Pere Ventura: meer dan alleen cava!

21/02/2017 - Pere Ventura werd opgericht in 1992, maar in Catalunya is de naam is reeds veel langer bekend.
Het was de overgrootvader van Pere die aan de grondslag lag van de eerste cava die volgens de ‘traditionele methode’ werd gemaakt.
Vervolgens zetten de grootvader en de vader van Pere diens werk verder, gekoppeld aan een uitstekende kennis van het terroir en de wijnstokken, met een constante zoektocht om de vinificatieprocedés te verbeteren.

Pere is het helemaal eens met deze filosofie, maar een patrimonium krijgen en dat behouden voor zichzelf heeft totaal geen zin. Een verrijking bezit enkel waarde als die kan gedeeld worden. Elke proeverij moet uniek zijn en corresponderen met het imago: een imago van luxe, stijl en authenticiteit, een imago dat Pere Ventura wereldwijd uitdraagt. Deze stijlvolle figuur heeft slechts één codewoord: kwaliteit. Om dat te verkrijgen moet men stevig in de traditie verankerd zitten, vandaag handelen, met gevoel, maar ook toekomstgericht denken en werken.

De wijngaarden worden met respect voor het milieu bewerkt. De wijnstreek van de Penedès ligt tussen de zee en de bergen, met tal van percelen en microklimaten en dus grote kwaliteitsverschillen. Hoofdzakelijk worden er lokale druivenrassen gebruikt: xarel.lo, macabeu en parellada voor wit en trepat voor rosé. Chardonnay en pinot noir worden slechts voor enkele speciale cuvées gebruikt. Een manuele oogst, wanneer de druiven optimaal rijp zijn, zorgt hier steeds voor een kwaliteitsvolle basis. Alle wijnen krijgen minstens een kelderrijping van 18 maanden, ook de basiscuvées, met rijpingen ‘sur lattes’ die kunnen oplopen tot 30 jaar voor de prestigecuvées.

Ook stille wijnen

Opgelet, Pere Ventura maakt niet alleen cava ! De helft van de productie is weliswaar weggelegd voor cava, maar er wordt ook 10% wit en rosé gemaakt en 40% rode wijnen. En Pere Ventura Wine Estates, dat zijn ook Can Bas en Merum Priorati, die niet alleen een andere naam hebben maar ook een verschillende identiteit.

Can Bas

Dit domein dat uit de tijd van de Romeinen stamt, heeft zijn huidige naam te danken aan Pere Bas en dit van in 1668. Er worden wijnen gemaakt die zowel klassiek als eigentijds zijn. Met behoud van het patrimonium en het landschap wil dit domein zich profileren als een wijndomein dat constant op zoek gaat naar nieuwe praktijken volgens een duurzaam beleid. De vele percelen die rondom het domein liggen, bezitten in het algemeen één soort druivenras. Zo staan er jonge wijnstokken xarel.lo aangeplant op La Amanda en La Plana, terwijl er op La Secreta en La Oreneta oude wijnstokken macabeu staan. In rood zien we op Monreal wijnstokken cabernet sauvignon staan en op El Repos syrah. Ook op andere percelen vinden we deze druivenrassen terug, maar eveneens muscat à petit grains treffen we aan, merlot, chardonnay, sauvignon blanc en parellada.
Can Bas gaat niet meteen op zoek naar een smaak die elk jaar hetzelfde is. Elk wijnjaar bezit zijn eigen karakteristieken, waardoor het idee versterkt wordt van een specifieke productie. Dankzij het Romeins lettertype op het logo herkennen we de flessen meteen, terwijl de warme donkerblauwe kleur het mediterrane karakter versterkt. Het zijn wijnen die vertrouwen en oprechtheid uitstralen.

Merum Priorati

Dit persoonlijk project van Pere Ventura streeft naar wijnen van topkwaliteit met respect voor het land, het werk en de mens. De oorsprong ervan ligt in de Priorat. Deze rotsachtige regio met een ondergrond van schist en llicorella bevindt zich in het hinterland van Tarragona. Llicorella komt van het woord ‘likka’, dat steen betekent, maar tegelijk aan het woord ‘llécol’ wordt gelinkt, wat staat voor smaak, volheid en zelfs humeur. Deze karaktertrekken vinden we dan ook volledig terug in de wijnen.
Deze ruwe streek met tal van microklimaten op hoogtes tussen 300 en 1000 meter, al naargelang de sites, wordt gekenmerkt door koude winters en warme zomers. De vlucht van het platteland naar de steden zorgde ervoor dat deze streek enkele decennia geleden voor dood werd achtergelaten. Bijna alle wijngaarden waren verdwenen. In de jaren 80 startten enkele wijnbouwers, beu om koffie te drinken wellicht, met deze magische streek opnieuw naar waarde te schatten. Er werd gewerkt volgens de tradities van weleer, technische hulp werd afgewezen, waarna enkele jaren later de wereld kon kennismaken met de rijkdom van deze arme bodems.
In de llicorella en de schist is het niet zeldzaam om wortels te zien die tot meer dan 15 meter diep gaan. Op deze veelal onherbergzame plekken wordt er biologisch of biodynamisch gewerkt, uit respect voor Moeder Natuur. Vaak wordt er met de hulp van paarden of ezels in de wijngaarden gewerkt.
De wijnen van Merum Priorati zijn een ode aan het land van Priorat. Hoofdzakelijk wordt er met carignan en grenache gewerkt, aangevuld met cabernet sauvignon en syrah.
Merum Priorati, dat zijn drie wijngaarden in de gemeente Porerra : Les Foreses (11 ha wijngaarden op een stuk van 85 ha), La Plana Marjot (1 ha grenache) en Les Escomelles (8 ha met carignan, grenache, cabernet sauvignon en syrah). Alle wijnen zijn Vi de vila (villagewijn).
Inici, de eerste, is een inleiding tot Priorat en een meer dan uitstekende wijn.
Destí, de tweede, illustreert de heroïsche wijnbouw in dit ruw wijnlandschap en is van een bijzondere kwaliteit.
En Cel (hemel) rondt het gamma af, een topwijn boordevol verfijning en complexiteit. Omdat de wijnstokken aangeplant staan op de hoogst gelegen delen van de wijngaarden, met extreem arme bodemstructuren, rijpen de druiven zeer traag. Nog een drie-eenheid, maar dan in de bodega, zijn keldermeester Roger Oferil die bijgestaan wordt door Don Lewis en Narelle King.

De degustatie

Inici Priorat 2013 Merum Priorati

Wijnliefhebbers die op zoek zijn naar de expressie van het terroir van Priorat vinden hier beslist een passend antwoord. Deze wijn op basis van grenache, samsó (lokale naam voor carignan), syrah, merlot en cabernet sauvignon verbleef enkele maanden op Franse eiken vaten van het 3e jaar. De aroma’s van vers rood fruit (frambozen, rode aalbessen) en een licht accent van hout zorgen samen voor een aangename frisheid. De smaak is goed gestructureerd met accenten van woudvruchten, frambozen en eucalyptus. Het midden wordt gekenmerkt door vrij elegante tannines. In de lange finale worden al deze smakelijke indrukken mooi verdergezet. Deze ongefilterde en ongeklaarde wijn wordt extra expressief wanneer u hem een uur op voorhand in een karaf overgiet.
In combinatie met eend Montmorency, kalfsfilet met eekhoorntjesbrood of morieljes kan deze Inici voor memorabele culinaire momenten zorgen. € 18

Destí Priorat 2013 Merum Priorati

Deze wijn werd op dezelfde manier opgevoed in gebruikte vaten, om een teveel aan houtsmaak te vermijden, maar hier resulteert deze mix van grenache, samsó en syrah in een meer diepe kleur met hints van violet. Zeer complex van aroma’s is hij, met zwarte bessen, specerijen en rood fruit (frambozen en rode aalbessen) die gepaard gaan met een fijne toets van garrigue. De soepele smaakaanzet wordt ondersteund door fijne zuren die het fruit beter doen uitkomen (granaatappels, bosaardbeien). Het midden is breed en elegant, met daarin een aangenaam accent van balsamico en zachte tannines. Fraaie lengte ook.
Culinaire combinaties zijn gegrild rood vlees, maar ook Bretoense kreeft in de oven met bieslook, venkel en basilicum of zeebaars in een wijnsaus met ui. Het is aangeraden de wijn minstens anderhalf uur op voorhand te verluchten of over te gieten in een karaf. Deze wijn verbleef 12 tot 14 maanden in houten vaten van het 3e jaar en werd niet gefilterd noch geklaard. € 28

