Over de grenzen heen

27/04/2016 - Een kleine internationale selectie die tegengas biedt aan de kleingeestigheid van sommigen. Want hier in België, ondanks onze uitstekende bieren, blijft de wijnmarkt open ...

Dixit Jérôme Despey, wijnverantwoordelijke van FranceAgrimer in een reactie op het laten leeglopen van vrachtwagens met Spaanse wijn door sommige wijnbouwers van de Aude vorige week: ‘Sommigen vullen hun zakken door de consument te bedriegen die het verschil niet maakt tussen een bag-in-box met daarop in het groot Merlot Pays d’Oc (uit Frankrijk dus) gedrukt of eenvoudigweg Merlot (uit Spanje).’

vigneronAls we het zo zien, waarvoor dienen appellations dan nog, vermeldingen of labels? We zouden bijna geloven dat meneer Despey ook vindt dat de doorsnee consument te dom is om een etiket te lezen.

Maar wat ons vooral verbaast van een vertegenwoordiger van een agentschap van de Franse staat is dat hij het opneemt voor de syndicalisten die heel bewust het vrij verkeer van goederen binnen Europa verstoord hebben en daarbovenop andermans goederen vernietigden.

Er zijn ongetwijfeld andere manieren om concurrentiële problemen aan te pakken (die er zijn), te meer omdat dit soort van agressieve acties maar matig geapprecieerd worden in landen buiten de Europese Unie.

Wijnliefde zonder grenzen

Persoonlijk belet geen enkele grens me om te genieten van een goed gemaakte wijn. Zo geef ik graag vier wijnen mee, wijnen van over de grenzen heen die ik onlangs proefde tijdens mijn jongste wijnreizen.

Domaine Jambon, Brouilly 2014

PHOTO_BROUILLY_102015Romain Jambon, in dit geval. Geen familie dus van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken en ook geen enkele overeenkomst, zij het dan misschien zijn wat ‘overrompelende’ trek. Hoe dan ook wordt dit snel vergeten door de mooie florale accenten in deze wijn (viooltjes), de specerijen (peper, kruidnagel, zoethout) en het stoere dat zeer goed omwikkeld is.
Wanneer gaat men eens ophouden met suiker te gebruiken in de Beaujolais, wordt wel eens gezegd. Wel, we zijn niet meer in de jaren 90 en zeker hier niet. Het loont de moeite om te zien en te proeven wat er vandaag gemaakt wordt. Bovendien bezit deze wijn een verbluffende prijs-kwaliteitverhouding, ongetwijfeld een van Frankrijks beste. http://www.jambon-pereetfils.com/

Berselli & Olivieri Signature Collection Merlot Vino d’Italia  2013

Origineel is deze ‘vino varietal d’Italia’ alleszins, een wijn zonder geografische aanduiding dus. Het is een assemblage van merlot van Lombardia, Puglia en Piemonte. De vinificatie is daarentegen heel traditioneel met een lange maceratie en een opvoeding van 12 maanden in barriques. Dat deze wijn met zorg gemaakt werd, wordt meteen duidelijk bij het proeven. De geur is complex met toetsen van rijpe rode vruchten en wat humus, een hint van spek en eerder zuiders van smaak met specerijen (zwarte peper, rozemarijn, zoethout) en een vrij goed versmolten houttoets (een beetje cacao maar geen overdreven vanillle). Samengevat is dit een mooie wijn die in blindproeverijen heel wat merlots met een appellatie van de troon zou kunnen stoten. Berselli & Olivieri – Alma Italian Wine Soul – Alma Wines 

Clos Padulis 2014

zoom_20150917124349.908-2098044791Padulis is de oude benaming voor Paziols. Het waren de monniken van Fontfroide die het moeras of de paluds drooglegden en er de allereerste wijnstokken op aanplantten, zoals we dat van hen gewend zijn.
Dit oude terroir wou de jonge wijnbouwer Thierry Billes opnieuw leven inblazen. De wijngaarden bevinden zich op het hoger gelegen deel van Fitou, op hellingen.
Het is daar waar de carignan, zij het in lage rendementen, het beste van zichzelf geeft. Deze wijn is op basis van 40% carignan, waardoor hij een mooie structuur bezit maar ook een verbluffende frisheid, vooral voor een zonovergoten appellatie als deze.
In de geur treffen we frambozen, braambessen en blauwe bessen aan. Ook de smaakaanzet is een explosie van klein fruit. Daarna komt er wat munt bij, tapenade en zoethout, impressies die ons niet meer loslaten tot in de zeer lange finale die lichtjes friszuur is en aangevuld wordt met accenten van tijm die voor de nodige kruidigheid zorgen. Een Fitou zoals ik graag heb. http://www.clospadulis.fr/fr/ 

Sidi Brahim Merlot Cabernet Sauvignon

821511_M1_T1‘Vins des Terres de l’Atlas’ lezen we op het etiket. Binnen de Maghrebijnse wijnwereld denken er misschien velen dat deze wijn nog steeds in Algerije wordt gemaakt, maar niets is minder waar. Hij komt uit Tunesië, van aan de oevers van de Medjerda, om juist te zijn. En de assemblage van de wijn is meer Bordeauxgetint dan mediterraan: geen grenache, cinsault of carignan, zoals dat lange tijd in Algerije het geval was toen de Fransen het nog voor het zeggen hadden, maar merlot en cabernet sauvignon.
Het etiket vermeldt ‘intens en fruitig’, en ook dat is niet gelogen. De wijn zit boordevol impressies van kersen, frambozen en zwarte bessen. De smaak is relatief vol met een mooie terugkeer van het fruit. Opnieuw een wijn met een schitterende prijs-kwaliteitverhouding. http://www.groupe-castel.com/vins/marques/

Hervé Lalau

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

Bannièrel

 

 

 

Geef een reactie