Mons 2015, ook Hoofdstad van de Gastronomie (en de Wijn)?

26/10/2015 - Mons 2015, Culturele Hoofdstad van Europa.
Na (of tijdens) de culturele bezoeken zijn dit alvast enkele adressen waar u uitstekend kunt eten en drinken.
Als ‘local’ zijn dit de favoriete adressen in en rond de geboortestad van Youri Sokolow.

 

mons 12Meer dan de gebruikelijke ontevredenheid en de polemiek rond de ‘mikado’ – oftewel The Passenger, het schitterende kunstwerk van Arne Quinze dat opnieuw werd opgebouwd – is Mons (Bergen, in het Nederlands) in 2015 vooral de culturele hoofdstad van Europa die een ongelooflijk succes kent. Het openingsfeest, de Van Gogh-tentoonstelling, het weekend van de metamorfose, de zonnebloemen van Sun City of de Atopolis-expositie, de stad werd reeds overspoeld door bezoekers die zowat van overal komen, uit België, Europa maar ook ver daarbuiten! In juli werd de miljoenste bezoeker verwelkomd. Voor de tentoonstellingen maar ook voor de betere restaurants is er een gouden raad: RESERVEER!!!
En nu gaan we zien waar …

 

La Cinquième Saison

mons 4Wat ook uw doel is van een bezoek aan Mons, aarzel niet om wat langer te blijven en uit eten te gaan in La Cinquième Saison (065/72.82.62) van chef Pierre-Yves Gosse en zijn charmante partner Céline Moustier. Hij brengt een smakelijke seizoenskeuken – de meeste groenten worden door de chef en zijn schoonfamilie zelf geteeld – met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De wijnkaart ligt er in het verlengde van, is eigentijds en precies, met ook een fraaie selectie bieren. U vindt er onder meer wijnen van Alain Graillot, enkele Cahors van Clos d’un Jour en Pouilly-Fumé’s van Domaine Dagueneau. Het kader is helder en geraffineerd en ideaal voor een rustige avond na een lange dag in de stad. mons 3 1Onlangs genoten we er van heerlijke rogvleugel met witloof (Pierre-Yves is een kei op gebied van juiste gaartijden) met de Muscadet Sèvre-et-Maine sur Lie 2013 Cuvée Granite van Domaine de l’Ecu. De mineraliteit van deze wijn paste perfect bij het vlezige van de vis en het bittere van het witloof. Vervolgens was het de beurt aan kalfsvlees (blanquette, zwezerik en filet) met de Belgische Pinot Noir van domein Bon Baron 2012 Coteaux de Sambre et Meuse. Afsluiten deden we met een fris dessert op basis van citrus en huisgemaakte kattentongen.

I CookMons, February 3, 2015, assignment for Waw magazine with Jean Philippe Watteyne in his new restaurant iCook. © Fred Guerdin ©

Er is de meester en er is de leerling. Zo was Pierre-Yves Gosse coach van Jean-Philippe Watteyne in het televisieprogramma Top Chef. Zijn restaurant I Cook verhuisde onlangs van de binnenstad naar de rand van Mons, naar een ruimere plek die meer bij zijn inventieve kookstijl past. De wijnkaart is beknopt maar evenwichtig met daarop enkele pareltjes zoals de Ayse van Domaine Belluard of de champagnes van Jacques Diebolt-Vallois. De keuken is net zoals de chef: inventief en een tikje excentriek zelfs, maar geraffineerd en perfect uitgevoerd. We proefden er onder meer een mooie combinatie van grijze garnale en shiso, zeebaarsfilet en kokkels en perfect gegaarde duif die fantastisch samenging met de Spaanse Alion uit Ribera del Duero.

Aux Gribaumonts

gribaumontsEen iets meer discrete culinaire ster vindt u in Aux Gribaumonts. Lisa Calcus was Lady Chef of the Year in 2012 en brengt een fijne maar zeer bevlogen kookstijl in een elegant kader. Haar echtgenoot en sommelier Nicolas neemt de wijn voor zijn rekening en stelt een rijk gestoffeerde wijnkaart voor met daarop diverse uitstekende wijnen, waaronder meerdere Chablis van Tribut, Crozes Hermitages van Alain Graillot en Sancerres van Alphonse Mellot.

Bistro Folie of Table du Boucher ?

Een adres dat u absoluut niet mag missen is Bistro Folie. Deze tijdelijke bistro werd speciaal voor Mons 2015 gecreëerd en zit in het Maison Folie. Het is een plek waar kunst, cultuur en gastronomie samenkomen. Het wordt fantastisch gerund door Daphnée Lamine, de partner van Benoît Neusy van het sterrenrestaurant l’Impératif in Maisièrs die ook de gerechten bedenkt. De kaart en het kader veranderen het hele jaar door al naargelang de evenementen die in Maison Folie plaatsvinden. Zo worden er verschillende steden in de kijker geplaatst (Pilsen, Tokyo, Montreal, Milaan, …) door middel van tentoonstellingen, performances en een keuken die naar de landen van oorsprong refereert. Net zoals de keuken is de wijnkaart eenvoudig maar ook doordacht, met vooral een voortreffelijke prijs-kwaliteitverhouding.

table boucher

Voor de liefhebbers van gerijpt rundvlees is er Table du Boucher waar Luc Broutard u laat proeven van entrecotes van diverse origines die hij laat rijpen in zijn eigen ‘rijpingskelder’. Ook hier treft u opnieuw een mooie wijnkeuze met flessen die uitstekend combineren met al dit rood vleesgeweld.

