Minustellu: lang geen onbekende

12/06/2017 - Dit voorheen vrij onopvallende Corsicaanse druivenras wint bij enkele wijnbouwers van het Île de Beauté opnieuw aan bekendheid.
Tegelijk staat deze druif ook elders garant voor mooie wijnen, zij het onder andere pseudoniemen, maar steeds even gracieus en geraffineerd fruitig.

Inheems druivenras rondom de Middellandse Zee

Minustellu vinden we in Spanje terug onder de naam graciano, waar hij voor meer expressie en verfijning in de wijnen van Rioja zorgt. In de streek van Languedoc, waar hij weliswaar niet veel voorkomt, heet hij morrastel. Maar in Sardinië is hij daarentegen wel goed aanwezig en heet hij cagnulari of bovale sardo. Wat zijn oorsprong betreft zijn experten er nog niet helemaal uit. Een feit is dat er tussen Sardinië en Corsica onderling veel druivenrassen werden uitgewisseld en dat Sardinië eerst bezet was door de Catalaanse kroon en daarna tot 1720 door de Castilliaanse. Vandaar wellicht ook dat graciano bovale werd genoemd van zodra hij de Straat van Bonifacio passeerde, de zeestraat tussen beide eilanden.

Een andere hypothese is dat de druif afkomstig was uit het Frankrijk van de 19e eeuw en hij als mourvèdre werd aangezien, de arme morrastel. Vandaag voelt deze druif zich niet alleen thuis bij enkele wijnbouwers van Ajaccio en Sartène, maar komen we hem zelfs beetje bij beetje op het hele eiland tegen.

Minustellu

Minustellu is een krachtig druivenras dat zeer laat rijp is, zowel wat het uitbotten als de rijping van de druiven betreft. Het is een druivenras dat verticaal groeit en de licht gekartelde bladeren zijn donkergroen van kleur in de vorm van een afgeronde vijfhoek met drie lobben en een dakpansgewijze petiolaire sinus. De druiventrossen zijn groot en conisch van vorm, gevleugeld en compact, en dragen middelgrote bolle bessen, blauwzwart van kleur en bedekt met waas. De druiventrossen zijn gevoelig voor wind, vooral in het begin van hun groeicyclus en verkiezen een zekere vochtigheid, weliswaar niet overdreven, maar kunnen wel goed tegen de droogte. Rottingsverschijnselen, zoals meeldauw, kunnen de resistentie van de plant aantasten. Minustellu zorgt voor frisse en geparfumeerde wijnen.

Minustellu, getekend Gilles Seroin in Propriano

Minustellu 2014 Vin de Pays de l’Île de Beauté Domaine Sant Armettu

Zijn prachtige violetpaarse kleur springt onmiddellijk in het oog, waarna we zowat bezwijken voor zijn geur die aan de maquis doen denken. Eerst ruiken we muskaatnoot, daarna salie, tijm en jodium, alvorens over te gaan naar sukade en rode bessen, stijl aardbeiboombessen en bramen. Kortom, Corsica op z’n best! De smaak verrast omdat die bijzonder fijn is met aroma’s van rood en zwart fruit gekruid met oosterse specerijen als cubebepeper en sandelhout. Oriëntalisme dat sukade in boeddha’s hand omtovert en aardbeiboombes in mangistan. Het geheel wordt omringd door een wolkje rook gemixt met opspattend zeewater dat lichtjes zout is.

Minustellu komt het beste tot uiting na 2 tot 3 jaar op fles.

Een mooie wijn voor zomerse gerechten zoals grillades met piperade, salade van inktvis of linguini met schelpjes en tomaat. In de herfst kunnen we er bijvoorbeeld fijn wild als hinde of gevogelte met bospaddenstoelen bij serveren.

www.santarmettu.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

Geef een reactie