Millésime Bio 2020 : wereldbeurs voor biowijnen

05/03/2020 - Terwijl de wijnconsumptie wereldwijd daalt, doen biowijnen het elk jaar beter en palmen ze stilaan een deel van de markt in. Doordat consumenten op zoek zijn naar producten die met respect voor het milieu gemaakt worden, is de consumptie van biowijnen sedert 2013 praktisch verdubbeld.

Tussen 2013 en 2018 steeg de productie van 441 naar 729 miljoen flessen. Tegen 2023 zouden biowijnen 3,5 van het marktaandeel moeten uitmaken, goed voor 976 miljoen flessen. De bekende vakbeurs Millésime Bio, die onlangs in Montpellier werd gehouden, brak dit jaar alle records met de aanwezigheid van 1300 wijndomeinen die biologisch en/of biodynamisch gecertificeerd zijn. Ik bezocht deze wijnbeurs drie dagen en kwam terug met een hele lijst favoriete wijnen, echte aanraders.

Mijn favorieten, in willekeurige volgorde

Sauta Roc

Dit jong koppel dat sedert 2016 in de streek van Pézenas kwam wonen en werken, meer bepaald in Vailhan, bewezen reeds dat ze over een uitstekende knowhow beschikken met hun wijnen die boven het gemiddelde uitstijgen van deze ietwat ingedommelde AOP. Het is wel zo dat ze daarvoor reeds in Italië wijnen maakten, zij het voor iemand anders. Vandaag bezitten ze 8 ha wijngaarden, waarvan 4 ha aangeplant met witte druivenrassen: vermentino, viognier, semillon en bourboulenc, waarmee ze twee uitstekende wijnen maken. Hun muscat à petit grains wordt verwerkt in de Va’Pensiero 2018, een IGP Pays d’Oc: een bijzonder fijne wijn, uiterst precies en met rijp fruit. Enkele mooie rode wijnen ook, zoals de In Trecio 2016 of 2017: een knap verstrengelde mix van terroirs en druivenrassen, voor een strakke maar sappige en frisse wijn.
www.facebook.com/sautaroc

Château La Font des Ormes

Dit domein van 20 ha met een wijngaard uit één stuk en een ondergrond van basalt ligt in hetzelfde gebied, ook in Pézenas. Een ongelooflijke wijn wordt er gemaakt van 100% terret bourret, afkomstig van wijnstokken van meer dan 60 jaar oud en waarvan de wortels zeer diep in het basalt zitten en tot aan de kalkrots raken. Het resultaat is een fijne en rechtlijnige wijn met de frisheid van citrusvruchten, boordevol energie. In rood is er de Terres Mêlées, een blend van vier druivenrassen die voor een soepele en frisse wijn zorgen. De Basalt 2016 met hoofdzakelijk mourvèdre in de samenstelling is een zeer verticale wijn, heel vulkanisch van stijl en met 14,5 graden alcohol: een wijn met zachte tannines, goede consistentie en een mineraal bitter dat de finale versterkt en langer maakt. De Basalt 2017 is grotendeels op basis van syrah en anders van tanninestructuur, slanker vooral.
http://fontdesormes.fr

Domaine Coulet

Dit minder bekende domein in het noorden van de appellatie Terrasses du Larzac verdient het om even bij stil te staan, want hun cuvée Grande Réserve 2017 is ronduit schitterend: bijzonder harmonisch, een blend van syrah, grenache en carignan, met aangenaam rood fruit, zachte tannines en een uiterst precies design.
www.vignobles-coulet.com
www.entrepotduvin.be

Le Clos Rouge

Dit domein ligt in het dorp Saint-Jean-de-la-Blaquière, in de appellatie Terrasses du Larzac. Van 2 ha in 2013 staat de teller momenteel op 13,5 ha, wijngaarden die van in 2018 biologisch gecertificeerd zijn. Krystel en Joël stellen vijf wijnen voor. De witte Blaca is een blend van vermentino en chenin: een wijn met een mooie frisheid van citrusvruchten en een zilte finale. In rood is de Alerte Rouge mijn favoriet, omwille van zijn diepgang, kracht, fruit van sappige kersen en energie.
www.leclosrouge.fr

Domaine La Lauzeta   

Engelsman Tom Hills richtte dit domein op in 2015. De bodem is hoofdzakelijk schist en de wijngaarden bevinden zich in het noorden van de appellatie Saint-Chinian. In 2018 ontving hij het biolabel voor de 7 ha wijngaarden waarmee hij zijn wijnen maakt. Van de drie geproefde wijnen vond ik de La Lauzeta 2018 het beste, een vatstaal en een blend van syrah (60%), grenache (35%) en carignan, stuk voor stuk geselecteerde druiven per perceel: een mooi samenhangende wijn met een zijdezachte en sappige tanninestructuur. Een domein om te volgen!
http://domainelalauzeta.com/

Domaine La Bosque

Nog een nieuw domein in de appellatie Saint-Chinian is dit, gelegen in de gemeente Cessenon-sur-Orb. Het terroir bestaat deels uit klei-kalkbodems en deels uit schistachtige terrassen. Olivia en Maxime Calas maakten hun eerste jaargang in 2017. De cuvée Joia 2018 is een blend van syrah op klei-kalkbodems en van grenache op schist. Hij kreeg een opvoeding in amforen van 500 liter. Een sappige en zeer evenwichtige wijn met een minerale kracht die tot in de finale doorgaat.
https://www.facebook.com/domainelabosque/

Château la Baronne

We gaan richting Corbières voor een opmerkelijke wijn, de Grenache Gris de Jean 2018: 1/3 van de wijn macereert 8 maanden in amforen van klei en 2/3 is afkomstig van een directe persing. Deze wijn bezit een licht oxidatieve toon, maar is bijzonder levendig. Een wijn met bite, licht tanninerijk en met een fijn en smakelijk bitter. Het type ‘orange wine’ maar dan zonder de gebruikelijke afwijkingen.
www.chateaulabaronne.com
www.wine-not.be

Château Carpe Diem

We gaan meer naar het oosten en komen terecht in de Provence, daar waar de Haut-Var begint. Het domein telt 14 ha wijngaarden op 250 m hoogte met hoofdzakelijk bodems van klei en kalk. De Major 2017 is een mix van syrah en cabernet sauvignon en zorgt voor een frisse wijn met toetsen van zwart fruit en een sappige en elegante tanninestructuur. In de lange afdronk wordt het karakter van deze grote, rode Provençaalse wijn bevestigd.
www.chateaucarpediem.com

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Carpediem-006-1800x900-1.jpg.

Domaine Leccia

Corsica telt tal van briljante wijnbouwers. Lisandru, de zoon van de bekende Yves Leccia, nam het bedrijf over van zijn tante Annette en bewijst dat hij de terroirs van Patrimonio reeds goed naar waarde weet te schatten. Zo is er de Pettale 2017, een wijn op basis van 100% nielluccio op een bodem van klei en kalk, die voor 100% in inox tanks werd opgevoed: een complexe wijn met veel rood en zwart fruit, nog wat strakke tannines maar gedrenkt in het sap. Of de rode Patrimonio, afkomstig van wijnstokken van 40 jaar oud die aangeplant staan op twee percelen die op hellingen zijn gelegen: rijp fruit in de geur, heel precies en fris, sappig van smaak en gesteund door een minerale frisheid, met een onophoudelijke kracht en tannines die versmelten in het sap. Ook de zeer mooie Muscat du Cap Corse loont de moeite, een ‘vin de passerillage’.
www.domaine-leccia.com
www.cavedesoblats.com

Domaine Nicolas Maillet

Kompas richting noord om naar de Bourgogne te gaan, en meer bepaald naar deze uitstekende wijnbouwer waarvan ik zijn Mâcons reeds twee jaar geleden bijzonder goed vond. Al zijn witte wijnen zijn zonder hout, toch wel gedurfd voor Bourgogne. Ze blinken uit in precisie en puurheid. Zoals de Chemin Blanc 2018, een zeer grote wijn van stokoude wijnstokken met een relatief ronde smaakaanzet, alvorens over te gaan richting een zeer kalkachtige en minerale frisheid die voor spanning en energie zorgt. Ook zijn Pinot Noir Mâcon Verzé 2018 is super, ergens tussen fruitige verwennerij en het rechtlijnige van het terroir.
http://vins-nicolas-maillet.com
www.cavedesoblats.com

Domaine Charles Joguet

De weg die dit groot en historisch domein van Chinon de laatste vijftien jaar aflegde, verdient een volledige presentatie. Op onze website kunt u een volledig artikel over dit domein lezen.

Domaine Josmeyer

Sedert de komst van de vijfde generatie aan het roer van dit domein, vertegenwoordigd door Céline en Isabelle Meyer, is de stijl geëvolueerd naar iets meer rijpe en volle wijnen. Toch blijft elegantie het essentiële in de expressie van de verschillende terroirs van dit biodynamisch domein van 25 ha groot. De Riesling Hengst 2016 komt van 6 percelen op deze grand cru met een ondergrond van mergel en kalk, gericht naar het zuiden en zuidoosten, met een hoogte tussen 270 en 360 meter, allemaal parameters die voor veel diepgang in deze wijn zorgen, vlezigheid ook. Het is een knappe combinatie van de kracht en de breedte die enerzijds door de mergel wordt voortgebracht en van de minerale frisheid en het korrelige van de kalk. Deze grote terroirwijn is beendroog en bezit een enorm lange afdronk, wat een grote toekomst voorspelt.
www.josmeyer.com
https://vins-mostade-gobert.be/

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie