Patriarche 2.0.

29/04/2016 - Een must voor wijnliefhebbers die in Beaune passeren. We hebben het over de eeuwenoude wijnkelders van Patriarche die een ingrijpende facelift ondergingen, zowel qua uitzicht als wat het proeven betreft. Maar de magie is gebleven. Patriarche, interactief en helemaal van de 21e eeuw!

Wijntoerisme avant la lettre

096 052015 - Bernuy2

Patriarche werd opgericht in 1780 en is een van de oudste en eerste wijnhuizen van Beaune die reeds aan wijntoerisme deden nog voor het woord bestond! De kelders, die van het voormalige Couvent des Visitandines, een klooster, en waar de zetel van het bedrijf is gevestigd, werden destijds door de oprichter zelf gekocht: Jean-Baptiste Patriarche.
Meer dan 230 jaar later is Patriarche gevoelig uitgebreid, met onder meer de productie van fijne schuimwijnen, en exporteert het wijnen naar 80 verschillende landen. In de 5 kilometer lange kelders rijpen de wijnen ondertussen rustig verder.
En met jaarlijks 50.000 bezoekers is Patriarche ook meteen een van de meest belangrijke toeristische trekpleisters van de regio.

Globale ervaring

Maar zoals Lampedusa reeds schreef, in een wereld die constant in beweging is ‘moet alles constant veranderen opdat er niets verandert’. Zo kreeg deze tijdloze plek door moderne ingrepen een fraaie update : een modulaire verlichting die zowel de gezellige en warme kant van de kelders belicht maar tegelijk een ruimer perspectief biedt, alsook interactieve terminals  in 9 talen
die langsheen het parcours staan opgesteld 077 052015 - Bernuy1en waar telkens een bijzondere wijn wordt belicht met details omtrent zijn origine, terroir en vinificatie.
Maar omdat er niets boven een persoonlijke ervaring gaat, krijgt iedere bezoeker een tastevin waarmee hij alle 13 voorgestelde wijnen kan proeven.
Om u in de stemming te brengen, gingen wij alvast proeven en onthullen we onze favoriete wijnen.

Heiligste heiligdom

Een of twee lange trappen naar beneden en we komen terecht in het heiligste heiligdom, halfdonker. Er rusten duizenden flessen en we praten heel stil, net zoals in een kapel, om ze niet te storen. Het parcours gaat van wijnnis naar wijnnis, zigzaggend tussen de wijnvaten. Intussen wordt onze aandacht getrokken door enkele opschriften in krijt die de wijnen en de jaartallen onthullen, een mens zou van minder gaan dromen.
We bevinden ons in de eerste proefkelder, daar waar ondertussen een prachtig gekleurde chardonnay in het glas loopt …

Saint-Romain Perrières 2013

Patriarche 75cl AOC Saint Romain les Perrieres 20131Helder goudgeel met een florale geur die doet denken aan meidoorn, acaciahoning, varen en viooltjes, een zeer elegant boeket. De brede maar pittige smaak bezit daarbovenop accenten van gekonfijte citroen, rabarberconfituur en aalbes. In de finale komen al deze aroma’s terug.
Dit goed georiënteerd en hoog gelegen terroir ten westen van Meursault zorgt zowel voor fris als mooi gerijpt fruit.

Bourgogne Pinot Noir 2013

Patriarche 75cl AOC Bourgogne Pinot Noir 2013 Haute Definition1Helder robijnrood van kleur bezit deze pinot aroma’s van goed gepeperde kersen- en frambozengelei, een puntje kaneel en een stukje zoethout. Prettig mondgevoel met verfrissend fruit. De fijne tannines zorgen voor een fijne en zijdezachte sluier eromheen.
Assemblage van wijnen van Côte Beaune, Hautes Côtes de Beaune en Côte Chalonnaise (Mercurey). De wijn werd traditioneel gevinifieerd, typisch voor Bourgogne, met een opvoeding van 12 tot 18 maanden, voor 80% in tanks en 20% in eikenhouten vaten.

Givry 2012

Patriarche 75cl AOC Givry 20121Helder granaatrood met licht gerookte geurimpressies die een kringelende rookpluim vormen rondom confituren van krieken en zwarte bessen. Wat dode bladeren zorgen voor een indruk van sous-bois met daarop frambozenstruiken. De smaak doet denken aan het leder van een beurs geborduurd met rode vruchten. De zijdezachte tannines staan het fruit op geen enkele manier in de weg. De afdronk is fris en elegant, licht kruidig, en ebt zacht weg.
100% pinot noir voor deze rode wijn van de Côte chalonnaise – Givry zit bevindt zich op gelijke afstand tussen Mercurey en Montagny.

