Mas Janeil, Le Petit Pas in rood of wit ?

04/02/2019 - Zowel in rood als wit, Le Petit Pas zijn allebei sympathieke wijnen. Het mogen dan ‘tweede wijnen’ zijn, zoals in Bordeaux, maar ondergeschikt zijn ze zeker niet. In vergelijking met de Le Pas de la Mule zorgen ze eenvoudigweg voor sneller drinkplezier.

Le Petit Pas 2017 (rood) – Côtes du Roussillon – Mas Janeil

De paars karmijnrode kleur geurt naar geplette druiven op een vijgenblad met een tomatenblaadje als versiering. Vervolgens ruiken we aardbeien en rode aalbessen, bramen en zwarte bessen, een flink gepeperde fruitmand met impressies van garrigue. De zachte textuur valt onmiddellijk in de smaak, te meer door het sap van al het fruit van in de geur, afgewerkt met een zilte toets en een aardse trek van salie. Een joviale wijn, een plezier om te drinken en te proeven.
Assemblage van 55% grenache, 22% syrah, 18% carignan en 5% mourvèdre. Sedert 2014 wordt er tijdens de vinificatie van de rode wijnen geen zwavel meer toegevoegd, dankzij de uiterst hygiënische en kerngezonde oogst. Tijdens de opvoeding en het bottelen wordt een zeer lichte dosis sulfiet gebruikt. Een deel van de wijn krijgt een opvoeding van 3 tot 6 maanden in barriques, de rest in betonnen cuves om de aroma’s van het rood fruit en de garrigue te bewaren.

Le Petit Pas 2017 (wit) – Côtes du Roussillon – Mas Janeil

Witgroen met impressies van verse munt en ijzerkruid die de peren en witte aalbessen parfumeren, fruit waarvan het vruchtvlees doorkliefd wordt met een stuk silex en verzacht met een lepel rozengelei. De smeuïge smaak vertolkt de textuur van de gelei, maar tooit zich met een enorme frisheid dat de gekruide witte vruchten geraffineerd in de verf zet. Peper, komijn en kardemon redetwisten met de anijs en het zoethout om wie deze wijn mag kruiden, terwijl ze elk een rol krijgen toebedeeld. Een zeer lichte indruk van tannine versterkt de structuur van deze heerlijk frisse en aromatische wijn.
Assemblage van 45% macabeu, 35% grenache gris en 20% grenache blanc die deels aangeplant staan op schist, deels op kalkpuin. Manuele oogst. Zachte persing. De helft van de blend wordt vergist in demi-muids, gevolgd door regelmatige bâtonnages tot op het eind van het jaar, de rest in temperatuurgestuurde betonnen cuves. Opvoeding in nieuwe demi-muids en in Franse eiken vaten van 1 wijn gedurende 9 maanden, alsook in tanks.

Twee wijnen die onze zomers opfrissen en in de winter voor een streepje zon zorgen.

www.masjaneil.com
www.cinoco.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie