Muscat d’Alsace, droog of halfzoet?

29/05/2017 - Muscat maken is lang niet makkelijk en deze druif droog vinifiëren is nog een stuk moeilijker. Het probleem is het juiste evenwicht vinden, wat allesbehalve simpel is.
Droog kan de wijn pit missen, streng lijken of net omgekeerd, flauw.
Zoet mist hij soms spanning en zorgt hij voor een banale of kleffe zoetheid.
Bij Muré vinden we elegantie in beide versies, karaktervol en harmonisch.

Muscat Steinstuck 2014 Alsace Domaine Muré

Helder lichtgoud ruikt hij naar amandelpasta geparfumeerd met mandarijn en mirabel en afgewerkt met peper en komijn. De smaak is super verfrissend van in het begin, met tal van florale en fruitige accenten. Daarbovenop maakt het sap van witte kruisbes deze smaak nog frisser, terwijl de aroma’s van citrus gekruid met ijzerkruid en kurkuma een boost krijgen.
De lieu-dit Steinstuck, met een bodem van muschelkalk (kalk met veel fossiele stukjes schelp), ligt net boven het dorp Westhalten. Het is deze kalkrijke bodem die voor de naam Steinstuck zorgde – perceel van kleine keien, zoals men in de Elzas zegt. De 65% muscat ottonel en de 35% muscat à petits grains bezitten een gemiddelde leeftijd van 55 jaar en worden geoogst in kleine kratten. De wijn bezit geen suiker, heeft een alcoholvolume van 13° en een zuurgraad van 5,7g/l.

 

Muscat VT 2014 Clos St Landelin Alsace Grand Cru Vorburg Domaine Muré

De kleur is licht koperachtig maar met behoud van een groene schijn. De geur herinnert aan gekonfijte citrusvruchten waarin we gekonfijte sinaasappel met rozen in de knop tegenkomen en sukade bedekt met korianderzaadjes. De smaak is onmiddellijk en overduidelijk zoet, een bedwelmend zoet dat ons aan een snoepwinkel van weleer doet denken. Snoepgoed dat friszuur maar ook mierzoet kan zijn. In de finale krijgen we te maken met een toets van peper en een schitterend bitter dat we tot dan nauwelijks hadden opgemerkt.
De muscat van 45 jaar oud voor deze wijn vinden we op de vrij steile flanken van de Clos Saint Landelin, in het uiterste zuiden van de Grand Cru Vorburg. De bodem is samengesteld uit kalkpuin op een onderlaag van klei die op een zanderige kalklaag uit het Bajocien rust. Het is een warm terroir waarop laat kan geoogst worden. De wijn bezit 93 g/l restsuiker en een alcoholvolume van 12°. Het zoete van deze wijn wordt op een fantastische manier in evenwicht gebracht door een zuurgraad van 7,7 g/l.

www.mure.com
www.espacevin.com – www.wijnverlinden.nl – www.geluksdruif.nl – www.ruli-vins.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

 

Geef een reactie