Deze lijst is uiteraard zeer subjectief en staat enkel voor mijn smaken en voorkeuren, terwijl Mons natuurlijk nog meer uitstekende adressen bezit waar u lekker kunt eten en drinken, zoals Pastissou, le 44, Tocco d’Italia, L’Art des Mets of Table des Matières.

Car-d-OR-bout+verre

Bieren van Mons 2015

In de buurt van Mons wordt er ook wijn gemaakt: wijn van de Abbaye de Saint Denis in rood en wit en uitstekende schuimwijnen van Domaine des Agaises (de Cuvée Seigneur Ruffus vinden we op de kaart terug in tal van restaurants), maar hoe zit het met de bieren ? Voor Mons 2015 werden er drie speciale bieren gebrouwen die ook zo gelabeld zijn. We proefden ze op een terras op de Grand Place van Mons.

De Car d’Or wordt gebrouwen door brouwerij Friart (die onder meer Saint-Feuillien brouwen). Het is een blond bier met een alcoholvolume van 6,5%, mooi goudgeel van kleur en met een stevige schuimkraag. De geur is fris, hopachtig en fruitig, maar niet echt complex. De smaak is aangenaam rond met een mooie en bittere hopsmaak, wat kort van afdronk maar evenwichtig. Een eenvoudig bier dat vlot wegdrinkt, goed van evenwicht. Een bier voor de dorst.

Nuit Étoilée is een tripel gebrouwen door brasserie des l’Abbaye des Rocs (die ook het schitterende en ultra verfrissende witbier Blanche des Honnelles brouwen). Het is een blonde tripel met amberkleurige toetsen van 9% alcohol met een schuimkraag die snel wegebt maar heel krachtig en complex is van geur met daarin impressies van rijp fruit en een vleugje gist op een basis van mout en verse hop. De smaak is breed, rond en fruitig met een toets van gist en met een mooie finale die tegelijk krachtig en elegant is.

trinité

Mijn voorkeur gaat echter naar de Trinité van Brasserie la Montoise. Deze tripel (die eigenlijk gemaakt wordt in Brasserie La Binchoise) wordt gebrouwen op basis van Pilsen-mout en de hopsoorten Northem Brewer, Challenger, Hallertau en Golding. Deze blonde tripel bezit amberkleurige accenten en een romige schuimkraag, 9% alcohol en geurt naar een mix van hop, rijp fruit en zachte specerijen. De smaakaanzet is rond, het mondgevoel smeuïg en wordt verdergezet door een fraai bitter, die ondanks het hoge alcoholvolume het bier frisser maakt, eindigend met een kruidige en harmonieuze finale. Een bier om op het eind van de dag volop van te genieten (behalve wanneer u geen Bob hebt).

Deze bieren zijn ook verkrijgbaar bij drankenhandel Altruy (Chaussée du Roeulx 93 in 7000 Mons) die tevens een zeer groot assortiment regionale bieren aanbieden, waaronder enkele schitterende seizoensbieren zoals de Saison Dry Hopping 2015 van Brasserie Dupont.

 

En in de buurt ?

Buiten Mons en naast l’Impératif in Maisières die een sterrenkeuken brengt met het accent op producten uit de zee en met een zeer mooie wijnkaart, trek ook eens naar Blaregnies om te proeven van de smakelijke en uiterst precieze kookstijl van Didier Bernard in sterrenrestaurant Les Gourmands. Eerste sommelier van België Carlo Zecchin staat er bovendien garant voor een van de mooiste wijnkaarten met Italiaanse wijnen die ons landje rijk is.

Onmogelijk om dit artikel af te sluiten zonder Eric Fernez aan te halen, de eigenaar van twee restaurants in Baudour (op enkele kilometers van het MAC’s in Hornu). Enerzijds is er d’Eugénie à Emilie met één Michelinster dat zowel een inventieve als klassieke keuken brengt en een van de beste wijnkaarten van Belgie bezit. En anderzijds is er de brasserie Le Faitout (beste brasserie van België in 2015) die door zijn dochter Emilie gerund wordt en waar u een van de beste andouillets van de streek kunt proeven of een fantastische à la minute klaargemaakte américain préparé. Ook de wijnkaart is meer dan aantrekkelijk, met daarop uitstekende wijnen als de Cuvée Franc de Pied van Thierry Germain of wijnen van Domaine de la Grange des Pères.

Smakelijk, veel wijnplezier, en misschien lopen we elkaar wel tegen het lijf in het mooie Mons!

Youri Sokolowyouri sokolow

Voor meer “Wijntrips”, klik hier

Banniere Sud de France 960px X 180px_3

 

 

 

Geef een reactie