Masterclass Ad Bibendum …

24/08/2015 - Begin deze zomer organiseerde de Limburgse wijninvoerder Ad Bibendum een interessante masterclass in aanwezigheid van twee producenten die allebei wijnen produceren die hun geografische origine perfect weerspiegelen.
Oostenrijkse en Spaanse wijnen, maar totaal verschillend. Zelfs de wijnbouwers zijn elkaars tegenpolen. Martin Nigl, rustig, niet bijzonder spraakzaam, een gedreven persoonlijkheid maar eerder onderkoeld. Javier Zaccagnini, rad van tong, warm en uitbundig, een zonnige figuur.

Bodegas Aalto en Sei Solo

Javier Zaccagnini is een vurig iemand. Wanneer hij over de wijnen praat die hij maakt, fonkelen zijn ogen, gaan zijn handen tekeer als een gek en pakt hij je in door zijn stem en zijn verhaal. Hij stelde twee domeinen voor uit Ribera del Duero waar hij schitterende wijnen maakt.

vineyard

Bodegas Aalto

Dit domein werd in 1999 opgericht door twee markante wijnfiguren. De ene is Mariano Garcia die 30 jaar voor Vega Sicilia werkte en de andere is Javier Zaccagnini die 6 jaar lang voorzitter was van de Consejo Regulador van de D.O. Ribera del Duero.
Beide perfectionisten zorgden voor afspraken met eigenaars van uitstekende wijngaarden in de meest interessante dorpen binnen de appellatie. Deze leveren hen de beste tinto fino-druiven (lokale naam voor tempranillo) afkomstig van druivenstokken tussen 40 en 100 jaar oud.
Mariano en Javier tekenden zelf de plannen uit voor hun vinificatieruimte waar gewerkt wordt volgens de zwaartekracht. Na een opvoeding van 24 tot 30 maanden in Franse eikenhouten vaten wordt de selectie gemaakt voor de twee cuvées van de bodega: Aalto en Aalto PS (pagos selectionados/geselecteerde percelen).

aalto-2012-295x1024

Degustatie

 • Aalto 2012: geur van zwart fruit, rijk maar evenwichtig door de zuren, fruitige tannines.
 • Aalto 2011: vergelijkbaar met de vorige maar een ietsje warmer.
 • Aalto 2010: complexe geur, heel levendig van smaak, evenwichtig voor 15° alcohol, mooie tannines.
 • Aalto PS 2012: kruidig zwart fruit, concentratie, kracht maar met frisse minerale accenten van de oude wijnstokken waardoor alles perfect in evenwicht is, volle en zoethoutachtige tannines maar nooit overweldigend.
 • Aalto PS 2011: vleziger dan de vorige, krachtiger ook, ietwat minder beschaafd.
 • Aalto PS 2004 in magnum: kan dit type wijn goed verouderen? Ja, het bewijs hebben we hier met een fraaie geur van inkt, pruimen, zwarte kersen, chocolade, goed van evenwicht en krachtig met markante tannines.

Bodegas Sei Solo

Javier Zaccagnini maakte zijn jarenlange droom waar: zelf wijn maken, helemaal alleen. In 2007 kocht hij 6 hectare oude wijnstokken in het dorp La Horra, hartje Ribera del Duero. Ze worden biologisch bewerkt. Vier jaar later, eens de druiven de kwaliteit bezaten die hij voor ogen had, besloot hij de eerste wijnen te maken. In 2011 werden er twee cuvées gelanceerd: 1000 flessen Sei Solo en 4000 flessen Preludio de Sei Solo. De opvoeding vindt plaats in houten vaten van 2000 liter en om de finesse en de elegantie te bewaren wordt er geen enkele perswijn aan toegevoegd. De malolactaatgisting start laat en duurt tot 4 maanden.

