Oostenrijkse pinot noirs

29/10/2019 - Hoewel het zeker niet het meest courante druivenras is, is het lang niet vreemd om in Oostenrijk pinot noir tegen te komen, en dat in bijna alle wijnregio’s. Het druivenras maakt er enkele verrassende wendingen, ontzettend boeiend.

In Frankrijk werd er geen enkel officieel synoniem voor deze variëteit erkend. In de Europese Unie kan pinot noir echter officieel ook een andere naam dragen: blauer burgunder (Oostenrijk), blauer spätburgunder (Duitsland), blauer (onder voorwaarden in Italië), blauburgunder (onder voorwaarden in Italië), clevner (Duitsland), pinot nero (Italië, Duitsland, Bulgarije), samtrot (Duitsland), modri pinot (Slovenië), Spatburgunder (Verenigd Koninkrijk, onder voorwaarden in Italië), pinot noar (Bulgarije), blaw shpet burgunder (Bulgarije) en rulandské modré (Tsjechische Republiek, Slovakije).

 

ORIGINE: Bourgogne in Frankrijk.

AFSTAMMING: natuurlijke kruising van schwarzriesling x traminer.

WIJNGAARDOPPERVLAKTE: 616 hectare, 1,3% van de totale aanplant.

PINOT NOIR : BLAUER SPÄTBURGUNDER, BLAUBURGUNDER

 

Burgenland

Ried unter der Terrassen 2015 – Umathum

Tussen robijn en karmijnrood, licht rokerig van geur met toetsen van anijs, peper en wierook alvorens er fruit komt opzetten, waaronder burlatkersen, aardbeien en blauwe bosbessen. De finesse van de tannines, het friszure van het fruit en het zachte van de specerijen zijn erg verleidelijk. Alles komt beetje bij beetje naar voren, een lichte en luchtige stoet die voor een zijdezachte en elegante wijn zorgt.
Pinot noir van 25 jaar oud die aangeplant staat op bodems van zand, kalk en marine afzettingen. Inweking van 12 dagen in barriques en opvoeding van 12 maanden.
www.umathum.at
www.portovino.be 

Pinot Noir 2017 – Weinbau Schiefer 

In de helder robijnrode kleur treffen we geuren van aardbeienmarmelade en kersen, zij het een tikje gerookt. De smaak is expressiever en valt meteen in de smaak door zijn fluwelige textuur en frisse sappigheid, waar buiten de eerder geroken impressies nog rode aalbessen en frambozen aan worden toegevoegd. Het geheel is een veelvoud van friszuur fruit dat licht gepeperd is en aanhoudt tot in de finale. Een zeer sympathieke pinot noir.
De wijnstokken pinot noir zijn ongeveer 10 jaar oud, met een vinificatie in barriques gedurende 3 weken en een opvoeding van 18 maanden.
www.weinbau-schiefer.at
www.wijnenjanrots.be

Pinot Noir 2017 – Beck

Matig granaatrode kleur. In de neus overvloedig fris fruit dat ook in de mond opnieuw present is. Het geheel heeft een smakelijke aciditeit met zachte tannines en een sappige finale.
www.weingut-beck.at
http://fr.vitisvin.be

Pinot Noir 2017 Reserve – Gebrüder Nittnaus

Matig granaatrode kleur. In de neus veel krieken met wat kruidigheid en toetsen van onderhout en een vleugje menthol. Een vrij dense mond van rood fruit met soepele en gespannen tannines die verleidelijk uitlopen in een sappige finale. Een mooie maaltijdwijn.
www.nittnaus.net
www.austriawein.be 

Carnuntum

Diva 2018 – Birgit Wiederstein

We verkozen de recentste jaargang omwille van zijn verleidelijke jeugdigheid. Mooi heldere granaatrode kleur. Een neus met diepgang: ochtendfrisse rijpe krieken en kersen met wat kruidigheid en een toets kaneel. In de mond alweer veel rood fruit met een mooi samenspel van rondeur en fraîcheur. Elegant gestructureerd en een vlot wegdrinkende sappige staart.
www.wiederstein.at 
https://www.vinea.be 

Niederösterreich

Langenlois Pinot Noir 2016 – Weingut Loimer

Granaatrood met amethist, licht rokerig en goed peperig van geur, alvorens er impressies van geplet rood en zwart fruit vrijkomen. De eerste slok doet nogal streng aan, waar de strakke tannines en het weliswaar gracieus bitter van zoethout niet vreemd aan zijn. Maar al snel komt het fruit erdoor, met toetsen van bosvruchten, bramen, frambozen, bosbessen en aardbeien met kaneel.
Biologisch verbouwde pinot noir. Manuele oogst in bakjes. Maceratie van 3 weken en opvoeding van 12 maanden in houten vaten van 300 liter, gevolgd door 6 maanden in foeders.
http://loimer.at
www.leirovins.be

Hochschopf Pinot Noir 2016 – Dockner Tom

Donker granaatrood met eerst en vooral een geur die aan een wolkje rook doet denken, wat nadien gevolgd wordt door een heleboel gekonfijt fruit op een bed van dennennaalden. Friszure smaak van knapperige bessen gekruid met kurkuma en kaneel. Wafelachtige en ragfijne tanninestructuur. In de lengte proeven we vrij pittig fruit dat ons vanaf de eerste slok begeleidt.
Pinot noir die aangeplant staat op löss. Vinificatie van 10 dagen in foeders en opvoeding van 24 maanden in houten vaten van 300 liter.
www.docknertom.at
www.wijnhuistinto.be

