Oogstrapport 2020 : Araucano – Chili – Valle de Colchagua

25/05/2020 - Deze oogst zal sowieso memorabel blijven, gezien de moeilijkheden en uitdagingen die aan COVID-19 gelinkt waren. De lockdown en de quarantaine zorgden ervoor dat we verplicht waren aangepaste werkmethodes te bedenken om onze teams te beschermen, terwijl ook de kwaliteit van onze oogst en druiven maximaal moest bewaard blijven.

De start van het groeiseizoen verliep erg lastig met een tekort aan neerslag van ongeveer 70%. Amper 85 mm neerslag viel er. Een groot verschil met het historisch gemiddelde van 590 mm in Lolol. Deze droogte lag aan de basis van een algemene productiedaling in de hele Colchaguavallei.

Hoe dan ook werden de voordelen van het biodynamisch bewerken van de wijngaarden zeer duidelijk en zagen we meer evenwicht in de wijngaarden. Door het toepassen van biodynamische praktijken bezitten de druivelaars een grotere resistentie tegen nadelige omstandigheden, zoals een gebrek aan water. Net zoals de oosterse geneeskunde het lichaam wil voorbereiden op eventuele ziektes, en de westerse geneeskunde deze vooral wil genezen, bereidt biodynamie de druivelaars als het ware voor op wijngaardziektes en een tekort aan water. Zo tekenden we dit jaar, ondanks het watertekort in de volledige vallei, een opbrengst op die 28% hoger ligt dan die van wijnjaar 2019.

Toch waren er ook verschillen tussen de diverse druivenrassen merkbaar: sauvignon blanc, pinot noir en cabernet franc produceerden bijvoorbeeld meer dan carmenere of syrah.

Het groeiseizoen was complex van in het begin, door een forse daling van de temperaturen tijdens het uitbotten (1 en 2 oktober) met temperaturen tot -1,5 °C in diverse regio’s van de Colchaguavallei. Deze vrieskou tastte sommige van onze percelen chardonnay en carmenere aan. Niettemin zorgden de lente en de zachte temperaturen voor een goede vruchtzetting, vooral bij de carmenere, vaak gevoelig voor millerandage, waardoor het effect van de vrieskou gecompenseerd werd.

Positief aan zo’n droog seizoen is natuurlijk dat er weinig ziektes de kop opsteken, zoals meeldauw of grijsrot, waardoor zowel de wijngaarden als de druiven in uitstekende staat verkeerden en kerngezond waren.

Tijdens de rijpingsperiode van de druiven kenden we dit seizoen meerdere hittegolven, met temperaturen boven de 35 °C gedurende 4 tot 5 dagen, zelfs met pieken tot 39 °C. Gelukkig ligt Lolol in het zuidwesten van de Colchaguavallei en is de invloed van de oceaan er erg hoog. Op ongeveer 40 km van de kust gelegen is het er steeds winderig en zorgt deze wind ervoor dat de temperaturen in de vallei grotendeels getemperd worden.

Deze oceanische invloed zorgt er tevens voor dat de temperatuurschommelingen steeds vrij groot zijn, met temperaturen ’s nachts rond de 10 °C en verschillen tussen dag en nacht van 20 tot 25 °C, wat ervoor zorgt dat de zuren goed behouden blijven en ook de anthocyanen prima kunnen ontwikkelen. De rode wijnen van dit wijnjaar bezitten overigens een mooie kleur.

www.domainesfrancoislurton.com
www.cinoco.com

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie