Ossau Iraty

01/04/2020 - Deze A.O.C., die zowel bij het Baskenland als de Béarnstreek hoort, wordt geproduceerd in de buurt van de Ossau-vallei en het plateau van Iraty, tussen Olorons St.-Marie en Laruns.

Deze artisanale kaas wordt gemaakt van melk afkomstig van Manech-schapen uit het Baskenland en de Béarnstreek.
Deze appellation telt verscheidene soorten kaas die zowel qua grootte als gewicht variëren: 4 tot 5 kg voor de grote béarnaisekaas, 2 tot 3 kg voor de Baskische, 7 kg voor de hoevekazen en voor de kazen uitgewerkt door de herders in hun “cayolar”*.
De Ossau is een gezouten, niet-gekookte, geperste kaas, die minstens drie maanden lang in een vochtige atmosfeer (80% vochtigheid) moet rijpen bij een temperatuur van maximum 12° C.
Deze kaas wordt jong gegeten, terwijl hij wit en glad is, met een geel-oranjeachtige korst voor de grote béarnaise en strogeel voor de Baskische.
Hij wordt ook oud gegeten, geel en soms brokkelend, met stevige aroma’s en een ruwe, bruine korst.
Een te korte rijping leidt tot een korrelig product, dat zeer onaangenaam is.
In de streek worden in de zuivelfabriek ook gemengde tommekazen van koeien- en schapenmelk gemaakt. Deze zijn niet onaangenaam maar bieden niet de finesse van een zuivere schapenkaas.
De Etorki is de gepasteuriseerde versie van de Ossau; net lekker.
Wat de Pyreneeënkaas met zijn zwarte korst betreft: die kan ik u aanbevelen indien u niet van kaas houdt.

Lokale combinatie : witte Irouleguy Brana, rode Madiran Berthounieu

 
 
 
 
 
 
 
 
* cuyolar of cuyala: een hutje op een gemeenteterrein, waarin de herder tijdens de zomerperiode woont; dit geeft hem weiderecht alsook het recht hout voor verwarming te hakken, de fontein te gebruiken, enz.

Voor meer “IVV Combinaties”, klik hier

Geef een reactie