Open brief aan liefhebbers van het betere glas wijn

01/01/2018 -  Ik drink verstandig…
Een nieuw jaar gaat steevast gepaard met nieuwe voornemens. De klassiekers zijn: meer sporten, beter eten, minder drinken en minder klagen. Er worden tal van initiatieven georganiseerd om die voornemens te helpen waarmaken.

Als zaakvoerder, levensgenieter én sportliefhebber ben ik voorstander van een gezonde levensstijl het hele jaar rond. Bewuster omgaan met een voedingspatroon gedurende één maand lijkt me minder efficiënt, of het nu gaat over minder vlees, minder suiker of minder alcohol. Versta me niet verkeerd, ik ben niet tegen initiatieven als ‘Tournée Minérale’, wel integendeel.

Het principe ‘geniet van het leven’ kreeg ik van kindsaf mee. Mijn roots liggen in Italië, ‘La vita è bella’, je begrijpt me wel . Maar het evenwicht van gezonde voeding, een goed bioritme, voldoende sport en ontspanning vormt wel de basis van mijn levensstijl.

Wat ik wel erg betreur is de heksenjacht op alles waar alcohol in zit. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen ambachtelijk gevinifieerde bio-wijnen en sommige 100% industriële distillaten. Erger nog: nobele wijnen behoren tot de categorie ‘alcohol en tabak’. Betekent dit dan dat een glas kwaliteitswijn drinken hetzelfde effect heeft op het lichaam als een pakje sigaretten roken?

Onze klanten zijn meerwaardezoekers die bewust kiezen voor de betere wijnen. Of beter gezegd: ze kopen wijnen om van te genieten, nu of binnen enkele jaren, en dat het liefst in goed gezelschap. Wijn drinkt men niet om in een roes te geraken, maar voor de smaak en de beleving. Het is een ideale metgezel bij een goede maaltijd of een mooie beloning na een drukke werkdag. Ik ken geen alcoholvrij alternatief om te serveren bij lasagne, risotto of bistecca alla Fiorentina.

Dus ja, ik drink regelmatig mijn wijn, maar ik drink ook dagelijks minimum 2 liter water! Moet er iedere dag wijn zijn? En bij elke maaltijd? Natuurlijk niet. Maar het volledig schrappen van het menu gaat me te ver. Op een verantwoorde wijze wijn consumeren en zorgeloos genieten van een goede wijn ligt me meer.

Is dat ook uw overtuiging? Volg dan zeker onze tips die we de komende weken zullen geven om nog meer te genieten van uw wijn. Voldoende studies wijzen trouwens uit dat een matig gebruik van (rode) kwaliteitswijn ook gezondheidsvoordelen biedt. Daarover leest u later meer op onze facebookpagina of in onze nieuwsbrief.

Kiest u er toch voor om alcohol, en dus ook wijn, voor een maand aan de kant te zetten, kan u deelnemen aan Tournée Minerale via hun site. En wij staan aan de zijlijn (excuseer ons, maar misschien met een glas wijn in de hand) met respect voor uw keuze! Veel succes.

Laurent Licata

Voor meer “Voorwoord”, klik hier 

Geef een reactie