SEIPRE12RF00750_normal

Degustatie

 • Preludio de Sei Solo 2013: een jaar met veel regen, aroma’s van kers, mooie fruitige tannines, evenwichtig.
 • Preludio de Sei Solo 2012 : mooie geur van kersen, pruimen, cassis, sappige maar nog stevige tannines.
 • Preludio de Sei Solo 2011: fluwelige tannines, ergens tussen kracht en finesse.
 • Sei Solo 2013 (onafgewerkt vatstaal): rood en zwart fruit, strakke wijn, minder krachtig dan Aalto, uiterst fris en mineraal, schitterend evenwicht zonder warme toets op het einde. Deze wijn illustreert perfect dat Javier in staat is mooie wijnen te maken die niet richting overrijpheid gaan met warme toetsen van de alcohol.

www.aalto.es

 

Banner AT Gent

 

Weingut Nigl, terroirwijnen

bild_start

Ongeveer 30 jaar geleden besloten Joseph Nigl en zijn zoon Martin de polycultuur vaarwel te zeggen, nochtans de traditie in de buurt van Krems. Dat ze in relatief korte tijd vandaag tot de top van de Oostenrijkse wijnbouwers behoren kunnen we alleen maar toejuichen.

Kremstal, een van de 16 Oostenrijkse wijnregio’s, zit geklemd tussen Kamptal bovenaan en Wachau onderaan. Drie rivieren zorgen er voor vrij diepe valleien die vlak bij de stad Krems samenkomen, op de noordelijke oever van de Donau. Een groot deel van de wijngaarden van domein Nigl bevinden zich op granietrijke terrassen bovenaan de Krems in het dorp Senftenberg. De wijnstokken genieten van interessante temperatuurverschillen tussen dag en nacht, die tijdens de rijpingsperiode extra versterkt worden door de nevel, wat bijdraagt aan de kruidige fruittonen en de elegantie van de wijnen.
Andere wijngaarden liggen verdeeld over verschillende gebieden, inclusief wijngaarden binnen de stad Krems zelf. Het klimaat aldaar is droger en de bodems van löss zorgen voor bredere wijnen, echter minder fijn dan die van Senftenberg.
Rekening houdend met deze verschillen is het niet verwonderlijk dat de familie Nigl het vermijdt verschillende terroirs en druivenrassen te mengen. Doordat de rendementen perfect onder controle gehouden worden, hoeft er niet gechaptaliseerd of aangezuurd te worden. Na uitbreiding en modernisering van de vinificatieruimtes kan Martin Nigl vandaag zijn 25 hectare wijnstokken bewerken volgens zijn eigen strikte normen: voor de gisting, enkel natuurlijke gisten; voor de vinificatie en de opvoeding van de wijnen, hoofdzakelijk inox tanks en foeders.

Grüner Weltliner

gvherz_fl_gr

 • Senftenberger Piri G.V. 2014: fris, puur, precisie, glans, wit en peperig fruit.
 • Alte Reben G.V. 2014: wijnstokken van 40 jaar, evenwicht, exotische toets, fijn mineraal.
 • Alte Reben G.G. 2013: citrus, peper, gerookt mineraal, ronde aanzet, zilte finale.
 • Alte Reben G.V.2011: warmer wijnjaar, tabak, mineraal, diep, ziltig.
 • Privat G.V. Senftenberger Pellingen 2013: lychee, roos, kracht en harmonie tegelijk, lang.
 • Privat G.V. Senftenberger Pellingen 2010: tabak, peper, abrikoos, breed, mineraal, lang.
 • Herzstück vom Kirchenberg G.V. 2013: gerookt mineraal, meloen, mango, vol, rechtlijnig.
 • Herzstück vom Kirchenberg G.V. 2011: glansrijk en pittig, rijpe en rijke materie, mango, impressionante ziltigheid, zonder meer de mooiste wijn van de reeks.

Riesling

rrg_fl_gr

 • Dornleiten 2014: zeer jong, abrikoos, citrus, mineraal accent.
 • Dornleiten 2013: citrus, specerij, gerookt mineraal, fris van smaak, vrij kort.
 • Privat Senftenberger Pellingen Reserve 2013: delicate aroma’s van perzik, vitaal, ziltig.
 • Privat Senftenberger Pellingen Reserve 2012: brede aanzet, daarna fris en mineraal.
 • Rehberger Goldberg 2013: complexe en elegante geur, zeer krachtig van smaak, onderliggende accenten van vuursteen, een zoete toets die gecounterd wordt door een schitterende minerale frisheid. Een zeer grote riesling met het accent op terroir.

www.weingutnigl.at

www.adbibendum.net

Bernard Arnouldarnould

Voor meer “Portret”, klik hier

 

Geef een reactie