Aloxe-Corton 1er Cru les Valozières 2008

Patriarche 75cl AOC Aloxe Corton 1er cru les Valozieres 20081Heldere kleur, tussen granaatrood en karmozijn. Geuren van kriekenconfituur en frambozengelei onderstreept door zoethout, peper en komijn stuiven uit het glas. Een klein boeket van gedroogde bloemen zorgt voor extra elegantie. De frisse en intens fruitige smaak valt onmiddellijk in de smaak. Tannines bekleden onze smaakpapillen, met een minerale basis die deze mooie structuur extra in de verf zet. In de peperige finale komen de bessen opnieuw naar voren. Fraai gerijpte wijn.
Traditionele vinificatiemethode met een opvoeding van 18 maanden, voor 50% in nieuwe vaten en voor 50% in vaten van één wijn.

Gevrey-Chambertin 2011

Patriarche 75cl AOC Gevrey Chambertin 2011 détouré Haute Définition1Prachtig robijnrode kleur vermengd met karmozijn, heel fluwelig, met een geur die reeds een zijdezachte smaak doet vermoeden. Alvorens hem te proeven, genieten we van zijn parfums van frambozencoulis en coulis van zwarte bessen die flink gekruid zijn met zwarte peper en kardemom. De smaak ligt er helemaal in het verlengde van en doet er nog wat leder bovenop, een vleugje iris, lelie en enkele zoutkorrels. De sappige frisheid nodigt uit om hem reeds nu te drinken, maar we kunnen ook wachten. Aan ons de keuze.
Afkomstig van mergelachtige hellingen met kalkpuin. De druiven worden op een Bourgondische manier gevinifieerd, waarna de wijn vervolgens een opvoeding krijgt van 12 tot 18 maanden in eikenhouten vaten waarvan 30% nieuw.

Pommard 1er Cru Les Refènes 2012

Patriarche 75cl AOC Pommard 1er Cru La Refene 20121Intens robijnrood zorgt de fruitige geur voor indrukken van marmelades van kersen, frambozen en zwarte bessen die een klein beetje worden aangevuld met boenwas en waarvan het fruit onderstreept wordt door een krijtstreep en zoethout, gekruid met een mespunt witte peper. De brede en frisse smaak is super krokant en wordt extra pittig door een korreltje zout. De tannines zijn nog vrij stevig maar gelukkig ook heel zacht en fluwelig. De frisheid van deze wijn zorgt ervoor dat deze aromatische carrousel blijft draaien. Heerlijk!
Deze 100% pinot noir is afkomstig van een mergelondergrond en wordt traditioneel Bourgondisch gevinifieerd. Hij krijgt een opvoeding in eikenhouten vaten gedurende 15 tot 16 maanden, waarvan 30% in nieuwe vaten.

Chambolle-Musigny 2011

Patriarche 75cl AOC Chambolle Musigny 20111De fraaie granaatrode kleur met karmozijn kondigt reeds het fluwelige van de smaak aan. Maar ondertussen maken we kennis met een merkwaardige streng van zoethout, frambozen en jodium, waarna dit vlechtwerk uit elkaar gaat en waaruit een blaadje laurier ontsnapt, een peperbolletje en een takje munt. Een reeks van fijne parfums waardoor we heel ongeduldig worden om hem te proeven. We worden onthaald door een heerlijk sap van rode bessen, gevat in een netwerk van zijdezachte tannines die deze geraffineerde smaak extra in de verf zetten. Specerijen onderstrepen het fruit, maar ook de frisheid zorgt ervoor dat al dit sappige fruit meer naar voren komt. Een gracieuze wijn waarvan de elegantie een boost krijgt door zijn fijne en florale finale.
De wijnstokken staan aangeplant op kalkbodems en zanderige mergel. De druiven worden traditioneel Bourgondisch gevinifieerd, waarna de wijn een opvoeding krijgt in eikenhouten vaten gedurende 12 tot 18 maanden, waarvan 30% nieuwe vaten.

Samengevat

Een van de meest intense kennismakingen is het, maar wel bijzonder prettig. Met een glas in de hand, zoals we het graag hebben bij IVV. Van regionale over gemeentelijke appellaties tot Premiers Crus, Patriarche biedt wijnen voor alle smaken en voor ieders beurs.

Buiten de 7 wijnen die wij reeds becommentarieerden, en die u beslist ook moet proeven, zit er niets anders op dan zelf uw favoriete wijnen te selecteren. U moet er wel voor naar Beaune rijden, want daar gebeurt het. Men zegge het voort!

www.patriarche.com/oenotourisme.php

Marc Vanhellemont en Hervé Lalau

Credits foto’s: Jean-Louis BERNUY en Bourgogne Live Prod

Voor meer “Op reis met IVV”, klik hier

Vue Aérienne - Bourgogne Live Prod1

 

 

 

 

 

Geef een reactie