Pinot Noir Reserve 2015 – Weingut Bründlmayer

Fonkelend granaatrood met vleugjes gekonfijte kersen met maraschino en aardbeiengelei met munt. De smaak is sappig en krokant, met speelse tannines die krasjes maken op onze tong, waardoor deze pinot noir ontzettend sympathiek overkomt. De ronde smaak met zijn friszure ondertoon maakt deze wijn extra prettig om te proeven.
Pinot noir die aangeplant staat tussen 260 en 340 meter hoogte op hellingen die naar het zuidoosten zijn gericht, met een bodem van löss en kalk. Maceratie van 3 weken en opvoeding van 22 maanden in barriques.
www.brundlmayer.at
www.wijnenjanrots.be

Pinot Noir Reserve 2015 – Hiedler

Zeer helder granaatrood met een lichte toets van bister, geurend naar peperkoek met daarop een massa gekonfijt fruit. In het begin proeven we hetzelfde gekonfijt fruit, overgoten met kirsch en bestrooid met peper. De reeds goed versmolten tannines zorgen voor een zeer zachte smaak en een bijna zoete maar zeer aangename indruk. In de lengte krijgen we specerijen die de pulp van frambozen, zwarte bessen en kersen onderstrepen.
De pinot noir staat aangeplant op een bodem van löss en metamorf gesteente. De ontsteelde oogst krijgt een vergisting van 2 weken in barriques en foeders, gevolgd door een opvoeding van 27 maanden.
www.hiedler.at
www.portovino.be

Ried Dechant Pinot Noir 2015 – Loimer

Middelmatig granaatrood met een peperige geur waaruit confits van pruimen, blauwe bosbessen en rode aalbessen ontsnappen. Heel vlezig van smaak met knapperige bessen waaruit veel sap loopt, zeer vloeiend en flink gekruid. Het tannineraster lijkt de vruchten te willen insnoeren maar kan enkel de pitten aanhalen, wat voor een verfrissend bitter zorgt.
De wijnstokken staan aangeplant op een bodem van löss, in terrasvorm en naar het zuidoosten gericht. De oogst gaat in kistjes en wordt voor 80% ontsteeld. Vinificatie in foeders van 2200 liter, gevolgd door een opvoeding van 12 maanden in houten vaten van 300 liter, waarvan 15% nieuw, met nadien een rijping van 6 maanden in foeders. Biowijn.
http://loimer.at
www.leirovins.be

Pinot Noir 2015 – Zull

Granaatrood met geurindrukken van gedroogde bloemen, onderstreept door zoethout en afgewerkt met salie. Fijne tannines met vers sap van frambozen, veenbessen en aardbeien, zachte en fijne specerijen, wat samen voor een zeer comfortabele smaak zorgt. In de lengte worden de indrukken van peper, komijn, tijm en zoethout versterkt, impressies die nog een laatste keer het bloemige en het fruitige van deze wijn in de verf zetten.
De wijn krijgt een opvoeding van 18 maanden in gebruikte barriques van 3 tot 5 wijnen.
www.zull.at
www.odilon.be

Furth  2017 –  Malat

Donkerrode kleur met paarse reflecties. In de neus rood fruit met diepgang, licht fumé; een snuifje menthol geeft het geheel een kruidig kransje. In de mond veel sappige materie met een mooie toniciteit en fraîcheur, onderstreept met een lijntje inkt. Elegant gestructureerd met een finessevolle finale. In deze serie onze favoriet.
http://www.malat.at
www.whynotwein.eu

Goettweiger Berg 2017 – Stift Göttweig

Helderode kleur. Een neus met diepgang: lekker veel frambozen, krieken en zelfs wat kriekenlambiek. In de mond hetzelfde fruit, soepel en sappig met delicate tannines. Een lange, fruitige en sprankelende finale. Duidelijk een wijn met potentieel.
www.weingutstiftgoettweig.at
www.ryslavy.com

Thermenregion

Ried Viereck Pinot Noir 2015 – Weingut Johannes Gebeshuber

Diep robijnrood en ruikend naar confituur van krieken, pruimen en aardbeien, afgewerkt met peper, enkele korianderzaadjes en kruidnagel. Prima bite maar ook zacht van smaak, met gerookte accenten die onderstreept worden door zoethout en gentiaan. De ietwat zoete indruk wordt prachtig gecounterd door een friszure impressie met de smaak van limoen. Deze aromatische stoet volgt ons van begin tot eind.
Wijnstokken van 40 tot 60 jaar oud. De most vergist in foeders met een open chapeau, inclusief pigeages. Opvoeding van 10 maanden in demi-muids van 500 liter.
www.weingut-gebeshuber.at
www.whynotwein.eu

Ried Bockfuss 2015 – Thermenregion – Leo Aumann

Granaatrood met amethist, geparfumeerd met confituur van sleepruimen en kersen met een vleugje kaneel en peper. In de smaak komt deze heerlijke confituur terug, maar dan aangevuld met blauwe bessen die voor een zekere elegantie zorgen. De nog wat opvallende tannines versterken het karakter en de textuur. Van begin tot eind wordt het friszuur fruit vergezeld door fijne specerijen.
www.aumann.at
www.oostenrijkswijnhuis.be

Grillenhügel 2017 – Thermenregion – Johanneshof Reinisch

Matig granaatrood. Verleidelijke en fruitige neus met kruidige toetsen, een snuifje kaneel en een blaadje munt. In de mond alweer rijk fris fruit met een mooie éclat, hoewel nog licht tintelend. Elegante en lange finale.
http://www.j-r.at
www.oostenrijkswijnhuis.be

Marc Vanhellemont en Johan De Groef

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie