Misket Tcherven, heer uit Bulgarije

Zoals zijn naam reeds doet vermoeden, gaat het om een autochtone variëteit van muskaat of muscat. Het adjectief tcherven wil zeggen rood, net zoals de Germaanse druivenrassen als ‘rot’ worden bestempeld, terwijl ze in de Franstalige ampelografie vaak als ‘gris’ of ‘rose’ worden aangeduid. Wat een les in taalkunde!

Misket Tcherven

Oorspronkelijk zou de druif van de Soengoerlarevallei afkomstig zijn, in het centraal oosten van Bulgarije, gaande van de streek van Karlovo of Brezovo richting Plovdiv, meer naar het binnenland toe, waar het druivenras als inheems wordt gezien. Een van zijn lokale namen is cinya temenuga en verwijst naar een dorp in deze regio. Vandaag vinden we de druif in het merendeel van de Bulgaarse wijnregio’s terug, waarbij we de totale aanplant van 6500 ha vooral aan de voet van het Balkangebergte tegenkomen, alsook in zijn oorsprongsgebied.

« Мискет червен »

Een sterke en rustieke druif is het, en meteen ook het druivenras dat van alle autochtone druivenrassen in Bulgarije het beste tegen de koude bestand is.
Achter de vele bladeren vinden we middelgrote druiventrossen, conisch van vorm en soms gevleugeld, die tussen 140 en 240 gram kunnen wegen. De opeengepakte en kogelronde druiven bezitten een vrij dikke schil die roze kleurt wanneer de druiven optimaal rijp zijn. Deze optimale rijpheid komt pas laat. De druiven bezitten veel sap, tegelijk zoet en zuur van smaak met een delicate geur, en zorgen in het algemeen voor witte droge wijnen.
Het is een druivenras dat heel resistent is tegen ziektes. 

Misket 2012 Heritage Thracian Valley Regional Wine

 

Misket Heritage

Lichtgoud van kleur is deze wijn heel flatterend van uitzicht.
Delicaat geparfumeerd doet hij denken aan witte perzik met een vleugje rijpe banaan, mandarijn met geschaafde amandelen en een takje lavendel met frisse meidoorn.
De wijn is lieflijk en zacht van smaak maar helemaal niet zoet, waarbij de smeuïge textuur ons toch heel even op een verkeerd been zet. Bovenop deze prettige smaakindrukken komen de eerder waargenomen geuren, aangevuld met een oosterse gelei van rozen met witte peper. Ook de finale duwt ons richting het Oosten met zijn toetsen van sandelhout en saffraan die de lange lijst van specerijen aanvullen en op het einde fruit en bloemen onderstrepen.
De wijnstokken staan aangeplant in de streek van Sharovitsa, niet ver van het dorp Karabunar ten westen van Plovdiv en zijn samen goed voor een dertigtal hectare. Een deel ervan wordt gebruikt voor brandy: rakia. De vinificatie maar ook de opvoeding vindt plaats in inox tanks.

30945_650__3

Wijndomein Karabunar

« Изба Карабунар » ligt op 80 km van Sofia en werd in 2008 opgericht. Het bedrijf beschikt over twee wijngaarden : een in Kilifarevo, ten noordoosten van Plovdiv, niet ver van het gelijknamige klooster, en een in Karabunar op een gemiddelde hoogte van 250 m die bijna volledig aan wijnbouw gewijd is. Buiten misket en de onvermijdelijke cabernets, chardonnay, pinot en merlot, wordt er ook met de lokale dimiat gewerkt. Bulgarije bezit nog meer autochtone druivenrassen die beetje bij beetje opnieuw in de smaak vallen bij de Bulgaren. En wie weet, binnenkort misschien ook bij ons.
www.texavino.com

Marc Vanhellemont

Voor meer “Vergeten Druivenrassen”, klik hier

Geef een reactie