Cava Trésor Brut Rosé

De basis voor deze rosé is trepat, een blauw autochtoon druivenras van de appellatie Conca de Barberà. Deze cava geniet duidelijk van de intrinsieke kwaliteiten van deze resistente variëteit die laat rijp is. Trepat kan ook voor witte wijn, maar hier wordt hij voor 100% gebruikt en zorgt hij door zijn anthocyanen voor een intens roze kleur met een hint van paarsblauw en ragfijne belletjes. Hij wordt gemaakt volgens de ‘traditionele methode’ en heeft 15 maanden nodig alvorens hij de kelder mag verlaten.
De geur is bijzonder charmant met accenten van rode aalbessen en bosaardbeien vermengd met rozenblaadjes. De smaak is knapperig en genereus, complex fruitig ook. De aangename explosie van de belletjes en de fijne zuren zorgen voor een prettig mondgevoel. Het midden is complex en bezit vele nuances, waardoor hij diverse omstandigheden de baas kan.
Perfect als aperitief maar ook in combinatie met terrines van wild, bereidingen en sauzen of desserts op basis van donkere chocolade of met een vruchtensoepje. € 13

Cava Trésor Reserva

Voor de samenstelling van deze eigentijdse cava, met respect voor de traditie, worden xarel.lo (40%), macabeu (40%) en parellada (20%) gebruikt. Hij krijgt een opvoeding tussen 24 en 30 maanden, wat garant staat voor een rijke en vooral ook rijpe expressie. Van zodra hij in het glas komt verschijnt er bovenaan de goudgele kleur met daarin ontelbare fijne belletjes een mooie mousse. Na enkele seconden wordt er een fijn parelsnoer gevormd, waarna we (eindelijk) aan deze elegante cava kunnen ruiken. De bijzonder complexe geur biedt tegelijk primaire geurimpressies (peer en gekonfijte citroen) als secundaire aroma’s, waaronder brioche, en een kleine maar niet overheersende tertiaire toets van zijn lange tijd ‘sur lattes’. In de smaak treffen we fijne zuren gekoppeld aan rijp wit fruit (witte perzik, appel en peer) aan, acaciahoning en indrukken van patisserie, die samen voor een harmonisch geheel zorgen.
Als aperitief, met zeevruchten, in combinatie met gevogelte op z’n Indiaas, met paella, zarzuela of een cargolade, deze complexe cava doet zelfs de meest veeleisende liefhebber overstag gaan. € 13

Cava Vintage Gran Reserva Brut 2012

Deze uitstekende cava treffen we aan in de beste restaurants wereldwijd. Hij is op basis van 60% xarel.lo en 40% chardonnay, steeds afkomstig van de beste terroirs. Zijn lang verblijf ‘sur lattes’ van meer dan 36 maanden zorgt voor een meer rijpe wijnstijl. De fles, met een opvallend reliëf in ruitvorm, wordt net onderaan de hals gekenmerkt door een kleine afbeelding van een hand, die van de meester. Het modern maar sober etiket staat voor het consequente en de nauwgezetheid van dit huis.
In het glas zien we een zonnige kleur met bovenaan een fijn parelsnoer dat gevormd wordt door tal van minuscule belletjes die ritmisch opstijgen. De geur is bijzonder complex. Wit fruit, perzik en rijpe golden vermengen zich met geroosterd brood en brioche, aangevuld met een gerookt accent en een toets van zachte vanille. De smaak is fris, elegant, breed, rijk en bijzonder verleidelijk: abrikoos, mirabel, appel en accenten van patisserie proeven we. De geraffineerde finale houdt lang stand.
Deze complexe cava kan tal van culinaire combinaties aan, van uitermate traditioneel tot totaal onverwacht. Wit vlees in de oven met een roomsaus, kreeft, langoest, sushi, platte Bretoense oesters of Zeeuwse creuses en carpaccio van sint-jakobsvruchten zijn alvast aanraders. € 22,50

