Olivedale, belofte in Zuid-Afrika

21/03/2019 - Olivedale Vineyard: of hoe een onontgonnen landschap, op sommige plaatsen een woestijn, in een wijnstreek transformeren waar in enkele jaren tijd een fauna en flora ontstond die voorgoed verdwenen leek.

Toen de Belg Jan Oprins, die verliefd geworden was op Zuid-Afrika, de oenoloog Carl van Wijck ontmoette, beslisten ze samen een wijngaard te creëren op de kleine eigendom die onze landgenoot in ‘the middle of nowhere’ een tijdje daarvoor had aangekocht. De wijngaard zou bio zijn, aangezien Carl op dat vlak een van de pioniers was in Zuid-Afrika. 

De ligging

De wijnpercelen bevinden zich 200 km ten oosten van de Kaap, aan de rand van het Nationaal Park Bontebok met in het noorden de Langebergen en daartussen de Breederivier die het warme klimaat wat tempert. De bodems zijn vrij divers, van dor en droog zand tot oude terrassen met rolkeien die iets vruchtbaarder zijn. Naast de wijngaarden die inmiddels befaamd zijn, zorgde de permacultuur ervoor dat dit voormalig braakliggend terrein in korte tijd een verbluffend wijngebied werd.

De aanplant

Na het bewerken van de grond, zeer vergelijkbaar met de opstart van de permacultuur, kwestie van de bodem geschikt te maken om de druivelaars van voedsel te voorzien, werden de eerste wijnstokken aangeplant in 2012. Het zijn dus jonge wijngaarden waarvan de wijnen vandaag voor eenvoudig drinkplezier zorgen, zij het bijzonder aangenaam. Niet minder dan achttien verschillende variëteiten staan er aangeplant. Een idee en een wens van Carl die daarmee een nichemarkt wil aanboren. Op dit ogenblik worden er drie witte wijnen gemaakt, drie rode, één rosé en één wijn van laatgeoogste druiven. Origineel is alvast de tempranillo, die ik helaas nog niet proefde.

Enkele wijnen

Olivedale River Secrets 2017

Deze assemblage van 50% verdelho, 33% sémillon en 15% chardonnay is zowel zeer exotisch in de geur als in de smaak. Sukade wordt omwikkeld door sap van mango en lychee geparfumeerd met roze peper. De enige kanttekening (maar dat ligt aan mijn persoonlijke smaak) is de 4,2 g restsuiker die de wijn extra rond maakt.
Aan tafel : leuk als aperitief met samosa, maar ook prima in combinatie met gamba’s met knoflook en carpaccio van witte vis.

Olivedale Chardonnay 2017

Opvoeding van 7 maanden in Franse eiken vaten van 300 l, wat misschien voor de lichte toets van gebrand zorgt in combinatie met de impressies van dennennaalden en pecannoten. Althans wat de eerste indruk betreft, want door de wijn opnieuw te proeven is het de chardonnay die de bovenhand neemt, aangevuld met toetsen van lavendel en tijm, wellicht te wijten aan de omgeving die op deze plek zeer mediterraan overkomt.
Aan tafel: als aperitief in combinatie met hartige tapas en rauwkost, maar eveneens goed bij riviervis of gegrild wit vlees met een handvol verse kruiden, een straaltje olijfolie en wat citroensap, kwestie van het ronde van de wijn in evenwicht te brengen. Als voorgerecht lekker bij een warm geitenkaasje, al dan niet met spek omwikkeld, vergezeld van een slaatje met een friszure vinaigrette of bij wraps van kip met guacamole.

Olivedale Shiraz 2016

Paars granaatrood en ruikend naar frambozen, aardbeien en veenbessen met enkele zwarte bessen en een wolkje rook. Een aangename syrah met voldoende body, vol van smaak, smeuïg van textuur en fris over de hele breedte. In de finale komen de specerijen opzetten, een fijn bitter dat de frisheid aanscherpt en onmiddellijk zin geeft in een tweede slok.
De oogst macereert 10 dagen en de wijn krijgt een opvoeding van 12 maanden in barriques van 300 l.
Aan tafel : in de winter doet deze wijn het uitstekend in combinatie met goed gekruide eendenborst met paprika of cayennepeper; in de zomer is het een tip voor bij de barbecue, van vis tot vlees.

Olivedale is een klein wijndomein van 22 ha waarvan de wijnen vandaag zeer prettig zijn om te drinken en waarvan we de komende jaren meer en ook andere cuvées zullen proeven.
https://olivedalewines.com
www.wine-moment.comwww.pinart.be

Marc Vanhellemont

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie