Nonino, kwintessens van bitter

16/01/2020 - We kennen het huis om zijn excellente Amaro Quintessentia di Erbe Alpine, maar de familie produceert nog meer dranken, telkens verfijnde destillaten.

Constante kwaliteit en bijzondere kruiden

Na enkele jaren rondreizen vestigde destillateur Orazio Nonino zich in 1897 in Ronchi di Percoto. Zijn destilleerderij deed het van meet af aan prima en in alle stilte ging het bedrijf, dat relatief traditioneel was, de 20e eeuw in. Er moet gewacht worden tot 1973 wanneer Benito Nonino en zijn echtgenote Giannola voor een soort van revolutie zorgden met hun productie van grappa, met de creatie van de Monovitigno® Nonino, waar diverse marcs van picolit, een autochtoon druivenras van Friuli, apart gedestilleerd werden. Vervolgens volgde in 1984 de toestemming om een aquavit te creëren, de Acquavite d’Uva: ÙE®, op basis van druiven. In 1989 breidde de wijngaard uit met de aanplant van fragolino, merlot, moscato, picolit, ribolla gialla en schioppettino, waardoor het wijngaardareaal overging van 19 ha naar 41 ha.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est 42888308_10156922958477932_131412500175388672_o.jpg.

Het is het aparte druivenras fragolino, waarvan de most naar aardbeien smaakt, die in de jongste creatie van deze ondernemende familie zit: L’Aperitivo Nonino BotanicalDrink. Het waren Cristina, Antonella en Elisabetta Nonino die dit aperitief in 2018 creëerden. Ze inspireerden zich op een oud familierecept op basis van aftreksels. Voor dit aperitief worden bloemen, wortels en fruit geselecteerd omwille van hun specifieke organoleptische eigenschappen. Deze worden nadien gedroogd aan een lage temperatuur en gaan vervolgens in de aquavit op basis van fragolino. De natuurlijke aroma’s van het mediterrane fruit en de balsemachtige toetsen van het hout worden door dit destillaat naar een hoger niveau getild.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est nonino-botanical-drink-2-2.jpg.L’Aperitivo Nonino BotanicalDrink

Strogeel van kleur met een geur die aan de maquis doet denken, met daarin tijm, salie, mirte en basilicum onderstreept door peper en munt.
De smaak is zacht en schommelt tussen zoet en fijn bitter, wat voor extra frisheid zorgt.
Het is vooral de frisheid van citroen en sukade met het bittere van hun schillen die opvalt, waardoor het bittere nog meer aangescherpt wordt, zij het subtiel door de aromatische planten die voor smaakindrukken van zoethout en gentiaan zorgen.
Het fluwelige roept impressies op van gekonfijt fruit, citrusvruchten natuurlijk, maar ook wit fruit zoals peren, gevolgd door vijgen en meer donker fruit zoals bramen en aardbeien.
Bij elke slok zorgt dit zoet bitter voor andere impressies en smaken, waaronder anijs, dragon en hazelnoten omwikkeld met chocolade.
Een heel complex aperitief is het, bijna verslavend door zijn complexiteit, volheid en knap evenwicht.
Deze aangename bitterzoete drank bezit 21° alcoholvolume.
Het is een aftreksel van kruiden, bloemen, fruit, bessen en wortels dat aan de ÙE® Acquavite d’uva Monovitigno® Fragolino wordt toegevoegd, afkomstig van de Nonino-wijngaard in Buttrio.
Dit aperitief is perfect aan een temperatuur van 6 tot 7°C of wordt ‘on the rocks’ gedronken met een paar druppels citroensap.
Ook voor cocktails is het ideaal.

Carnia, Nonino’s troef

De planten en vruchten komen uit de historisch-geografische regio Carnia, gelegen in de autonome regio Friuli-Venezia Giulia. Het ligt te midden van de Karnische Alpen en grenst in het noorden aan Oostenrijk, omringd door Pordenone in het zuiden, de provincies Veneto in het westen en Udine in het oosten. Dit beschermd natuurgebied telt tal van natuurparken waar ontzettend veel aromatische en tegelijk voedzame planten groeien. En zoals Aristoteles (384-322 v.Chr.) reeds zei : de natuur produceert nooit iets zinloos.