Cava Vintage Rosé Gran Reserva Brut 2012

In deze klassieke fles met ruitmotief zit een magnifieke cava op basis van pinot noir afkomstig van een wijngaard op 450 meter hoogte. Hij wordt enkel gemaakt in uitzonderlijke wijnjaren. Het is een cava die het fijne en karaktervolle van pinot noir aan het enorme wijnpotentieel ervan koppelt. Indien u tijdens een gezellig diner uw vrienden wilt verrassen, is dit een uitstekende keuze!
De minimale rijping van 36 maanden ‘sur lattes’ zorgt voor een complexe cava, kardinaalrood van kleur met een licht accent van evolutie. De eerste geurindruk doet onmiddellijk denken aan bosvruchten. Een tweede geurimpressie, meer verfijnd, roept impressies op van aalbessen, rozenblaadjes en yang mei (Chinese aardbeien). De smaak, rijk aan fruit, wordt tegelijk gekenmerkt door minuscule tertiaire tonen en accenten van pure chocolade.
Culinaire combinaties: aperitief, charcuterie, klein pluimwild, fruitdesserts en chocoladegebak. € 22,50

Cava Gran Vintage Gran Reserva Brut 2012          

Deze cava wordt enkel in de beste wijnjaren gemaakt en in beperkte oplages. Hij is op basis van oude wijnstokken macabeu en xarel.lo, twee druivenrassen die elk 50% voor hun rekening nemen. De opbrengst is zeer laag: 5500 kg/ha. Elk druivenras wordt apart gevinifieerd, alvorens de magie van de assemblage gecreëerd wordt en het lang verblijf ‘sur lattes’ van start gaat.
Deze doorzichtige fles, elegant en met een ruitmotief in reliëf, is bovenaan afgewerkt met een loodje aan de draad van de muselet. Bij het uitgieten zien we een geelgoude kleur die bovenaan een volle mousse vormt. In het glas stijgen minuscule belletjes ritmisch naar boven om daar een persistent snoer te vormen. De geur doet denken aan rijpe sinaasappel, appel en peer die zich vermengen met een vleugje brioche en zoete amandel. In de smaak barsten de fijne belletjes zacht open. In het midden, heel breed, proeven we wit fruit en indrukken van patisserie bovenop fijne en subtiele zuren. Al deze magnifieke smaakindrukken houden bijzonder lang aan.
Culinaire combinaties: kort gebakken sint-jakobsvruchten, mi-cuit van eendenlever, gekonfijte eend met bigaradesaus, tarte tatin of taart met peer en amandelroom. € 50

Can Bas L’Era Blanc Xarel.lo

Wit goudgeel van kleur met een groene schijn voor deze wijn op basis van xarel.lo. Ontzettend fris van geur is hij, met accenten van versgemaaid gras, limoen en appel. De frisse smaak doet in het begin denken aan de schil van granny smith en yuzu. Ook een puntje CO2 nemen we waar. Het midden is middelmatig breed met aangename smaakimpressies van wit fruit (perzik en peer), gekonfijte citrusvruchten en een mooi mineraal accent. In de frisse en persistente finale bemerken we opnieuw minerale indrukken, heerlijk fruit, maar ook een smakelijk bitter.
Harde kazen, kip met curry of garnalencocktails zijn alvast uitstekende tafelpartners, ideaal voor een gezellig etentje. € 8.00

L’Era Rouge Cabernet Sauvignon 2014

Granaatrode kleur met een hint van paars, typerend voor de jonge leeftijd van deze wijn. Aromatisch en bijzonder fruitig is deze cabernet sauvignon, met frisse impressies van frambozen, witte kersen en aalbessen die worden aangevuld met een accent van rode pepers en een lichte toets van viooltjes. De smaakaanzet is fijn en friszuur, waarna deze wijn vrij rond wordt naar het midden toe, met een zachte tanninestructuur en mooi rijp fruit. De finale is lang en weelderig.
Ideaal bij charcuterie of een vleesgerecht dat niet te sterk gekruid is. € 8.00

www.pereventura.com

www.altavina.bewww.stokerijdemoor.bewww.de-wijnkelder.bewww.wijnengoyens.bewww.huismanendonckx.bewww.krygsman.be –  www.lansac.bewww.lesommelier.bewww.magnuswijnen.bewww.roels.behttp://lodge-wines.bewww.vinodent.bewww.wijnendherde.bewww.wijnenjacobs.bewww.crombewines.comwww.justwine.bewww.christiaens-wijnhuis.bewww.wineandmore.bewww.winetime.belootens@wijnenlootens.be

Gérard Devos

Voor andere artikels van ‘Op reis met IVV’, klik hier

Geef een reactie