Oogstrapport 2020 – IG LOS CHACAYES – VALLE DE UCO

19/05/2020 - Argentinië kende een bijzonder warm en droog wijnjaar met een strenge lentevorst die zowat overal de volumes beïnvloedde, maar gelukkig niet bij ons.

De neerslag tussen mei 2019 en april 2020 in Los Chacayes bedroeg slechts 92 mm. In heel 2019 viel er amper 124 mm neerslag, minder dus dan in 2012 (139 mm) en 2013 (161 mm), die gezien worden als warme en zeer droge jaren. Deze neerslag is goed voor een derde van de gemiddelde cijfers (393 mm), opgetekend sedert 2011.

De oogst is dit jaar zeer vroeg begonnen met de vele pinot gris die we hebben.

Met de oogst van de pinot gris voor onze schuimwijn startten we op 27 januari. Het jaar voordien vond de oogst daarvoor plaats op 4 februari.

Voor de stille wijnen op basis van pinot gris (wit en rosé) startte de oogst op 6 februari. Traditionele data voor een warm wijnjaar, maar toch een week eerder dan het jaar daarvoor. Dit vroege tijdstip en het feit dat er ’s nachts geoogst werd, zorgden ervoor dat de frisheid en het evenwicht van dit delicaat druivenras behouden bleven. Vooral te veel kleurextractie van de pinot gris wilden we vermijden, rekening houdend met de hoge temperaturen en de rijpheid van de druiven. Maar door een heel precieze manier van persen en de most tegen zuurstof te beschermen, konden we de kleurextractie perfect regelen en hebben we wijnen met de gewenste kleur.

 

Vervolgens zijn we met de fruilano gestart (tokay in Argentinië) en de sauvignon blanc. De oogst startte op 20 februari en eindigde op 29 februari, tien dagen eerder dan in 2019. Vorig jaar kenden we zeer koele nachten, waardoor de druiven langer konden rijpen en met behoud van hun zuren. Dat was dit jaar niet het geval.

De opbrengst van de witte druivenrassen zit 15% lager dan vorig jaar, maar 2019 was dan ook een zeer vruchtbaar jaar.

In maart ging de oogst verder. De eerste malbec werd op 10 maart geoogst, dit voor de wijnen zonder zwavel. Ervoor nodig zijn druiven met hoge zuren (pH van 3,45), essentieel voor het maken en het conserveren van dit soort wijnen.

De laatste malbec werd geoogst op onze oudste percelen in de eerste week van april, met alcoholvolumes rond de 14,5% en natuurlijke pH-waarden die niet hoger zaten dan 3,7, hetzij 12 dagen eerder dan in 2019. In de wijnjaren 2012 en 2013 kenden we gelijkaardige klimatologische omstandigheden maar oogstten we tot midden april in dit deel van Los Chacayes.

Deze vroegere oogstdata hebben te maken met de klimaatverandering en met minder grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht. Wij die nooit fan waren van overdreven extracties kozen altijd al voor eerder lage pH-waarden, in de plaats van hoge suikergehaltes.

Tot slot werd ook de cabernet sauvignon vroeg geoogst, met als einddatum 8 april. Een record, want nog nooit werd er bij ons in Los Chacayes zo vroeg geoogst. Tien jaar geleden eindigde de oogst van dit druivenras eind april. De volumes zitten op dezelfde hoogte als in een normaal wijnjaar, maar bedragen toch 30% minder dan het jaar daarvoor (het moet gezegd dat we dit jaar een stevige groene oogst hebben doorgevoerd).

Door COVID-19 moesten we rekening houden met bepaalde hygiëne- en afstandsmaatregelen, maar dat beïnvloedde nooit onze beslissingen omtrent de oogst of het smaakprofiel van onze wijnen. Wel moesten we dit jaar heel wat vindingrijker zijn en onze sorteertafel verlengen met een andere, om zo voldoende fysieke afstand tussen het personeel te kunnen behouden.

Globaal gezien is dit een groot wijnjaar met evenwichtige wijnen.

De rode wijnen in de tanks bezitten veel kleur, de perswijnen zijn zeer rijk en bezitten in het algemeen weinig appelzuur dit jaar.  
De witte wijnen zijn op hun beurt vettiger maar minder fruitig dan vorig jaar.

www.domainesfrancoislurton.com
www.cinoco.com

Voor meer “News”, klik hier

Geef een reactie