L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est Friuli-Carnia-Raccogliere-erbe-1-1024x682-1.jpg.De nabijheid van Carnia was en is zeer belangrijk voor Nonino, waarvan het gamma veel verder gaat dan een nieuw aperitief en enkele grappa’s. Herinner u de schitterende Amaro.

Amaro Nonino Quintessencia

Goud okergeel met de geur van aromatische planten, afgewerkt met saffraan en gedroogd fruit met een gebrand accent.
De bittere smaak, goed bitter, zeer bitter zelfs, doet onmiddellijk denken aan gentiaan met zijn ietwat aardse smaak en rasperige textuur.
Gelukkig tracht een zoetje met de smaak van honing en kandij dit bitter te counteren, zonder dat het daar evenwel in slaagt.
De zeer smeuïge textuur zorgt voor een krachtig en vol mondgevoel en het is het vluchtige van de alcohol dat voor verfrissing zorgt.
Het is pas in de lengte en de afdronk dat het zoete het bittere in evenwicht brengt.
Dit destillaat op basis van aquavit van druiven, waarin tal van kruiden weken, krijgt een opvoeding van 12 maanden in houten barriques van Limousin en Nevers en enkele sherryvaten.
Dit digestief wordt het beste op kamertemperatuur gedronken, met twee of drie ijsblokjes en een stukje sinaasappelschil. Het is ook een uitstekende basis voor diverse cocktails.

En om te eindigen, een mooi voorbeeld van grappa ‘made by Nonino’.

 

Grappa Nonino Vendemmia 2014

Transparant van uitzicht ruiken we onmiddellijk gedroogde vruchten zoals krenten, vijgen en pruimen met daarnaast enkele toetsen van citrusvruchten en frangipane.
In de smaak herkennen we gemakkelijk abrikoos, groene appel en rozijnen onderstreept door een delicaat bitter met de smaak van zoethout.
De smeuïge textuur van deze grappa is bijzonder aangenaam en zorgt voor een prettig mondgevoel waarin we de eerder waargenomen indrukken proeven met daaraan gekoppeld impressies van kruiden, peper, koriander en boerenwormkruid. In de lengte krijgen we te maken met een heerlijk bitter en gekonfijt fruit.
Deze grappa wordt gemaakt volgens een gefractioneerde destillatie van marcs van pinot en malvasia.
Met andere woorden, de alambiek wordt manueel leeggemaakt na elke destillatie van de marc, de druiven of het fruit, en opnieuw opgevuld al naargelang de hoeveelheid die nodig is. Deze methode is anders dan de gebruikelijke keteldestillatie maar zorgt voor een hogere kwaliteit en is ook duurder.
Deze grappa krijgt nadien een rijping tussen 6 maanden en 1 jaar in inox tanks en bezit 40% alcoholvolume.
Om alle aroma’s goed te kunnen onderscheiden is het aangeraden om grappa enkele minuten in het glas te laten staan alvorens hem te drinken. Ook in cocktails kan grappa als basis of als aanvulling gebruikt worden.

Nonino, een naam om te onthouden en een gamma om te ontdekken.

Benito, grazie per averci trasmesso la passione, l’amore, la conoscenza e l’arte della distillazione, ma soprattutto per averla trasmessa alle nostre figlie”, Giannola

Benito, bedankt om ons de passie door te geven, de liefde en de kennis van de kunst van het destilleren, maar vooral om dit aan onze dochters door te geven’, Giannola

Onder het deskundig oog van de dames in deze familie is het reeds uitkijken naar wat de alambieks de volgende generaties brengen.  

www.grappanonino.it
www.bestwhisky.bewww.vins-fins.bewww.drinksco.be  – www.100vins.bewww.vinalgros.behttps://yourwineonline.be

Marc Vanhellemont

Voor meer “Sticky/Spirits/Beer”, klik hier

Geef een reactie