Museum van Lodève en Millésimes Alsace

22/08/2018 - Wijn, net zoals cultuur, is er voor ieders smaak, het groot publiek en de fanatici …

Wijnbeurs Millésimes Alsace : voor de elite of massa ?

Deze wijnbeurs vond plaats op 11 en 12 juni in Colmar. 107 domeinen presenteerden er hun wijnen, ten nadele van andere domeinen die deze kans niet kregen. Waarom niet?
Ze werden voorbij gestoken omdat de stands werden toegekend aan zij die zich het eerste inschreven. Op is op. Uiteraard teleurgesteld werd dit selectiecriterium, dat door het organiserende CIVA (Comité Interprofessionnel des Vins d’Alsace) in het leven werd geroepen, dan ook in twijfel getrokken. Deze wijnbeurs werd nieuw leven ingeblazen door de huidige eigenaar van domein « Martin Schaetzel by Kirrenbourg », zakenman Marc Rinaldi. Hij koos voor een ander criterium, een wijnbeurs waar enkel domeinen aanwezig zouden zijn met de beste beoordelingen in de media, domeinen die internationaal werken en hun wijnen tegen vrij hoge prijzen verkopen.
Wat er ook van zij, het debat kan als volgt samengevat worden: elitair of democratisch? Een zeer bekende wijnbouwer van de Elzas (en nee, niet Jean-Michel Deiss) zei me : « 25% van de wijndomeinen die hier present zijn, zouden niet aanwezig mogen zijn. Omdat ze niet bij het het imago passen van de Elzas als producent van grote wijnen, wat nochtans de bedoeling was van Rinaldi ».
Afwachten maar wat het CIVA beslist voor de volgende editie in 2020.

Bernard Arnould

 

Les Terrasses du Larzac wijden cuvée
aan het nieuwe Musée de Lodève

 

Les Terrasses du Larzac wijdden zopas een speciale cuvée aan de inhuldigingstentoonstelling van het Musée de Lodève, dat na vier jaar werk opnieuw werd geopend op 7 juli jongstleden. « Faune, fais-moi peur ! », of wanneer kunst en wijn samengaan.

De inhuldigingstentoonstelling « Faun, laat mij schrikken! » diende als inspiratiebron voor deze nooit eerder gemaakte rode wijn, een biowijn van wijnjaar 2015 (assemblage syrah, grenache, carignan en mourvèdre) van gelijksoortige terroirs in Jonquières en Saint-Jean-de-la-Blaquière in het herkomstgebied van Les Terrasses du Larzac. Deze wijn ontstond door een partnership tussen de wijnbouwers van deze jonge appellatie die in 2014 zijn AOP-status kreeg en het Museum van Lodève, de culturele long van de inwoners van Lodève in het hart van het appellatiegebied van Les Terrasses du Larzac. Dit museum sloot zijn deuren en heropende na vier jaar van ingrijpende werken met nieuwe tentoonstellingsruimtes voor zijn permanente collecties en de inhuldigingstentoonstelling met als titel : « Faune, fais-moi peur ! Images du faune de l’Antiquité à Picasso ». Deze tentoonstelling werd door het Franse ministerie van Cultuur erkend als nationaal belang en laat kunstwerken zien uit meerdere periodes en op basis van diverse technieken rond dit mythologische wezen : hybride, schalks, erotisch, waarvan de levenslust vaak gekoppeld wordt aan het plezier van wijn, dans en liefde.

De wijn, met op het etiket een afbeelding van deze mythologische figuur, bezit alles van een aangename Terrasses du Larzac : een frisse toets, het fonkelende en jeugdige van de terroirs van schist van Saint-Jean-de-la-Blaquière en het meer strenge van de klei-kalkachtige bodems van Jonquières, maar met een prima structuur om hem nog even te bewaren. Deze speciale cuvée wordt voor 15 euro verkocht in de shop van het museum en in de winkels van het Office de Tourisme van Lodève en van La Baume Auriol in Saint-Maurice-Navacelles. Maar ook in de betere restaurants van Lodève kunt u hem vanaf deze zomer proeven. Kortom, een pareltje binnen de AOP’s van de Languedoc dat tegelijk een collector’s item is, en dat voor geen geld (voor een goede Terrasses du Larzac moet u rekenen tussen 15 en 25 euro per fles).

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie