OenoFoon

13/05/2015 - In deze nieuwe rubriek, bestemd voor zij die helemaal willen ondergedompeld worden in wijn en zijn specifiek (en soms hersenbrekend) vakjargon, worden typische woorden en wijnbegrippen duidelijker uitgelegd.
De selectie gebeurt kriskras, niet alfabetisch dus, kwestie van het spannend te houden.
Daar gaan we !

Kloon

c68522ee3a

Er wordt één wijnplant geselecteerd met heel precieze criteria (resistentie aan bepaalde virussen en ziektes, regelmatigheid en opbrengst, organoleptisch profiel van de wijn die beoogd wordt, enz …) waarbij de reproductie wordt verkregen door ongeslachtelijke voortplanting zodat elke afstammeling een identieke kopie is.
Het is een soort van copy/paste in de moderne wijnbouw; iedereen is mooi en iedereen is succesvol !
Maar in werkelijkheid gaat er aan de selectie van de wijnplant en de uiteindelijke aanplant van de kloon een bijzonder lange tijd vooraf, een proces dat makkelijk tot twintig jaar en meer kan oplopen.
Na enkele jaren van observatie en labotests worden de geselecteerde klonen opnieuw getest, maar deze keer onder reële omstandigheden, buiten dus.
Het is pas jaren nadien dat de kloon zijn officieel certificaat krijgt en door de staat wordt goedgekeurd. Daarna komt de kweker aan de beurt.
Hij zorgt ervoor dat de kloon in grote hoeveelheden geproduceerd wordt, om vervolgens aan wijnbouwers door te verkopen.
Maar is daardoor het risico op uniformering niet groot, hoor ik je zeggen? Inderdaad, maar dat is een persoonlijke keuze van de wijnbouwer.
En voor de meest wijdverspreide druivenrassen bestaat er trouwens een vrij grote variëteit aan klonen. De wijnbouwer heeft dus de keuze te opteren voor een grotere complementariteit in zijn wijngaard of in tegenstelling te kiezen voor klonen die meer robuust en productief zijn, helaas vaak ten koste van de finesse.
Maar dat is ‘uit vrije wil’, zou de psycholoog zeggen.

Phylloxera vastatrix 

phylloxera-vastatrix-filoxera-vitei-de-vie-56_3_2

De naam alleen al doet je rillingen krijgen.
Deze Terminator is er dan ook een van de ergste soort.
In het Nederlands klinkt het trouwens niet veel beter: druifluis.
Je zou van minder jeuk krijgen.
Hoe dan ook was dit beestje de aanleiding tot de meest verschrikkelijke verwoesting van de wijngaarden ooit.
In minder dan dertig jaar tijd werd heel het Europese wijngaardareaal gedecimeerd.
Dit dodelijke fenomeen werd voor het eerst gesignaleerd in 1863 in de Gard en verspreidde zich als een lopend vuur.
Het was pas in 1868 dat de schuldige geïdentificeerd werd: een minuscule bladluis die vooral de wortels van de wijnstok aantast en het plantensap opzuigt.
Men ontdekte dat deze smerige luis Europa was binnengekomen door wijnstokken die uit Amerika kwamen, wijnstokken die vreemd genoeg geen enkel ziektesymptoom vertoonden. Hmmm, merkwaardig.
Na jaren van zich het hoofd te breken (de botanisten) en alle heiligen te hebben aangeroepen (de wijnbouwers), bleek de enige oplossing de Europese druivenrassen te enten op … Amerikaanse onderstokken.
Dus wat zeggen we vandaag? Dankjewel, Amerika !

Botrytis cinerea

bean052.jpg

Wat is zijn ware aard?
Soms is hij goedaardig, maar vaker is hij door en door slecht.
De macht die deze microscopisch kleine schimmel heeft is enorm.
In een mum van tijd kan hij een hele oogst vernietigen, maar daartegenover kan hij ook voor een godendrank zorgen.
In het eerste geval gaat het over grijsrot of ‘pourriture grise’ (helaas het meest voorkomend), in het tweede geval hebben we het over edelrot of ‘pourriture noble’ wat kan resulteren in topwijnen (Yquem en co).
Het zijn de klimatologische omstandigheden en de bijzondere pedologische of landbouwtechnische condities die de slinger naar de ene of de andere kant doen uitslaan.
Op dikke en suikerrijke bessen met vroege ochtenddauw is het de eerste zon die het donslaagje op de druif doorbreekt, waardoor de Botrytis kleine gaatjes in de bessen boort, langzaam penetreert en zich tegoed doet aan druivensuiker.
Door deze gaatjes verdampt het water in de bessen en wordt het suikergehalte in de druif geconcentreerder.
Wanneer dit proces enkele dagen aanhoudt spreken we van door edelrot aangetaste druiven en kunnen ze geoogst worden.
Oh, my sweet lord.

Daniel Marcil

Voor meer “Oeno”, klik hier 

Geef een reactie