Pascal Guilbaud, het andere gezicht van muscadet

24/01/2017 - Pascal Guilbaud heeft het niet begrepen op muscadets die vlijmscherp zijn en waar ons tandvlees van terugtrekt. Zijn muscadets zijn vol en rijk. Vineus, als u wilt. En hij deinst er niet voor terug ze te laten verouderen. Zoals zijn Le Clos du Pont, bijvoorbeeld.

Deze man uit Mouzillon is ervan overtuigd dat de toekomst van muscadet niet bepaald gaat worden door het gebruik van aromatische druivenrassen zoals colombard, noch door de wijnen tegen dumpingprijzen te verkopen, maar door het terroir te laten spreken, en dus door meer moeite van de wijnmaker. Dat terroir, dat is er. Denken we maar aan de officieel erkende (of nog niet) gemeentelijke crus Vallet, Clisson en Le Pallet.
Terroir ziet Pascal Guilbaud echter meer perceelsgewijs, en niet zozeer op gemeentelijke schaal. En het is in die optiek dat hij in 1983 de cuvée Le Clos du Pont creëerde.
Als kind hoorde hij zijn grootvader altijd zeggen dat die wijngaard voor andere druiven zorgde, voor een meer complete rijpheid. Maar het was Pascal die het idee had deze druiven apart te vinifiëren.

100 meter maakt het verschil’ – maar niet alleen dat!

Le Clos du Pont dankt zijn naam aan een oude Gallo-Romeinse brug die over de Sanguèze loopt, aan de grens van Mouzillon. De wijngaard is een glooiende helling die naar het noorden is gericht. De ondergrond is schistachtig, maar aan de bovenkant loopt er een ader van klei doorheen. Het is een vrij arme bodem, maar de melon B (die recentelijk volgens de wet niet meer mag refereren naar zijn Bourgondische origine) geniet er van de warmte die de grond afgeeft. Of zoals Pascal Guilbaud preciseert: ‘Aan de wijngaard te zien zouden we het niet geloven, maar hier maakt 100 meter verschil echt veel uit om een groot verschil in wijnen te maken.’ En daar voegen wij aan toe: de signatuur van de wijnmaker, hij die bepaalt wanneer er geoogst wordt, wat er geoogst wordt, hoe er gevinifieerd wordt, hoe de wijn verder wordt opgevoed enzovoort.

Een jonge wijn van 7 jaar

De 2009 die we voorstellen is geen wijn afkomstig uit de privékelder van de wijnmaker, een exemplaar om mee uit te pakken, maar een wijn die vandaag te koop is. Niettemin kreeg deze wijn een opvoeding van 2 jaar in foeders, in contact met de ‘lies’, om daarna nog 4 jaar verder op fles te rijpen. Wanneer hij de tijd ‘sur lies’ overschrijdt die door de appellation voorzien wordt, die blijkbaar vooral op een snelle verkoop doelt, mag de wijnmaker dat niet op de fles vermelden als zijnde een kwaliteitskenmerk. De wijn is dus een Muscadet de Sèvre & Maine, zonder meer.

Maar eerst over naar wijnjaar 2009. Alles ging vroeg van start: een zachte lente, met daaraan gekoppeld een vroege bloei, een zeer warme maand augustus en zeer weinig parasieten. En op het moment dat de wijnstokken begonnen afzien, maakten enkele heilzame regenbuien hun opwachting en redden ze de oogst. Aan het begin van het oogstseizoen, midden september, was het opnieuw mooi weer en kon de familie Guilbaud rustig afwachten tot wanneer de druiven perfect rijp waren. Zelfs voor langere tijd, want voor deze cuvée werden de druiven geselecteerd.

Het resultaat is een wijn met sterke minerale accenten, iets wat zijn verblijf op hout niet kon weggommen, maar wat hem harmonischer maakte. Maar daarnaast is hij ook fruitig. Rijp fruit, gedroogd fruit en zelfs noten: sinaasappelzeste, verse amandelen en hazelnoten. De smaakstructuur is verbluffend, bijna tanninerijk. De finale twijfelt tussen brioche en jodium. En het toppunt is dat hij nog vrij jong smaakt!

Van dezelfde wijnmaker raden we ook de Château de la Pingossière 2012 aan, eveneens het resultaat van een lange opvoeding, maar met meer exotische toetsen en sneller drinkklaar. Zonder de aangename Le Soleil Nantais 2015 te vergeten, die zijn naam niet heeft gestolen, in een nog meer toegankelijke stijl, maar opnieuw mooi rijp van smaak.
www.guilbaud-muscadet.com
www.generalstores.be – www.wijnendeclerck.be

Guilbaud Frères maakt deel uit van de Club Vignobles & Signatures die een 12-tal prestigieuze familiedomeinen telt, waaronder Blanck, Drappier, Château de Tracy, Rolet …
http://www.vsclub.com/vente-vin/?member=GUI

Voor meer “Portret”, klik hier

 

Geef een reactie