maar complex.
Assemblage van 75% gros manseng, 15% petit courbu en 10% arrufiac die aangeplant staan op sables fauves. De gros manseng krijgt een schilinweking van 6 tot 8 uur. Alcoholvergisting tussen 18 en 20°C. Geen malolactische gisting. Opvoeding in contact met de lies van 4 tot 5 maand in inox tanks. Hij bezit minder dan 2 g/l restsuiker voor een pH van 3,31. www.plaimont.fr

st mont

Le Passé Authentique 2013 AOC Saint Mont Plaimont Producteurs

Licht goudgeel met groene schijn. Delicate geur van gekonfijte pompelmoes met kumquat en mandarijn, een fruitmand boordevol citrusvruchten gekruid met witte peper en komijn. Rechtlijnig van smaak, bijna pittig, met daarin alle eerder waargenomen citrusvruchten waaraan nog vruchtvlees van appel en peer wordt toegevoegd voor meer vlezigheid en gelei van rozen voor meer elegantie. De minerale impressie met een licht korrelig reliëf zorgt voor extra structuur.
Assemblage van 65% gros manseng, 25% petit courbu en 10% arrufiac van 25 jaar oud die staan aangeplant op sables fauves en kalkachtige keien. Schilinweking van 6 tot 8 uur voor de manseng. Alcoholvergisting tussen 18 en 20°C. Geen malo. Opvoeding in contact met de lies gedurende 6 tot 8 maanden in inox tanks. Minder dan 2 g/l restsuiker voor een pH van 3,3. www.plaimont.fr

Les Hauts de Bergelles 2013 AOC Saint Mont Plaimont Producteurs

Witgroen van kleur met geuren van gekonfijt fruit waarin onmiddellijk mango, ananas en een handvol citrusvruchten opvallen. Een fijne geur van marshmallow zorgt voor extra elegantie. In de frisse smaak krijgen we een herhaling van al deze aroma’s maar dan aangevuld en onderstreept door een streepje bitter van pompelmoesschil en limoenzeste.
Assemblage van 75% gros manseng, 15% petit courbu en 5% arrufiac die aangeplant staan op sables fauves en gemixte klei. Schilinweking van 6 tot 8 uur voor de manseng. Alcoholvergisting tussen 18 en 20°C. Geen malo. Opvoeding in contact met de lies voor ongeveer 70% van de wijn. De rest krijgt een opvoeding in houten vaten gedurende 6 maand in contact met de lies die regelmatig worden omgeroerd. Minder dan 2 g/l restsuiker en een pH van 3,32. www.plaimont.fr

Madiran11

Pacherenc du Vic-Bilh Sec

Château du Pouey 2014

Wit goudgeel. De geur start met impressies van licht muskaatachtige druiven, het vruchtvlees ervan. Daarna volgen boter van citrus, pompelmoes en sinaasappel, lichtzoete indrukken die aan patisserie doen denken, aan taarten met een citroenachtige frisheid. Vrij ruw door zijn knapperige citrustonen die ons niettemin overstag doen gaan, valt deze pittige wijn vanaf de eerste slok in de smaak. In de afdronk passeren al deze fruitimpressies de revue, maar dan aangevuld met enkele specerijen.
Assemblage van 80% gros manseng en 20% petit manseng van 25 jaar oud die staan aangeplant op kiezelachtige klei. Vinificatie en opvoeding in contact met de fijne lies gedurende 6 maand in inox tanks. De wijn bezit minder dan 2 g/l restsuiker. www.chateau-du-pouey.com

Zoete Pacherenc du Vic-Bilh

Domaine Novel 2014 Vignobles Marie Maria

Groengeel van kleur, geurend naar amandelpasta die lijkt te veranderen in een cassata met engelwortel en gekonfijte kumquat. Het gegrilde doet denken aan cacaobonen en pinda’s. De smaak is onmiddellijk zeer knapperig en geeft zin in een glas. De aroma’s komen er beetje bij beetje in uit en doen denken aan citrusvruchten en goed gekruid wit fruit. De bijna levendige frisheid onderstreept elke aromatische karaktertrek. Vervolgens komt er in de finale pepermunt opzetten dat extra in de verf wordt gezet door een zilte impressie.
Assemblage van gros manseng en petit courbu van drie terroirs : nappe de Maucor, kiezelachtige klei en een klei-kalkbodem. 50% van de wijn krijgt een alcoholvergisting in temperatuurgecontroleerde inox tanks en 50% in houten vaten met regelmatig omroeren van de lies. De wijn bezit minder dan 2 g/l restsuiker voor een pH van 3,28.  www.marie-maria.com

pach

Passion de Charles Clément 2014 Domaine Laougué

Intens goudgeel met een groene schijn. De geur is gegrild en doet denken aan beurse appel en geplette peer. In de smaak krijgen we te maken met een zeer mooie frisheid, in evenwicht gebracht door een innemende zoete smaak, heel gekonfijt en honingachtig met zachte specerijen als kurkuma en korianderzaadjes. De finale is elegant en floraal met impressies van heemst.
Assemblage van 99% petit manseng en 1% petit courbu van 40 jaar oud die aangeplant staan op rolkeien met een onderlaag van klei en zand. Anaerobe fermentatie van 12 uur en alcoholvergisting in houten vaten. Opvoeding van 14 maanden in nieuwe houten vaten in contact met de lies en regelmatige bâtonnages. De wijn bezit 90 g/l restsuiker voor een pH van 3,05. www.domaine-laougue.fr

Cuvée de la Saint Sylvestre 2012 Plaimont Producteurs

Intens goudgeel met een groene schijn. Elegante geur van warm fruit dat een mix is van krenten, tatin van peer, sukade en gekonfijte mandarijn, pasta van kweepeer en mispel, alles mooi afgewerkt met witte peper en komijn. De smaak is knapperig en ongelooflijk fris, waarbij alle eerder waargenomen aroma’s prachtig in de verf komen te staan. Bij de smeuïgheid komt een zachte smaak van dennenhoning opzetten dat het geheel extra aangenaam maakt. In de enorme en zeer gekruide lengte passeren al deze aroma’s opnieuw de revue en zorgen zo voor een smakelijk festijn.
Assemblage van 90% petit manseng en 10% gros manseng van 20 jaar oud die op een kleibodem staan aangeplant. De aan de wijnstok ingedroogde druiven worden geoogst met oudejaar. Trage alcoholvergisting in eikenhouten vaten (50% nieuw en 50% van 1 wijn) van januari tot maart. Opvoeding van 8 tot 10 maanden in de vaten van de vinificatie, in contact met de fijne lies en met regelmatige bâtonnages. De wijn bevat 180 g/l restsuiker voor een pH van 3,28. www.plaimont.fr

Dossier samengesteld door Hervé Lalau en Marc Vanhellemont.

Met speciale dank aan Amandine Lalanne, Alain Desprats, Charlotte Grizeaud en Marine Soulard.

Voor meer “Dossier IVV”, klik hier

Vignes ˆ Ramouzens.

Geef een reactie