Oesters en muscadets: een geslaagd huwelijk

Neen, het is geen mesalliance van een ordinair mosselwijntje met de truffel van de zeenimf Thetis. Het is een volwaardig en geslaagd huwelijk. En iedereen, arm of rijk, is welkom op dit feest. Chablis, Pouilly Fuissé, … en enkele andere hadden er het kijken naar.

Muscadet is een van Frankrijks eenvoudigste droge witte wijnen die op dit moment een hele dynamiek ontwikkelt en komaf maakt met zijn versleten cliché van een waterig en ordinair mosselwijntje. De Muscadetregio ligt voornamelijk ten zuidoosten van Nantes bij de Loire.
De belangrijkste en meest gevarieerde regionale herkomstbenaming die meer dan 75 procent van de wijnproductie voor zijn rekening neemt, is Muscadet Sèvre-et-Maine, naar de twee rivieren die er doorstromen. Daarnaast heb je nog twee andere regionale herkomstbenamingen: Muscadet Coteaux de la Loire in het noorden en Muscadet Côtes de Grandlieu in het zuidwesten.

DSC_2420

Sinds 2011 werden ook drie ‘mentions communales’ erkend in Muscadet Sèvre-et-Maine: Clisson, Gorges en Le Pallet. Andere gemeentelijke appellaties wachten nog op erkenning: Goulaine, Monnières-Saint-Fiacre, Château-Thébaud, Mouzillon-Tillières, La Haye-Fouassière en Vallet.
Vanzelfsprekend kunnen de verschillende terroirs zoals klei, schist, graniet, gabbro, gneis, … zo meer
tot hun recht komen en valt er dus plots heel wat te ontdekken (cfr. IVV 128).
De heersende druif is melon de bourgogne die in de 17e eeuw geïntroduceerd werd door – jawel – de Nederlandse wijnhandel. De neutraliteit van deze variëteit maakte dat producenten meer en meer hun wijnen op het bezinksel (sur lie) lieten staan, wat ertoe bijdroeg dat deze wijnen meer smaak, complexiteit en een kleine hoeveelheid koolzuurgas bevatten.

170_Melon_Philippe_Caharel

Sinds de jaren tachtig experimenteert men ook met vatrijping en inweking. Dat alles resulteerde in muscadets die, weliswaar heel betaalbaar, zeker geen simplistische wijnen meer zijn. Ze kunnen bovendien ook mooi verouderen. Voor deze gelegenheid hebben we 23 wijnstalen, ingezonden door de partners van IVV, geproefd en er uiteindelijk veertien weerhouden die in onze smaakverbeelding potentiële huwelijkspartners waren om, telkens per twee, zeven soorten oesters het hof te maken.
Fructimar, sinds 1988 in Brussel gevestigd, met aan het hoofd de twee gepassioneerde heren Hervé Spitaels en Marc Hennes, is een gereputeerde invoerder van de fijnste zeevruchten. Net als wijn wordt de oester getypeerd door haar ‘merroir’, de nautische variant van terroir. Ze ontleent haar smaak aan de bodem waarop ze groeit, de voeding die ze krijgt, het zoutgehalte, de temperatuur van het water en de ritmiek van de getijden.

De acht maanden met een ‘R’ zijn oestermaanden (huît-R). Uit een aanbod van meer dan 36 soorten oesters kozen we zeven types: vijf creuses en twee platte. Per oester ging een panel van acht proevers op zoek naar de twee meest passende muscadets.

Ziehier de lijst van huwelijkskandidaten.

194_Vignes_Monnieres_Philippe_Caharel

Geef een reactie