Pas de la Mule en Trempe-Cul, twee keer dezelfde blend

Rhône of Roussillon, oost of west, blends kunnen min of meer hetzelfde zijn. Maar het terroir, de manier waarop, het idee dat erachter zit, zorgen ervoor dat de wijnen toch enorm kunnen verschillen.

De Rhône, een herkomstbenaming die aanspreekt, tot de verbeelding spreekt, en niet alleen historisch. 

Lou Trempe-Cul 2016 – Côtes du Rhône – Domaine du Grand Clos

Helder granaatrood ruikt deze wijn naar vruchtvlees van kersen met kaneel en aardbeien met een blaadje verse munt. De smaak is soepel en fris, met tannines die nauwelijks opvallen, wat voor een smakelijke en sappige wijn zorgt waarin we impressies van frambozen ontdekken, watermeloen en veenbessen, bovenop de kersen en de aardbeien. Een vleugje witte peper, een streepje zoethout en enkele korianderzaadjes versterken en onderstrepen deze intense fruitigheid. Een smakelijke wijn om ongebreideld van te genieten.
Assemblage van 55% grenache, 40% syrah en 5% carignan, opgevoed in tanks. Wijnjaar 2016 was de eerste jaargang van dit domein.
Bastien en Benoît Brousse, 23 en 25 jaar, bijgestaan door hun vader Vincent, namen dit familiedomein over dat daarvoor enkel wijnen in bulk verkocht. Hun 25 ha land wordt verdeeld over wijnstokken en amandelbomen. Sedert 2009 is het domein biologisch gecertificeerd.
Wat de ietwat aparte naam van deze wijn betreft, (natte kont, vrij vertaald), deze refereert naar het feit dat de Ardèche regelmatig uit haar oevers trad en de manier waarop de inwoners van Saint-Martin vaak door de modder moesten baggeren door deze overstromingen, iets waardoor ze de bijnaam ‘Trempe Cul’ kregen.
Domaine du Grand Clos

In de Roussillon doet de ezel ons denken aan het boerenverleden van deze streek, toen er van mechanisering nog geen sprake was.

 

Le Pas de la Mule 2015 – Côtes du Roussillon Villages – Mas Janeil 

Granaatrood met paars. De geur doet denken aan pruimenlikeur en gekonfijte kersen met maraschino, afgewerkt met zwarte peper en kardemom. De smaak is van in het begin heel karaktervol en koppig, waardoor onze zintuigen op scherp komen te staan door de nuances van elixir van mandarijn en burlatkersen, opgefrist met zeste van sinaasappel en kinabast. Het aangename en licht bittere doet watertanden en geeft het fruit een boost. De soepele tannines zorgen voor een aangename en fluwelige textuur, gedrenkt in een flink gekruid sap van geplette bessen.
Assemblage van 60% grenache, 30% syrah en 10% carignan. De wijnstokken zijn gemiddeld 50 jaar oud en staan op zwarte schist aangeplant. Koude prefermentaire maceratie van 4 tot 5 dagen aan 9-12°C om de primaire aroma’s eruit te halen, de tannines en anthocyanen. Na de alcoholvergisting volgt een maceratie aan 27°C voor extra kleur en om de structuur van de wijn te vervolledigen. Opvoeding van 12 tot 16 maanden in nieuwe demi-muids van Franse makelij.
Het perceel Pas de la Mule ligt op een flank aan de voet van de berg waarop het Château de Quéribus prijkt. De naam refereert naar de hoge hellingsgraad van dit gebied, dat met een trage maar regelmatige pas (meestal met een ezel) moest bewandeld worden, maar ook naar het feit dat deze uitloper van het massief van Corbières de overgangszone is tussen de Aude en de Pyrénées-Orientales.
www.masjaneil.com
www.cinoco.com

Voor meer “Lievelingswijnen”, klik hier

Geef een reactie