Op naar Colli Berici

04/11/82019 - Italië is een enorm wijnland, zeker op kwantitatief vlak. Maar de huidige 73 DOCG’s en 329 DOC’s zijn niet altijd van hetzelfde kwalitatief niveau, of bezitten niet dezelfde bekendheid.

Sommige zijn wereldberoemd, andere enkel lokaal. Dit is onder meer het geval in de Veneto, met wijnen van de Colli Berici DOC.

Gelegen vlak bij Vicenza, ten oosten van de meer bekende herkomstbenamingen Valpolicella en Soave, bezit deze heuvelachtige regio, die tot 267 meter hoog gaat, een wijnverleden. Er zijn onder meer druivenpitten gevonden die teruggaan tot in het paleolithicum. Eeuwen later vormden documenten uit de 12e eeuw het bewijs dat de wijnbouw er ook toen florissant was. En de bouw van de magnifieke Palladiaanse villa’s waren een teken dat de rijke Venetiaanse burgerij het er naar hun zin hadden. Maar…

Terug naar vandaag

Want inderdaad, er is een maar : dat een roemrijk verleden niet altijd gerant staat voor een succesvol heden. Ik durf ervoor wedden, buiten enkele Italiaanse wijninvoerders gerekend of geëmmigreerde Italianen die van de streek afkomstig zijn, dat bijna niemand in België reeds een wijn proefde met op het etiket Colli Berici. Jammer en hoog tijd dat daar verandering in komt, want deze herkomstbenaming heeft best wel wat in petto.
De regio ligt slechts op enkele kilometers ten zuidoosten van de heuvels van Soave, in het zuidelijke deel van de provincie Vicenza, maar is ondanks deze nabijheid totaal verschillend dan de Soave Classico. De Colli Berici, die gescheiden worden door de Voor-Alpen, hebben jaarlijks de helft minder regen en gemiddelde temperaturen die hoger liggen dan die in het gebied van de Soave Classico. In het landschap zien we bossen die vanaf de vlakte richting de plateaus gaan, waarop de meeste wijngaarden liggen en een soort van verbrokkelde percelen vormen met diverse hellingen, hoogtes en liggingen. Buiten het feit dat deze bossen voor meer frisheid zorgen in de warme zomermaanden, zorgen ze ook voor een grotere biodiversiteit. Dit is vooral het geval in het zuiden van de herkomstbenaming en in Val Liona.

De Colli Berici ontstonden eeuwen terug doordat de aarde destijds licht naar boven getild werd door een ondergrondse vulkanische druk. En ook al is de oude lavastroom dezelfde als deze die voor het ontstaan van het Soave Classico-gebied zorgde, hier zien we slechts enkele kleine en verwaarloosbare uitbarstingen aan de grens van het wijngebied. Daardoor zien we een lange en regelmatige krater, oorspronkelijke kalk- en mergelafzettingen bedekt met rode klei (kleileem rijk aan ijzeroxide).

Wat druivenrassen betreft, kunnen we ons de vraag stellen: cabernet sauvignon en merlot, die hier reeds zeer lang staan aangeplant, gaan zij ervoor zorgen dat deze streek zich onderscheidt van andere wijngebieden? Gelukkig zorgt carménère voor iets meer variatie. Rest er nog, buiten een beetje pinot noir, het meest goed bewaarde geheim van de Italiaanse wijnbouw: tai rosso. Genetisch is deze druif verwant met grenache en Colli Berici is de enige streek waar tai rosso staat aangeplant, ook al is het niet veel : van de 700 ha tellen we 65 ha tai rosso. In wit zien we er tal van druivenrassen: friulanogarganegamanzoni biancopinot biancopinot grigiosauvignon blanc en chardonnay. Naast witte en rode wijnen worden er ook roséwijnen gemaakt, passito en schuimwijnen.

Twee potentiële voortrekkers

Dit gezegd zijnde is de doorslaggevende factor van bekendheid, de mens die erachter zit. Hij of zij heeft altijd het laatste woord, of het nu een regio is die bekender wordt, de terroirs of de wijnen die meer aanzien krijgen. En precies daar zit de zwakke schakel. In deze eerder landelijke streek ontbreekt het aan ambitieuze wijnbouwers die bereid zijn om wijnen voor te stellen die verder gaan dan de vele doorsnee wijnen waarin enkel het druivenras naar voren komt.
Tijdens mijn bezoek ter plaatse ontmoette ik echter twee wijnmakers die beide terroirwijnen maken. Beide wijnbouwers vallen op en zouden wel eens de voortrekkers voor deze (nog vrij onbekende) herkomstbenaming kunnen zijn.

Dal Maso    

De geschiedenis van deze eigendom startte in de 19e eeuw. Nicolas Dal Maso en zijn twee zussen zijn de vijfde generatie. Hun 25 ha wijngaarden liggen verdeeld over drie herkomstbenamingen, waarvan we ons deze keer interesseren voor het zuidelijke deel van de Colli Berici.

In de Colpizzarda 2016 komt de tai rosso mooi tot uiting. De opbrengst is minder dan 1 kilo per wijnstok. De geur is elegant, met gekruid zwart fruit, en gaat verder richting verfijnde tannines door de opvoeding van 14 maanden in Franse eikenhouten vaten. Het mondgevoel is zacht en sappig. Het hout is goed geïntegreerd, ondanks een kleine ruwe trek door zijn jeugdigheid. De zachte kant van deze lokale grenache wordt knap gecounterd door fijne zuren, wat voor een evenwicht zorgt tussen rijkdom en frisheid.

Casara Roveri Merlot 2016 is een andere cuvée van de Colli Berici. De eerste geurindruk is wat terughoudend, met accenten van zwart fruit en een vleugje hout. De tannines zijn zacht, met prima zuren die deze typische wijn van een klei-kalkachtige bodem goed afsluiten, gevolgd door een aangename finale die prima standhoudt.

Durello Riserva 2016 en 2015: de ambitie van Nicolas Dal Maso wordt ook duidelijk door de bouw van een prachtige halfronde kelder, verdeeld over vier niveaus, waar hij buiten de wijnen van de herkomstbenaming Colli Berici ook interessante schuimwijnen laat rijpen. Aan de basis ervan ligt het druivenras durella uit de DOC Lessini, een gebied met een vulkanische ondergrond. Voor de ‘metodo classico’ van 2015 zonder dosage liet hij de wijn 40 maanden op de gistcellen rijpen, maar soms gaat dat van 70 tot 80 maanden, zoals voor het wijnstaal uit 2016: verticale smaak, minerale zuren, licht ziltig, sappig en elegant, ondanks het pittige karakter van deze schuimwijn.

Nog interessant zijn de Recioto di Gambellara Classico DOCG en de Vin Santo 2003 met zijn 450 gram restsuiker dat prachtig in evenwicht wordt gebacht door de opmerkelijke zuren waarvan 1,8 gram vluchtige, een wijn met een oneindige afdronk.

www.dalmasovini.com

Inama

Dit domein is bekend omwille van zijn uitstekende witte wijnen binnen de AOP Soave op basis van garganega. Maar Inama is ook ambitieus in de Colli Berici, waar vooral gewerkt wordt rond carmenère en waaraan merlot en cabernet sauvignon wordt toegevoegd. Geen tai rosso echter. Hoe dan ook is men hier bewust van het terroir en vinden ze dat dit het druivenras moet domineren. Verder gaan dan de expressie van het druivenras is hun grootste drijfveer. Hiervoor deden ze trouwens in 2017 beroep op de competentie van de Franse consultant Stéphane Derenoncourt, die vindt dat de expressie van de plek (de wijngaard) moet vorm geven aan de wijn. De plaatsen waarover het gaat zijn drie verzamelingen van percelen op verschillende terroirs binnen de herkomstbenaming.

Campo del Lago 2016: 90% merlot van 50 jaar oud die wordt aangevuld met 10% cabernet sauvignon, afkomstig van druivelaars ‘in pergola’ op een kalkrijke bodem. Hierdoor bezit deze wijn een discreet minerale korreligheid bovenop de frisheid, een elegante wijn met aroma’s van zwarte bosvruchten, pruimen en kruidnagel. De tannines zijn rond en sappig, de afdronk middelmatig lang.

Oratorio di San Lorenzo Carmenère Riserva 2015: afkomstig van een magnifieke plek van 12 ha groot met een ondergrond van mergel en kalk, uitsluitend aangeplant met carmenère. Het is een gebied met een uitzonderlijk microklimaat dat beïnvloed wordt door het woud dat uitkijkt op dit goed gelegen klein dal. De druiven genieten er tegelijk van aanzienlijke temperatuurschommelingen, met warme dagen en koele nachten. Dit alles zorgt voor een volle wijn met een bijna vierkant karakter, met sappige en totaal niet agressieve tannines, aroma’s van zwartebessensiroop, cacao, peper en enkele zachte specerijen. Kortom, een zeer karaktervolle wijn met een genereuze finale.

Bradisismo 2016: 70% cabernet sauvignon die hoofdzakelijk afkomstig is van de andere kant van de heuvels nabij Lonigo, aangevuld met 30% carmenère. Deze wijn is ronder van smaak, met het rijke van rijp fruit, met accenten van zwarte kersen, peper, zwarte bessen en chocolade die ondersteund worden door strakke zuren en een fluwelige tanninestructuur.

Carmenere Piu 2016: deze wijn is een blend van diverse percelen op verschillende plaatsen, op basis van 70% carmenère en 30% biologische merlot, aangeplant op bodems van rode klei en kalk. Geur van wilde bessen, rijpe tomaat, zwarte peper en graniet. De smaak is heel sappig met goed geïntegreerde tannines, fris en met een meer dan gemiddelde afdronk.

www.inama.wine

 

Tot slot heb ik nog een speciale vermelding voor domein Piovene Porto Godi met 2 ambitieuze cuvées:

Vigneto Pozzare Cabernet 2016: een interessante blend van cabernet sauvignon en cabernet franc, geurend naar zwarte bessen, vlierbessen en peper, met een fijn en mineraal karakter en een goede structuur.

Thovara Tai Rosso 2015: lichtjes overrijp geoogst, maar met een mooi evenwicht tussen zachtheid en frisheid, dankzij de ondiepe kalkbodem.

www.piovene.com

https://consorzio.bevidoc.it  

Bernard Arnould

Dossiers IVV, klik hier

Geef een reactie