Palmer, sprankelende elegantie

16/03/2020 - Een hoogwaardige coöperatie of beter gezegd, een vereniging van zeven eigenaars met wijngaarden in Montagne de Reims die enkel ‘premium champagnes’ maken. Een opmerkelijk initiatief dat startte vlak na de Tweede Wereldoorlog.

We bevinden ons in 1947. De nasleep van de Tweede Wereldoorlog is nog lang niet voorbij. Er moet gereageerd worden, nieuwe commerciële circuits bedacht worden. Maar eerst moet er een positie worden ingenomen, een nieuwe visie gecreëerd, gericht op de toekomst. En dat is precies wat de zeven oprichters van Champagnes Palmer & Co deden. Toekomstgericht zetten ze alles in op hun terroirs dat uitsluitend percelen waren die als Grands Crus en Premiers Crus geklasseerd stonden en op de Montagne de Reims lagen. Hun visie was ‘premium’ champagnes maken voor de export, gericht op de Angelsaksische wereld. De naam was geïnspireerd op het merk van een Engels koekje. Maar er moest ook rekening gehouden worden met een wijnkasteel in Bordeaux dat dezelfde naam droeg. Al snel werd daar een oplossing voor gevonden: in Bordeaux, geen crémants en in Reims, geen stille wijnen. Iets meer dan 70 jaar later kunnen we stellen dat dit bijzondere Maison goed geboerd heeft. Vandaag telt het 415 hectare die verdeeld liggen over een 40-tal wijngaarden, waarvan meer dan 220 hectare geklasseerd zijn als Grand Cru en Premier Cru, te vinden op de Montagne de Reims. Wijngaarden binnen de regio’s van de Côte de Sézanne, Côte des Bar en Vallée de la Marne completeren het geheel.

 

Enkele cijfers

  • 415 ha wijngaarden
  • waarvan 220 ha Grands Crus en Premiers Crus
  • 3 km kelders op een diepte van 18 meter

  • 4 miljoen flessen in stock

  • 700 000 flessen per jaar, waarvan 75% naar de export gaat

 

Het gamma

Er zijn twee collecties. In de Collection Réserve zitten een Brut Réserve, een Rosé Réserve, een Extra Réserve en een demi-sec Nectar Réserve. De tweede collectie heet Collection Spécialité met daarin een Blanc de Blancs, een Blanc de Noirs, een Vintage millésimé en de speciale cuvée Amazone. Aan deze twee lijnen wordt nog een collectie van oude jaargangen toegevoegd, onder de reeks Vintage, en de cuvée Grands Terroirs 2003 waarvan 1703 magnums gebotteld werden.

De Brut Réserve ruikt naar wit fruit en roggebrood bestrooid met peper. De smaak speelt in op het frisse van citrusvruchten, citroen en sukade met wat mandarijn, een frisheid die omwikkeld wordt door gelei van mirabellen. Kruidige lengte.
4,5 jaar sur lattes, dosage van 7 gram.

De Rosé Réserve biedt een geur van bloedsinaasappel gekruid met peper en nootmuskaat. In de smaak krijgen we kersen, frambozen en rode aalbessen opgefrist met citrusfruit. Een textuur die tegelijke smeuïg en krokant is.
3 jaar sur lattes, dosage van 8 gram, rode wijn in solera.

De Extra Réserve met hints van smaragdgroen ruikt naar rabarberconfituur en kruisbessen. De smaak en de frisheid ervan proeven we zeer duidelijk, gevolgd door toetsen van hazelnoten en licht geroosterde amandelen die zich verder doorzetten door de gebrande tonen van mokka met een schilletje van bloedsinaasappel.
6 jaar sur lattes, dosage van 4,5 gram.

De Nectar Réserve is een zoete champagne maar waarvan de 36 g/l suiker goed in evenwicht wordt gebracht door de mooie frisheid van deze wijn. We herkennen er fijne aroma’s in van abrikozen, reine-claudes en sappige peer met een vleugje victoria-ananas.
3 jaar sur lattes.

De Blanc de Blancs is een elegante en geraffineerde champagne met friszuur fruit, limoen en witte aalbessen, die daarna overgaat richting florale accenten van oranjebloesem en gekonfijte engelwortel. Enkele specerijen, zoals witte peper en kardemom, geven de hint van marsepein op het einde extra pit.
6 jaar sur lattes, dosage van 7 gram.

De Blanc de Noirs verbaast door zijn indruk van framboos waarvan het sap een sneetje roggebrood doordrenkt, brood waarvan de geroosterde korst voor een aangenaam gebrand accent zorgt. De smaak is breed en verleidelijk, bijna opulent, maar wordt uitstekend gecounterd door de zilte smaak en de indruk van tannine die voor extra reliëf zorgt. Van begin tot eind proeven we sappige kersen met frambozen.
5 jaar sur lattes, dosage van 6,5 gram.

Voor de Vintage 2012, ga naar het artikel : Vintage van Palmer en kaas

De Amazone de Palmer bezit een aparte geur van vleugjes menthol en vanille die gevolgd worden door indrukken van patisserie, van zandkoekjes gedrenkt in likeur van ijzerkruid en afgewerkt met geleien van abrikozen en witte perziken. Het rijke van deze wijn wordt van in het begin duidelijk door zijn zachte smaak, een kracht die niettemin goed in evenwicht wordt gebracht door een licht tanninereliëf en het frisse van citrusvruchten dat extra in de verf wordt gezet door een minerale spanning.
11 jaar sur lattes, dosage van 7 gram, blend van uitsluitend reservewijnen van 1 tot 6 jaar oud, half chardonnay en half pinot noir. 

Grands Terroirs 2003

Dit wijnjaar maakt ons aanvankelijk een beetje ongerust, gezien de bloedhete zomer van 2003 en de gevolgen die de oogst daarvan ondervond. Het gekonfijte van de geur zegt reeds veel, maar onze bezorgdheid wordt meteen weggeveegd door de smaak. Een enorme frisheid komt er op ons af, een mix van zoet en bitter met daarin onder meer indrukken van peer met tijm en appel met salie, gevolgd door fruitgom onderstreept door succulente bitters van zoethout en gentiaan met een vleugje rijstpoeder, signalen van een bijzonder aangename evolutie. 
Assemblage van 54% pinot noir, afkomstig van Grands Crus van Mailly en Verzenay en Premiers Crus van Rilly-la-Montagne, Ludes en Chigny-les-Roses, gekoppeld aan 46% chardonnay van Premiers Crus van Trépail en Villers-Marmery.
Rijping van 12 jaar sur lattes en 2 jaar sur pointe (met de hals van de fles naar beneden), dosage van 7,5 gram per liter.

Een krokante smaak en een fruitige elegantie is wat deze champagnes telkens gemeen hebben.

Marc Vanhellemont

Voor meer “Portret”, klik hier 

Geef een reactie