Mooi, efficiënt en praktisch

25/09/2015 - ‘Dat werkt!’ is een gloednieuwe rubriek.
U komt er alles te weten over wijnaccessoires. Van wijnkaraffen tot wijnkelders, met daartussen alle wijnbenodigdheden die u zich maar kunt bedenken, opdat u in de beste omstandigheden van uw wijnen zou kunnen genieten.
Gezondheid!

Mooi, efficiënt en praktischcarafe Master

Mooi!

De karaf Master Cantinarredo ziet er verdraaid goed uit ! Met zijn ronde vorm kan hij probleemloos op de mooiste feesttafels staan, in alle stijlen. Gemaakt van kristallijnglas, een glas dat 8% lood bevat, biedt hij een transparantie dat gelijkenissen vertoont met kristal (24% lood). Een transparantie die de wijn in de kijker plaatst, maar ook voor de gasten mooi oogt en ideaal is om de wijn te schenken. De blinkende metalen trechter-verluchter van Pulltex, waardoor de wijn dus meer lucht krijgt, past er perfect bij. Een mooi stel!

 

Efficiënt !

De wijd uitlopende basis van de karaf, samen met zijn relatief korte en open hals, zorgen ervoor dat het contact van de wijn met de lucht uitstekend verloopt. Zijn brede vorm onderaan en relatief korte basis maken dat hij prima in de hand ligt. U kunt dus op een elegante manier de wijn in de karaf ronddraaien.
De trechter is geen simpel conisch middenstuk, hij is voorzien van een geperforeerde rooster die de wijn filtert wanneer dat nodig is. Onderaan de trechter zit een cilinder van 7 cm die wordt afgesloten met een holle lens met daarin 8 gaatjes. De wijn wordt in de trechter gegoten, spat uiteen op de holle vorm en loopt door de gaatjes in de vorm van een fontein. Het effect is best spectaculair! En efficiënt, want de wijn wordt meermaals verlucht: hij wordt gefragmenteerd door het rooster, vervolgens verspreid door de holle lens en daarna nog een keer door de gaatjes. Wanneer de wijn in brede stroken over de binnenkant van de karaf loopt, eindigt de verluchting.

 

Praktisch!

entonnoir décanteur Pulltex

De karaf is zeer stabiel, ergonomisch en bezit een brede en horizontale opening waarop het tussenstuk van de trechter in stervorm rust. Deze ster zorgt ervoor dat er lucht tussen kan en vermijdt verstopping.
De trechter wordt verkocht met een steun, een soort cilinder waarvan de voet iets breder is dan het buisje van de trechter. Van zodra de wijn in de karaf zit, wordt de trechter op de steun geplaatst en worden er ook geen vlekken meer gemaakt. Alle stukken zijn van roestvrij staal en kunnen uit elkaar gehaald worden, wat het onderhoud vergemakkelijkt.

 

De proef op de som

Test met de Portugese Calços do Tanha Reserva 2010 Douro

Een vrij gesloten wijn …
Direct in het glas gegoten: geur van zwarte vruchtencompote met zoethout, peper en een vleugje menthol. Frisse aanzet met een hele lichte zoete indruk, vlezig van smaak met zwarte bessen en pruimen. Ook enkele specerijen.
Enkel met gebruik van de karaf: het fruit is intenser, met meer rode vruchten, frambozen en rode aalbessen. Ook de specerijen zijn intenser. De smaak verliest zijn zoetje in het voordeel van de frisheid. Er komt tegelijk een mineraal accent opzetten. De wijn wordt er ook breder door.
Met de karaf en de trechter : deze keer nemen de specerijen de bovenhand met veel kurkuma, cayennepeper en peper. Maar al snel komt ook het fruit opzetten en installeert zich op een zachte manier. De smaak daarentegen is veel sprankelender, smeuïger en omwikkelt het fruit. Heerlijke confituren van rood en zwart fruit met opeenvolgende toetsen van kaneel, komijn en korianderzaadjes, met nadien flink wat peper in de finale. De structuur is krokanter, vleziger en het fruit biedt meer volume.

Wanneer u vindt dat uw wijn weinig expressief is en niet meteen aan uw verwachtingen voldoet, gebruik dan de trechter en de karaf. Het aromatisch volume van de wijn krijgt er een boost door en ook de smaak wordt er beter van.

De trechter-verluchter van Pulltex kost € 35,00
De Master-karaf kost € 49,00
Verkrijgbaar bij Girbal, 02 511 45 60, www.girbal.be

En ook bij een groot deel wijnhandelaars

Marc Vanhellemont

Voor meer “Dat werkt !”, klik hier

Geef een reactie